About Lior Mazliah

Lior is een gedreven en creatief ondernemer. Met zijn minimalistische stijl en indrukwekkende scherpte verbindt hij ideeën, mensen en business. Hij is een veelgevraagd adviseur, mede door zijn focus op functie, vrijheid en speelsheid.

In dit mini-interview beantwoord Lior persoonlijke vragen over zijn werk, Blueberry Dynamic en zijn ervaring als zelfstandig ondernemer.

Ben je een geboren ondernemer?

Nee, absoluut niet. Ik zie ondernemerschap niet als een soort magisch aangeboren talent dat je wel of niet in je hebt. Ondernemen is een vak en dat kun je leren. Ik heb geen ondernemersachtergrond en wist helemaal niets toen ik voor mijzelf begon. Ik heb alles met vallen en opstaan geleerd in de praktijk. Dat is zeker niet de makkelijkste manier om te leren. Maar, het is juist die moeilijke leerweg die achteraf de kracht van Blueberry Dynamic is geworden. Thamara en ik zetten onze kennis en ervaring als zelfstandig ondernemers nu in om starters die onnodige frustraties te besparen en ze snel en effectief op weg te helpen naar een succesvolle carrière als zelfstandig virtual assistant. 

Hoe zorg je dat je scherp blijft en je focus niet verliest?

Ik vind het belangrijk om goed naar mijzelf te luisteren. Mijn energieniveau en motivatie kunnen per dag verschillen. Somige dagen werk ik 16 uur ononderbroken en verzet ik bergen aan werk. Andere dagen ben ik na een paar uur werken mijn concentratie al kwijt. Dat is gewoon hoe ik in elkaar zit. Ik heb als zelfstandig ondernemer moeten leren om sneller toe te geven aan mijn natuurlijke ritme in plaats van te proberen mijn werk op verplichte vaste tijden uit te voeren. Op de momenten dat ik merk dat mijn energie inzakt bijvoorbeeld vind ik het belangrijk om niet met tegenzin te blijven hangen en doelloos te gaan zitten browsen, maar juist achter de computer vandaan te gaan en iets heel anders te gaan doen. Dat bespaart mij een heleboel onnodige stress en frustratie. Doordat ik mijn gezondheid op de eerste plaats heb gezet en beter naar mijn eigen ritme luister haal ik veel meer voldoening uit mijn werk en blijf ik langer scherp en gefocust.

Hoe zie je de toekomst van de virtual assistant?

Ik denk dat de virtual assistant een grote rol gaat spelen in de snel veranderende arbeidsmarkt. Ik zie op het moment bij steeds meer mensen een andere kijk op werk ontstaan. Wat daaruit voortkomt is ook een hele nieuwe manier van ondernemen. De traditionele werknemer/werkgever verhouding maakt in hoog tempo plaats voor nieuwe organisatiestructuren. Nog niet zo lang geleden was een bedrijf bijna altijd gebonden aan een fysieke locatie. Een geïsoleerde unit waarbij alle werknemers strak in hokjes geordend volgens een onbuigzame hiërarchie hun taken uitvoeren. Waarschijnlijk is dit nog lang geen uitstervend model, maar het is al lang niet zo populair meer als het vijftig jaar geleden was. Ik denk dat dit er vooral mee te maken heeft dat mensen naast een goed inkomen ook steeds meer persoonlijke voldoening uit hun werk willen halen. Daar heb je flexibilieit en creatieve ruimte voor nodig. Die vind je niet in een traditionele bedrijfsstructuur. Wat je nu in plaats van het traditionele model steeds meer ziet ontstaan zijn flexibele netwerken van zzp’ers die gezamenlijk en gestructureerd werken aan projecten, zonder hun zelfbeschikking als zelfstandige op te geven. 

Dit is waar ik denk dat de virtual assistant in de rol van projectbegeleider en teamcoach een enorme rol zal gaan spelen in de komende tien jaar. Een zelfstandig organisatietalent zal onmisbaar zijn om de structuur en het overzicht te behouden in een onafhankelijk netwerk van zelfstandig experts. De werkzaamheden van een virtual assistant kunnen daarin ver uiteen lopen, maar de functie is altijd hetzelfde: een bindende factor. 

Je woont samen én je runt een bedrijf met elkaar. Hoe is dat?

Het is heel erg fijn. Thamara en ik hebben eigenlijk alleen maar plezier in onze samenwerking. Ik denk dat dat kan omdat we ons werk heel serieus nemen. We liggen volledig op dezelfde lijn in onze manier van denken en het helpt ook wel mee dat we dezelfde dingen willen in het leven. Wat werk betreft hebben we een perfecte verdeling als het gaat om kennis en ervaring. We hebben juist heel verschillende kwaliteiten die elkaar goed aanvullen en vormen daardoor een goed gebalanceerd team. Daarnaast geven we elkaar het vertrouwen en de ruimte om ons juist als individu te blijven ontwikkelen. Ik denk dat dit laatste, naast goede communicatie, de basis vormt voor een geslaagde relatie in business, maar ook privé.