Een andere kijk op online communicatie

De kunst van sterke online relaties zit in twee dingen: communicatie en menselijkheid. Voor het eerste, online communicatie, zijn technieken die we met inzet van tijd en oefening kunnen leren. Het tweede, menselijkheid, lijkt misschien absurd om überhaupt te benoemen. Maar dit is geen betoog over aardig zijn tegen mensen onder het mom van ‘computers zijn geen robots, er zit een echt mens achter elk computerscherm’. Het is een verhaal over het vinden van een vrijere manier van verbinding creëren online, door een simpele verandering in je denken. 

Als we starten als zelfstandig ondernemer hebben we een plaatje voor ogen over wat een online relatie is en hoe je deze kunt vormgeven. Dat is logisch als je bedenkt dat je gedurende je je leven van alles leert om contacten te leggen en relaties te onderhouden, maar veel van je geleerde technieken niet inzetbaar lijken online. 

Opvallend is dat ondanks dat het internet niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven, en de meesten mensen in en in verbonden zijn met digitale communicatie, er toch een enorme mentale afstand is tussen alles wat zich online afspeelt en wat niet. Ik zeg hier heel bewust mentaal, want in de praktijk is die afstand helemaal niet zo groot. 

Hoe creëren we dan online eenzelfde verbinding zoals we dat doen als we samen met een kop koffie tegenover elkaar zitten? Deze vraag krijg ik vaak, maar ze wordt nooit op deze manier verwoord. Meestal is het iets als ‘hoe creëer je online eenzelfde klik zoals je dat live doet als je in real life face to face koffie drinkt’. Samen koffie drinken in het echte leven dus. 

Alle Engelse woorden in deze zin zijn zo geïntegreerd dat iedereen snapt wat ermee wordt bedoeld. Woorden als live, in real life en face to face worden gebruikt om het onderscheid tussen online en offline aan te duiden. Alleen, door te spreken van ‘de echte wereld’ suggereren we dat alles wat zich online afspeelt onecht is. En zodra we dat doen ontmenselijken we onbewust de mens aan de andere kant van de computer. 

Relaties online worden stukken makkelijker als je de online en offline wereld met elkaar verenigt. Zodra we geen onderscheid meer maken tussen de twee halen we een muur neer die eerder tussen ons en anderen in heeft gestaan. Als we de mens achter elke computer weer zien als mens kunnen we veel van onze jarenlang beoefende technieken om contact te leggen met anderen gebruiken online. Zonder er teveel over na te denken, gewoon, op een natuurlijke manier. 

In real life betekent het echte leven. Online is ook echt.

Face to face betekent dat je tegenover elkaar zit en elkaar aankijkt. Daarvoor hoef je niet in dezelfde fysieke ruimte te zijn, via Skype bijvoorbeeld zit je namelijk ook tegenover elkaar en kijk je elkaar aan. En live betekent dat iets nu, op dit moment, gebeurt. Zodra we dus via WhatsApp aan het chatten zijn of een webinar bijwonen bijvoorbeeld is dat live. 

Woorden hebben enorm veel kracht en je zult je verbazen wat het doet met je ideeën en manier van handelen als je bepaalde woorden bewust gaat gebruiken en andere woorden juist bewust nooit meer gebruikt. De woorden in real life gebruik ik al jaren niet meer en de impact daarvan is opvallend groot. De vereniging van de online en offline wereld is bijna voelbaar daardoor. Maar wat het vooral doet is duidelijkheid creëren en echte verbinding, en dat is precies wat je onderneming nodig heeft om te floreren.

Ik daag je uit om de woorden in real life bewust niet meer te gebruiken en te zien wat de invloed ervan is op de manier waarop je online relaties aangaat. Als we de afstand tussen online en offline verkleinen en de twee werelden verenigen is het ‘net als in het echt’.

Thamara Zijlstra

Thamara Zijlstra

Thamara Zijlstra is de oprichtster van Blueberry Dynamic. Antropoloog, wereldreiziger en pionier in het opleiden van virtual assistants. Thamara verschijnt regelmatig met haar werk in de media. Haar standpunt is duidelijk: iedereen die dat wil kan aan de slag als zelfstandig ondernemer om een vrijer en blijer leven te creëren.