Automatisering wordt overschat

Automatisering klinkt verleidelijk. Om tijd te besparen en betere resultaten te halen raken we enthousiast van het idee dat techniek werk van ons kan overnemen en bijdraagt aan ons zakelijk succes. Tegelijkertijd roepen we harder dan ooit dat we snakken naar menselijk contact. Echt contact, met echte mensen. 

Verlangen naar online automatisering is voor velen als verlangen naar een broodbakmachine. 

Weet je nog dat we een paar jaar geleden massaal een broodbakmachine wilden? Warm vers gemaakt brood, gemaakt door jou en niet door de bakker. Met een beetje hulp van de techniek konden we ineens allemaal snel en goedkoop een brood bakken; een idee dat we aantrekkelijk vonden en dat erg de moeite waard leek. Maar het heeft niet lang geduurd voordat Marktplaats overspoelt werd met tweedehands broodbakmachines, in de praktijk gebruikte we ze namelijk niet. 

Was er iets mis met de broodbakmachine? Lag het aan de techniek? Nee, helemaal niet. De machine werkt goed en het idee is fantastisch. Maar het ding is dat we voordat we kennismaakten met dat apparaat ook nooit brood bakten. 

Je broodbakmachine is pas echt potentieel interessant als je bekend bent met alle ingrediënten die nodig zijn om jouw favoriete brood te bakken, je precies weet hoe lang je het deeg moet kneden en wat de beste omstandigheden zijn hiervoor.

Zo werkt het ook met de automatisering die we zoeken in sales funnels, e-mail campagnes en weet-ik-het-wat. Ze zijn aantrekkelijk als concept, maar zolang je niet eerst geruime tijd met mensen hebt gewerkt en precies weet wat zij willen en hoe ze dat van jou willen sla je met het hebben van een geautomatiseerd proces op zich de plank mis. Online automatisering is een hulpmiddel, geen doel op zich. 

Ondernemen is mensenwerk. Ook online. 

Thamara Zijlstra

Thamara Zijlstra

Thamara Zijlstra is de oprichtster van Blueberry Dynamic. Antropoloog, wereldreiziger en pionier in het opleiden van virtual assistants. Thamara verschijnt regelmatig met haar werk in de media. Haar standpunt is duidelijk: iedereen die dat wil kan aan de slag als zelfstandig ondernemer om een vrijer en blijer leven te creëren.