Als je niet genoeg klanten hebt

Wat doe je als je na zes maanden ondernemen nog geen klanten hebt, of niet genoeg? Wat doe je als dit na één jaar of weet-ik-het-hoeveel jaar nog steeds zo is? Het kan aan de markt liggen, maar vaker ligt het aan jezelf. Gelukkig maar, want jezelf kan je veranderen.

Veel mensen slaan zichzelf voor de kop als ze ontdekken dat ze iets niet goed hebben gedaan of iets gewoon niet blijken te kunnen. Maar in plaats van dat dit een motivatie is om te gaan uitzoeken hoe je wel kan leren hoe je het voor elkaar krijgt, neigen veel van ons ernaar onze kop in het zand te steken en in een hoekje met een fles wijn en een zak chips te gaan zitten balen. En vervolgens alles en iedereen de schuld te geven.

Ik zeg dat, omdat ik dat ook heb gedaan. Want het was gewoon zoveel makkelijker om iemand anders verantwoordelijk te maken voor mijn eigen onvermogen. Ik heb dat best een tijd volgehouden. Maar op een gegeven moment moest ik toch echt toegeven dat ik me er helemaal niet beter door voelde en dat mijn leven er ook niet door veranderde. Zat ik daar te chagrijnen en jaloers te zijn op anderen die het allemaal voor elkaar leken te hebben. Een gave baan, mega slim, continu op vakantie. Damn. Maar hoe dan?

Ik had de ambitie om heel veel moois te beleven en ik realiseerde me al snel dat als ik dat waar wilde maken dat niet zou lukken als ik bleef chagrijnen en wachten totdat iemand anders mij dat droomleven zou aanreiken. Dus ik besloot mezelf uit te dagen. Ik vertelde mezelf dat ik dat wat ik ambieerde gewoon ging realiseren. Toen moest ik alleen nog uitzoeken hoe dan.

En wat blijkt? Het is zelden het gebrek aan kennis of ervaring waardoor we dingen niet voor elkaar krijgen. Dit zijn futiliteiten. Wat we missen zijn de juiste gedachten. En dan bedoel ik niet het magische omdenken naar positieve gedachten, maar het daadwerkelijk checken van de realiteit van je gedachten. Is het echt waar wat je denkt of denk je dat het waar is wat je denkt?

Als je een succesvolle ondernemer wilt zijn of wat dan ook in je leven wilt veranderen is het belangrijk om continu je eigen gedachten te onderzoeken. Om je bij alles wat je aanneemt voor waar af te vragen of dit wel echt zo is. Want klopt het wel wat je jezelf wijsmaakt? Ik weet in ieder geval dat ik mezelf regelmatig voor de gek hou. Niet bewust natuurlijk, maar voor het resultaat maakt dat geen verschil.

Hoe verander je je gedachten? Door te realiseren en accepteren dat wat voor de één werkt niet per se voor jou werkt. En dat als iets ooit voor je heeft gewerkt dat geen garantie is dat het nu ook weer voor je werkt. En met alles wat je leest en leert en denkt vraag je jezelf vervolgens ‘is dat echt zo’?

Als je denkt dat je alles hebt geprobeerd om aan meer klanten te komen kan je jezelf afvragen ‘is dat echt zo’? Want als je alles hebt geprobeerd om verandering teweeg te brengen en het is niet gelukt dan heb je of iets niet goed gedaan of je hebt gewoon iets over het hoofd gezien. Gelukkig, want dat betekent dat je toch nog niet alles hebt geprobeerd. Dat biedt nieuwe mogelijkheden. Het beste begin is nu om te onderzoeken wat je hebt gedaan en erachter te komen waarom die dingen niet hebben gewerkt voor je. Soms is het zo dat je het zo spannend vond wat je deed dat je al je acties per ongeluk hebt gesaboteerd. Het kan ook zijn dat je veranderingen simpelweg niet radicaal genoeg waren. Als we iets veranderen veranderen we vaak een klein beetje namelijk, terwijl je meestal 180 graden moet draaien om ook die 180 graden andere resultaten te krijgen.

Ik ben waar ik ben omdat ik zowel zakelijk als persoonlijk mijn aannames nooit voor waarheid aanneem. Met alles wat ik doe en overal waar ik tegenaan loop vraag ik mezelf of wat ik denk wel klopt. En vaker dan niet blijken mijn eerste aannames bevlekt te zijn door emoties en onzekerheden. Voor mij is dat een groot cadeau, want het betekent dat ik de oplossing zelf in handen hebt in plaats van dat ik daarvoor afhankelijk ben van welke externe factor dan ook. Waar ik nu sta is het resultaat van mijn eigen inzet. En daar heb ik volledige controle over omdat ik bereid ben om alles en iedereen in twijfel te trekken en ik weet hoe ik dat moet doen. Wat ik heb neergezet is niet gebouwd op een template, maar op het principe dat alles wat niet werkt te veranderen is. En dat is iets wat ik altijd, in welke vorm dan ook, kan blijven voortzetten.

Jezelf vragen ‘is dat echt zo’ betekent vaak dat je diep moet graven, maar als je bereid bent dat te doen ontdek je altijd nieuwe opties en blijken dingen meestal anders te zijn dan je in eerste instantie denkt. En ineens ligt de wereld weer aan je voeten.

Thamara Zijlstra

Thamara Zijlstra

Thamara Zijlstra is de oprichtster van Blueberry Dynamic. Antropoloog, wereldreiziger en pionier in het opleiden van virtual assistants. Thamara verschijnt regelmatig met haar werk in de media. Haar standpunt is duidelijk: iedereen die dat wil kan aan de slag als zelfstandig ondernemer om een vrijer en blijer leven te creëren.