Thamara Profiel

About Thamara Zijlstra

Thamara is de oprichter van Blueberry Dynamic. Pionier in de Nederlandse VA wereld, wereldreiziger en ambitieuze ondernemer. Haar standpunt is duidelijk: iedereen die dat wil kan aan de slag als zelfstandig ondernemer om een vrijer en blijer leven te creëren.

In dit mini-interview beantwoord Thamara persoonlijke vragen over haar werk, Blueberry Dynamic en haar ervaring als zelfstandig ondernemer.

Wat is de impact van al jouw wereldreizen op je leven?

Mijn reizen vormen wie ik ben. Reizen doet me in al mijn vezels laten voelen dat ik leef. Als je op reis bent leef je met een grote mate van onzekerheid. Je weet alleen waar je op dat moment bent, elke stap die je vervolgens maakt zet je op onbekend terrein. Al je zintuigen staan op scherp en je proeft, ziet en voelt continu iets dat nieuw is voor je. Het is voor mij één van de meest indrukwekkende manieren om de wereld en mijzelf te leren kennen. Op reis ben je totaal op jezelf aangewezen. Hierdoor leer je veel over het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid en geluk, net als dat van de mensen om je heen en de plek waar zij leven. Met elke nieuwe ervaring die je opdoet verander je je eigen realiteit. Ik heb mijzelf goed leren kennen en het heeft me flexibel en sterk gemaakt. Tegelijkertijd ook empathischer en met een groot inzicht in de leefwereld van anderen. Ik heb reizen altijd een prioriteit gemaakt in mijn leven en ben bevoorrecht dat ik ongelooflijk veel van de wereld heb kunnen zien. Een van mijn meest mooie realisaties is echter dat je helemaal niet de wereld over hoeft om te kunnen reizen. Voor mij gaat reizen over het onbekende opzoeken en dat kan je ook in je eigen dorp of stad. Zelfstandig ondernemen is trouwens ook een adembenemende reis door het onbekende.

Waarom ben je ooit zelf als virtual assistant begonnen?

Ik heb nooit geweten wat voor soort werk ik wilde doen in mijn leven, maar ik heb altijd geweten dat ik projectmatig wilde werken, de wereld wilde rondreizen en mijn flexibiliteit wilde behouden. Het waarborgen van deze vrijheid is voor mij ontzettend belangrijk. Werken als virtual assistant is op mijn pad gekomen. Ik had nog nooit van het vak gehoord, maar het wekte mijn nieuwsgierigheid. Problemen oplossen en de boel organiseren gaan mij natuurlijk af. Al van jongs af aan ben ik iemand die met nieuwe initiatieven komt en alles leert en regelt. In online werken zag ik de mogelijkheid tot alles wat ik wilde. Starten als virtual assistant was mijn sprong in het diepe, een reis door een voor mij totaal nieuwe wereld. Op dat moment was de VA groot in Amerika, Engeland en Australië. In Nederland waren de VA’s op een paar handen te tellen. Ik heb informatie uit alle hoeken van de wereld gesprokkeld, kreeg een ervaren mentor en had al snel veel werk. Ik werkte met ontzettend leuke mensen in verschillende branches en verdiende goed geld. Werken als virtual assistant paste goed bij me.

Waarom ben je virtual assistants gaan opleiden?

Ik deed het al snel heel erg goed als VA en deelde regelmatig mijn ervaringen over het vak, over online werken en reizen op social media. Dat begon op te vallen. Je moet niet vergeten dat er in die tijd praktisch niets bekend was over VA’s in Nederland. Mensen begonnen mij te benaderen met vragen en lieten me weten dat ze interesse hadden in een soortgelijke lifestyle. Ze wilden van mij leren. Ik vond dit een fantastische uitdaging, want ik was hartstikke enthousiast over het werk en de manier van leven die ik voor mijzelf had gecreëerd. Van het één kwam het ander. Van een korte training naar de eerste virtual assistant opleiding van Nederland. Toen intensieve persoonlijke coaching en de eerste VA community van ons land. Virtual assistant opleiding B-Business blijft zich over de jaren heen vernieuwen en de community is uitgegroeid tot de go-to plek voor de beroepsgroep. Ik leer nog altijd heel veel van de VA’s zelf. Door veel persoonlijk contact te hebben met iedereen en goed te luisteren probeer ik keer op keer met vernieuwende initiatieven te komen om de virtual assistants meer online zichtbaarheid te geven en te verbinden met ondernemend Nederland. 

Hoe is het om samen te leven, samen een bedrijf te hebben en 24/7 samen te zijn?

Ik vind het heerlijk, we hebben het echt zo ontzettend leuk samen. Het verbaast mensen vaak, maar we hebben veel lol. Het was nooit onze intentie om samen een bedrijf te hebben, maar het was op een gegeven moment een logische stap. We delen dezelfde visie. We zijn twee hele verschillende persoonlijkheden, maar we willen hetzelfde van het leven. Werk is voor ons ook meer dan brood op de plank. Werk gaat niet alleen over wat je doet, het gaat ook over de persoon die je wilt zijn. Lior en ik worden allebei gemotiveerd door uitdaging. We zijn altijd aan het leren, altijd onze horizon aan het verbreden en hebben eindeloze discussies over waarom we doen wat we doen. We zijn heel gedreven en geloven allebei dat als we iets voor ogen hebben we het kunnen waarmaken. We gunnen elkaar de wereld en zijn daardoor heel lief voor elkaar, maar ook streng. Hij duwt me vooruit als ik niet meer weet hoe ik verder moet, en andersom. Dat maakt dat we een hele fijne relatie hebben en sterke businesspartners zijn. Ik ben er ook van overtuigd dat juist omdat we zo haarfijn op elkaar zijn ingespeeld het ons lukt om steeds vernieuwende initiatieven en goede producten aan te bieden waarmee we mensen echt vooruit helpen.

Thamara Zijlstra Handtekening