De Blueberry VA Academy

Waar vrijheid en werk één worden

Door Thamara Zijlstra

Gerenommeerd Virtual Assistant Coach Voor Ambitieuze Vrouwen
Vragen? Stuur mij een appje:
06-23813931

4 tips om zelf je teksten na te kijken

Tamara van Groesen
(@tekstenletters)
Deelgenomen: 3 jaar geleden
Berichten: 4
Topic starter  

Het is belangrijk om foutloze teksten te publiceren, zeker als ondernemer. Fouten in je teksten maken niet alleen je verhaal minder geloofwaardig, ook zorgt het voor minder vertrouwen in jou als ondernemer. Dat wil je natuurlijk niet! Het is daarom belangrijk om je teksten na te kijken voor je deze publiceert.

Het nakijken van je eigen teksten is lastiger dan teksten van iemand anders, omdat je weet wat er zou moeten staan; je hebt de tekst immers zelf geschreven. Je kent de inhoud van de tekst al, waardoor je meer scannend gaat lezen. De kans is groot dat je het niet ziet als je bijvoorbeeld een woord vergeten bent, omdat je in gedachten dat woord wel ziet staan. Ik geef je 4 tips om zelf je tekst na te kijken:

 

Tip 1: Leg de tekst een dagje weg

Leg je tekst minimaal een dag, maar liefst zelfs langer, weg. Na een tijdje kijk je frisser tegen een tekst aan waardoor je een bepaalde fout misschien wél ziet. Ik begrijp dat je daar als ondernemer niet altijd tijd voor hebt. Ga dan even iets anders doen, zodat je daarna weer met een vernieuwde blik naar de tekst kunt kijken.

 

Tip 2: Print de tekst uit

Dit is misschien niet de meest milieuvriendelijke optie, maar uit onderzoek is gebleken dat onze ogen onrustiger zijn als we iets van een scherm lezen waardoor we gaan scannen en fouten eerder over het hoofd zien.

 

Tip 3: Verander de lay-out

Door het veranderen van de lay-out is een tekst ineens minder herkenbaar, waardoor je beter moet opletten. Hierdoor zie je kleine foutjes nu ineens wel. Bij het veranderen van de lay-out kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het lettertype te vergroten; deze tip geldt echt niet alleen voor mensen die een leesbril hebben ;).

Andere mogelijkheden om de lay-out te veranderen zijn het gebruik van een ander lettertype of een grotere regelafstand. Daarnaast zou je ervoor kunnen kiezen om je tekst op een ander apparaat te lezen, bijvoorbeeld op een telefoon of een tablet, in plaats van een computerscherm. Ook bij het gebruik van een andere kleur letters moet je ineens beter opletten waardoor je fouten sneller kunt zien.

 

Tip 4: Lees je tekst voor

Het hardop lezen van een tekst zorgt er niet alleen voor dat je langzamer leest dan als je je tekst gewoon doorleest, maar het zorgt er ook voor dat je het in de uitgesproken zinnen sneller hoort als er iets niet klopt. Bij mij gebeurt het vaak dat ik mijn zinnen aanpas, maar daarbij een woordje vergeet toe te voegen of weg te halen. Pas bij het hardop lezen kom ik er dan achter dat de zin niet helemaal klopt. Ontbreekt er een woord? Klinkt een zin niet lekker? Dat merk je veel sneller als je een zin voorleest.

Misschien denk je nu dat je hiermee geen dt-fouten uit je tekst kunt halen, maar dat is niet waar. Door de tekst rustig hardop voor te lezen zeggen én horen je hersenen de tekst, én ze zien de tekst ook nog een keer. Omdat je hersenen op drie verschillende manieren bezig zijn met het analyseren van de tekst, is de kans groot dat ook dt-fouten gevonden worden.

Het voelt misschien vreemd om je eigen tekst hardop voor te lezen – en als je in een ruimte zit met collega’s zullen zij je misschien ook vreemd aankijken als je ineens je eigen tekst begint op te lezen. Je kunt er ook voor kiezen om de tekst te laten voorlezen! Wist je dat er in Word en sommige andere programma’s voorleesfuncties zijn? De computer spreekt de tekst dan voor je uit zodat jij ernaar kunt luisteren!

 

Er zijn meerdere manieren om zelf je teksten na te kijken. Welke manier werkt voor jou het beste?


   
Citeren
Thamara Zijlstra
(@thamarazijlstra)
Admin
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 522
 

@tekstenletters

Wat een goed stuk zeg. Je eigen teksten nakijken is inderdaad lastig, zeker wanneer je lang op de tekst hebt lopen zwoegen. Ik vind het ook mooi dat je erkent dat je als ondernemer niet altijd de ruimte hebt voor al deze mogelijkheden en daarom alternatieven geeft, super waardevol.

De methode van een tekst een of meer dagen wegleggen gebruik ik zelf graag, maar gebruik het wel alleen voor belangrijke stukken. Ik schrijf de hele dag door zo veel dat ik het nooit voor alles kan gebruiken. Maar ook niet alles is even belangrijk. Wel lees ik alles wat ik schrijf een paar keer door voordat ik het publiceer; elke e-mail, reactie of social media bericht.


   
BeantwoordenCiteren
Ingrid Serraarens
(@ingrid-s)
Deelgenomen: 3 jaar geleden
Berichten: 0
 

Fijne tips Tamara, dank je wel!


   
BeantwoordenCiteren
(@powered_by_loes)
Deelgenomen: 3 jaar geleden
Berichten: 26
 

Dankjewel Tamara, deze tips ga ik de volgende keer zeker toepassen. De tekst een dag of langer wegleggen doe ik vaak wel al, maar leuk om nu ook wat andere tips te hebben! 


   
BeantwoordenCiteren
(@vairene)
Deelgenomen: 3 jaar geleden
Berichten: 21
 

@tekstenletters
Fijne tips Tamara, idd even wegleggen en hardop teruglezen, bedankt.


   
BeantwoordenCiteren

De grootste VA community van Nederland:

Profielfoto van Thamara Zijlstra - eigenaar van Blueberry Dynamic
Hoi, ik ben Thamara

Ben je net zo eigenwijs als ik? Creëer dan zelf je eigen droombaan. Je eigen dag indelen, werken waar je maar wilt én zelf kiezen met wie je werkt. Als virtual assistant gaat het om wat JIJ belangrijk vindt. Het is tijd om te genieten van je vrijheid. Het is tijd voor jou!

Vraag een gratis dagdroomgesprek aan

Waarom ga je geen werk doen waar je energie van krijgt en waar je écht blij van wordt?

Begin met gemak je eigen goedlopende business als Virtual Assistant (VA)

Is Virtual Assistant worden iets voor jou?

Doe de professionele VA Beroepstest

Persoonlijk Whatsapp consult

Adviesprijs:
27,95
Prijs inclusief btw.
Nu GRATIS!

Waarom zou iemand zoals jij geen leuker werk kunnen creëren?

Vraag een gratis 1-op-1 gesprek aan met mij
In een dagdroomgesprek maak ik tijd voor jou. Een persoonlijk gesprek waarin jij en jouw dromen centraal staan. Stel al je vragen en ontdek of VA worden écht bij jou past.

Stuur mij een appje:

0630944036

Stuur een mailtje naar:

klantenservice@blueberrydynamic.nl

Vul het contactformulier in: