De Blueberry VA Academy

Waar vrijheid en werk één worden

Door Thamara Zijlstra

Gerenommeerd Virtual Assistant Coach Voor Ambitieuze Vrouwen
Vragen? Stuur mij een appje:
06-23813931

Ervaringen met op latere leeftijd gaan ondernemen

Thamara Zijlstra
(@thamarazijlstra)
Admin
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 522
Topic starter  

Het is me opgevallen dat meerdere van jullie hier hebben geschreven over ondernemen op latere leeftijd en de weg daarnaartoe en ervaringen ermee. Ontzettend inspirerend.

De een gaat bewust weg bij zijn baan om na al die jaren in loondienst op eigen voorwaarden te gaan werken, de ander ervaart leeftijd als een probleem om nog een baan te vinden en rolt zo in het ondernemerschap.

Als je op latere leeftijd begint neem je natuurlijk ontzettend veel kennis en ervaring mee en ik ben ontzettend benieuwd naar jullie ervaringen hiermee.

- Was leeftijd een probleem voor je in (je zoektocht naar) loondienst en is dat het als zelfstandig ondernemer?
- Op welke leeftijd ben je voor jezelf begonnen en wat brengt dat je?
- Hoe reageert je omgeving hierop?
- Ervaar je voor-of nadelen die je direct kan linken aan je leeftijd?

 

@ih55, @vairene, @ivanoos en @manu, jullie hebben er allemaal kort iets over gezegd hier op het forum. Wat zijn jullie verdere ervaringen?


   
Citeren
(@manu)
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 7
 

Jarenlang heb ik altijd gewerkt als werknemer bij diverse bedrijven. Maar voelde altijd wel, dat ik meer was dan alleen maar een werknemer. Diep van binnen wist ik, dat ik meer zou kunnen, voor mezelf zou kunnen starten. Maar de gelegenheid deed zich niet eerder voor en daarbij was het 'gemak' van een vaste baan, toch ook wel rustgevend. ? En mogelijk toch een stukje onzekerheid, wat je dan nog tegenhoudt. 

Nadat ik midden 2015 ontslag heb gekregen, i.v.m. een reorganisatie van het bedrijf waar ik al meer dan 10 jaar werkte, stond ik met mijn 50 jaar, voor het eerst in mijn werkbare leven van totaal 33 dienstjaren op straat.. Natuurlijk de sollicitatieplicht en ook mijn route naar het UWV gemaakt. Een cursus moeten doen voor 50+ om te leren solliciteren!! Vreselijk gewoon en zo nutteloos allemaal. Mijn man en ik hadden een droom om in het buitenland te willen wonen en werken en daarom ben ik toen direct op zoek gegaan naar online werk. En dat was voor mij het keerpunt, om als zelfstandige van start te gaan. Na 3 maanden UWV gezegd dat ik ze niet meer nodig had. 

- Was leeftijd een probleem voor je in (je zoektocht naar) loondienst en is dat het als zelfstandig ondernemer? 

Speelt zeker wel mee. Ik heb de afgelopen paar weken veel sollicitaties verstuurd (ivm onze terugkomst vanuit het buitenland), maar ofwel geen reactie terug, of ik heb te veel werkervaring, "de functie is voor u niet uitdagend genoeg". Daarom alsnog besloten om ook nu weer voor mezelf te gaan starten met Ecodura. 

- Op welke leeftijd ben je voor jezelf begonnen en wat brengt dat je?

Ik was 50 jaar, (nu 55 jaar) toen ik begon met het online werken. Wat ervoor heeft gezorgd, dat we bijna 4 jaar een prachtig mooie buitenland avontuur hebben mogen beleven. Vrijheid, eigen verantwoordelijkheid, flexibiliteit, veel contacten, nieuwe ontmoetingen.. geen dag is hetzelfde. 

- Hoe reageert je omgeving hierop?

Zeer positief. Ik wordt vaak gezien als inspirerend en motiverend voor anderen, die net die streep nog niet over willen gaan. Maar mede door mijn acties, toch net dat stapje verder durven te zetten. 

- Ervaar je voor-of nadelen die je direct kan linken aan je leeftijd?

Voordelen eigenlijk alleen maar. Levenservaring is daar denk ik een belangrijk onderdeel in. Zelfverzekerd, vertrouwen dat het goed komt. Beter in staat om privé en zakelijk te scheiden, voel me niet snel persoonlijk geraakt. Dat leer je niet uit boekjes, maar dat is een mindset die je echt nodig hebt, om jezelf te zien slagen. Omgaan met tegenslag, doorzetten.. ik denk dat mijn leeftijd hier zeker van positieve invloed op is. Nadelen merk ik eigenlijk niet. Binnenkort ga ik starten met een nieuwe opdrachtgever. Zij zou in leeftijd mijn dochter kunnen zijn. ? Ik voel ook bij haar vooral, dat ze het fijn vindt dat ik meer (levens)ervaring heb en mensenkennis, dan zijzelf op dit moment. Zij heeft meer kennis van online ondernemen, webdesign, marketing e.d. Op die manier kunnen we elkaar heel goed versterken. Dus een mooie mix!


   
BeantwoordenCiteren
Isabel Hemelaar
(@isabelhemelaar)
Deelgenomen: 3 jaar geleden
Berichten: 36
 

@thamarazijlstra  ik ben heel lang in loondienst geweest. Mijn taken deed ik heel zelfstandig en ik nam ook vaak zelf de beslissingen, maar moest altijd verantwoording afleggen en soms ook heel intens discussieren om mijn aanpak voor elkaar te krijgen. De overgang naar zelfstandig was qua werkzaamheden niet groot, maar wel dat ik nog steeds dezelfde afwegingen maak, maar geen verantwoording meer hoefde af te leggen. Dat scheelt enorm en geeft toch wel een stukje vrijheid. Verantwoordelijkheid voelt hetzelfde.  Dit punt ga ik steeds meer waarderen. Eigen koers kunnen varen. Ik ben dus vorig jaar september pas echt voor mijzelf begonnen Toen 63 jaar oud. 

Er zijn mensen in mijn omgeving die het begrijpen, maar er zijn er ook die mij voor gek verklaren. 

Voordeel van je leeftijd is natuurlijk de ervaring die je hebt, zowel levens- als werkervaring. Voordeel is ook dat je in een totaal andere levensfase zit. Geen kinderen meer thuis.  Ik benijd de ondernemers niet die met een gezin alle ballen in de lucht moeten houden. 

Nadeel is dat je niet echt hele lange termijn plannen meer gaat maken. In mijn geval kijk ik 2 -5 jaar vooruit, blijf hard werken aan de opbouw en kijken wat er uit te halen is. Dat is ook de drive die ik heb. Het allerbelangrijkste is dat het leuk moet blijven vinden. 

 


   
BeantwoordenCiteren
(@vairene)
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 21
 

@thamarazijlstra,

Aha, misschien is het wel een excuus voor mijn leeftijd om te benoemen dat ik niet tot de millennials behoor. Werk en leeftijd is best wel een dingetje.

Toen het nog goed ging met het werken in loondienst, (genoeg werk) dacht ik er niet zo over na om te ondernemen.

- Was leeftijd een probleem voor je in (je zoektocht naar) loondienst en is dat het als zelfstandig ondernemer? 

De reden dat ik op latere leeftijd de stap heb gemaakt om te ondernemen is enerzijds vanuit de teleurstelling van het werken in loondienst op contractbasis. Kortere -of langere perioden achtereen aan het werk, daarna soms een lange tijd niets. Het werken geeft me plezier en dan toch vanwege budgettaire overweging houdt de baan op. De route die erna komt vind ik rampzalig.

Ik heb het allemaal mee mogen maken net als anderen denk ik zo; reorganisaties, bezuinigingen, crisis.  Anderzijds, ik voel me zelfstandig en wil nieuwe dingen blijven leren en ervaren daarmee om te gaan. Ik ben iemand die blijft werken aan persoonlijke ontwikkeling.  Thuis online werken dat zag ik ook helemaal zitten. Thuis zitten en me helemaal gek solliciteren dat werkt niet meer, er is altijd wel iets, waar het aan schort. Ik maakte mee dat een organisatie direct aan me vroeg 'hoe oud ik ben' en ik ben het dan ook niet geworden. 

- Op welke leeftijd ben je voor jezelf begonnen en wat brengt dat je?

ik was toen 59 jaar en voelde me juist helemaal opleven toen ik voor VA ging. Het was iets nieuws, er valt heel wat aan te leren en het leek mij ook helemaal geweldig om zelfstandig, online te ondernemen. Maar goh, wat komt er veel op je af, (een cliché zin) maar ook mogelijkheden en techniek. 

- Hoe reageert je omgeving hierop?

De mensen die me goed kennen, en collega's  vonden het geweldig en sommige keken er ook van op om op die leeftijd nog die moeite te willen doen. Ook om nog trainingen en webinars te volgen om inspiratie op te doen. Het gekke was dat ik van die mening opkeek, omdat ik die leeftijd totaal niet voelde. Het leek net als ze het over iemand anders hadden.  Ik was met mijn gevoel ergens achter- in- de- dertig blijven hangen. 

- Ervaar je voor-of nadelen die je direct kan linken aan je leeftijd?

Ik heb de laatste jaren nog al wat tegenslag doorgemaakt en dan merk je wel dat leeftijd je kan tegenzitten. Ik merk zelf het verschil met jongeren en zie ze heel rap zijn met het  intypen van berichten, whatsApp, stickers en plaatjes en SnapChat bijvoorbeeld. Ik ben meer bewust, rustiger met werk bezig om dingen goed af te leveren. Ik kan zeker goed schakelen met systemen en berichten maar in gecontroleerd tempo. Mijn telefoon is zeker mijn dagelijkse bezigheid, maar doe nog steeds het meeste met mijn laptop. ik vind dat veel fijner werken. Ook zit ik niet continue op Facebook of ander social media kanaal. Dat gaat in momenten van de dag en ja, misschien is dat wel kenmerkend voor mij en mijn leeftijd en kan niet zeggen of dat een voor-of nadeel is.

Ik heb vooral veel plezier en geniet van het online werken met klanten,  flexibel, geen 9-5 mentaliteit. Ik kan me er echt in vastbijten. Maar ik zeg ook met plezier 'nu even niet', om met mijn partner te genieten van kwaliteitstijd. Geen Netflix, wel goede films en genieten van een lekkere pizza ? 

 


   
BeantwoordenCiteren
Thamara Zijlstra
(@thamarazijlstra)
Admin
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 522
Topic starter  

Ontzettend inspirerend om dit te lezen. Jullie ervaren dus dat het aan de ene kant lastig is om na een bepaalde leeftijd een baan te vinden, terwijl je die hogere leeftijd als persoon helemaal niet zo voelt. Ondernemen past dus heel goed bij je eigen energieniveau, kennis, ervaring en zin in alle nog onbekende mogelijkheden die je als mens allemaal kan ondernemen en ervaren. 


   
BeantwoordenCiteren
Isabel Hemelaar
(@isabelhemelaar)
Deelgenomen: 3 jaar geleden
Berichten: 36
 

@thamarazijlstra Wat ik nog wil toevoegen is dat als je ergens op reageert voor een opdracht, dat je dan altijd denkt dat men meteen je leeftijd zal vragen. Dat blijkt in de praktijk helemaal niet zo te zijn. Wie je bent en wat je bent is uiteindelijk veel belangrijker. Dat is even omschakelen en af en toe denk ik nog regelmatig, er is helemaal niet naar mijn leeftijd gevraagd. 


   
BeantwoordenCiteren
Thamara Zijlstra
(@thamarazijlstra)
Admin
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 522
Topic starter  

@isabelhemelaar Dat is echt een supergoede toevoeging. Ik weet het niet, maar ik heb altijd het idee dat leeftijd vooral in loondienst tot groot ding wordt gemaakt. Onder ondernemers speelt dat volgens mij helemaal niet zo. 


   
Isabel Hemelaar reageerde
BeantwoordenCiteren
Anneke Boekstaaf
(@annekeboekstaaf)
Deelgenomen: 3 jaar geleden
Berichten: 3
 

Dit doet mij zo goed...Te lezen dat ik niet de enige ben die op latere leeftijd de overstap heeft gemaakt om als VA te gaan beginnen. Het zelfstandig zijn, de bepaling van mijn eigen tijden, het vanuit huis werken....het geeft mij rust heb ik gemerkt. Al loopt het nog geen storm met opdrachten. Sterker nog,  ik moet de opdrachten nog vinden. Best onzeker, maar toch geeft het ook nieuwe energie. Ook met de VA opleiding begonnen.  Wat leer ik daar ontzettend veel van! Vooral de trucs en voordelen van social media en een goede website. Daar ben ik nu dus even druk mee bezig. Ja, ook ik ben niet opgegroeid met social media. Daar valt dus nog een hoop te winnen!! Inmiddels weet ik wel welke werkzaamheden ik wel en niet wil doen. Maakt het alweer makkelijker ?

Ik richt mij op de administratieve taken.  Invoeren van facturen, e-mail beheer etc.

Vanuit mijn secretaresse verleden ligt mij dat meer!

Ik hoop dat wij elkaar kunnen steunen bij het vinden van leuke opdrachten. 

En ik wens iedereen veel succes en vooral plezier als VA.

Groet, 

Anneke Boekstaaf 


   
BeantwoordenCiteren
Isabel Hemelaar
(@isabelhemelaar)
Deelgenomen: 3 jaar geleden
Berichten: 36
 

@anneke-boekstaaf Kwestie van lange adem, niet opgeven en gewoon doorgaan Anneke. Komt echt goed. Het gaat met vallen en opstaan, maar geloof mij :  die opdrachten komen. Het gaat niet vanzelf, je zal er aan moeten blijven werken. Ik heb vorig jaar in de begin periode heel veel tijd besteed aan forums (helaas niet deze), websites voor opdrachten, daar je profiel op zetten en kijken wat wel en niet werkt. Stap voor stap kom je er dan achter wat zinvol is om mee door te gaan. Heel veel succes en hou vol! Daarom vind ik dit forum ook echt heel waardevol. Wij kunnen elkaar helpen en ondersteunen. 


   
BeantwoordenCiteren
Anneke Boekstaaf
(@annekeboekstaaf)
Deelgenomen: 3 jaar geleden
Berichten: 3
 

Dank je Isabel voor de bemoedigende woorden!

Ik geef het zeker niet op. 


   
BeantwoordenCiteren
(@nicole)
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 1
 

Zeker vanaf 40/45 jaar werd het duidelijk dat het heel moeilijk was om een baan in loondienst te krijgen. Langzaam begon het plan te komen om als zzp/VA te gaan starten. Maar iedere keer kwam er dan toch nog een baan in loondienst. De laatste baan eindigde omdat het bedrijf werd opgeheven. Ik was 53 toen ik begon als VA.

Nu merk ik weinig van het feit dat ik tot de oudere behoor. Waar ik nu keer op keer tegenaan loop is het feit dat ik de laatste 18 jaar ( in totaal ruim 30 jaar ervaring als secretaresse) binnen de advocatuur heb gewerkt als juridisch secretaresse en het "normale" bedrijfsleven iedere keer aangeeft, leuk gesprek, leuk persoon, maar helaas geen ervaring in het bedrijfsleven, dus we hebben niets aan je. 

Maar zoals hier al eerder is aangegeven, na de start is het een kwestie van lange adem en die heb ik zeker. 


   
BeantwoordenCiteren
(@vairene)
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 21
 

@isabelhemelaar, wat heb je dan geluk gehad en dat is ook fijn om te horen. Ik heb het laatste halfjaar nog getracht om in aanmerking te komen voor banen in loondienst, omdat ik daar ook voor benaderd werd, hoor. En in die periode is het me drie keer gebeurd dat leeftijd een rol speelt. Zo zie je maar dat er altijd verschillen zijn. Momenten die jij, ik of iemand anders gewoon ervaart. Ik ga me nu volledig richten op ZZP en laat me niet meer verleiden of afleiden voor een baan in loondienst.  Met goede moed ga ik dat pad verder belopen, ik was immers die weg al ingeslagen. 


   
Isabel Hemelaar reageerde
BeantwoordenCiteren
Natascia Ghiani
(@natasciaghiani)
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 21
 

@isabelhemelaar

Respect dat je op je 63e je eigen onderneming bent gestart. Er zijn genoeg mensen die op hun 50-ste al vastgeroest zijn en vast zitten in vaste patronen. Zo zie je maar weer dat leeftijd niet alles zegt. 


   
BeantwoordenCiteren
(@susannegrt)
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 0
 

Ontzettend inspirerend om dit te lezen, zeg! Ik wens je het beste toe!


   
BeantwoordenCiteren
Amber Grün
(@amber)
Deelgenomen: 3 jaar geleden
Berichten: 16
 

Ja het is toch wat! Ook mijn leeftijd is de grootste oorzaak dat ik voor mijzelf ben begonnen. Ben nu 51... heb meer dan 30 jaar ervaring.... maar voel mij nog helemaal niet oud en uitgeblust en ik ben hartstikke flexibel en wil nog zo veel leren! 

Maar ja, toch snap ik het wel..... Toen ik 21 was begon ik voor een directeur te werken die 42 jaar was (dubbele van 21... werd benoemd, daarom weet ik dat nog...) en ik vond iedereen boven de 30 oud.... 


   
BeantwoordenCiteren
Marielle Jacobsen
(@marielle)
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 8
 

Wat een leuk item. En wat fijn om te zien dat starten gebeurt in iedere leeftijdsfase.

Zelf ben ik zo'n beetje begonnen in 2017 (toen nog met een andere collega/vriendin) en inmiddels geheel alleen. 

Ik was bijna 46 toen ik besloot dat zelfstandig ondernemen het was voor mij.  Of als ik eerlijk ben: eerder al, maar door omstandigheden (vooral financieel) kon ik de stap eerder niet maken. Na een burnout gevolgd door een afscheid na bijna 20 jaar bij een werkgever kwam alles uiteindelijk toch daar waar ik zijn moest: kiezen voor mezelf en wat past bij mijn gezin (met relatief nog jonge kinderen). 

Soms mis ik de oude contacten die nu verwaterd zijn van iedere dag dezelfde collega's. Ik herinner me eraan dat er ook veel niet zo leuke kanten waren en dat je contacten ook zelf nu kunt regelen. Soms als het binnen halen van opdrachten wat stroperig loopt of leads niet doorgaan, dan is er soms iets van balen.... maar ik geniet van de vrijheid, de keuzes die ik zelf mag en moet maken, mijn agenda grotendeels zelf kunnen bepalen etc. 

Wat het voordeel voor mij was, starten op latere leeftijd, is mezelf kennen, mijn valkuilen en pluspunten, niet overal in mee willen gaan etc. Dat geeft lucht en rust.  

 


   
BeantwoordenCiteren

De grootste VA community van Nederland:

Profielfoto van Thamara Zijlstra - eigenaar van Blueberry Dynamic
Hoi, ik ben Thamara

Ben je net zo eigenwijs als ik? Creëer dan zelf je eigen droombaan. Je eigen dag indelen, werken waar je maar wilt én zelf kiezen met wie je werkt. Als virtual assistant gaat het om wat JIJ belangrijk vindt. Het is tijd om te genieten van je vrijheid. Het is tijd voor jou!

Vraag een gratis dagdroomgesprek aan

Waarom ga je geen werk doen waar je energie van krijgt en waar je écht blij van wordt?

Begin met gemak je eigen goedlopende business als Virtual Assistant (VA)

Is Virtual Assistant worden iets voor jou?

Doe de professionele VA Beroepstest

Persoonlijk Whatsapp consult

Adviesprijs:
27,95
Prijs inclusief btw.
Nu GRATIS!

Waarom zou iemand zoals jij geen leuker werk kunnen creëren?

Vraag een gratis 1-op-1 gesprek aan met mij
In een dagdroomgesprek maak ik tijd voor jou. Een persoonlijk gesprek waarin jij en jouw dromen centraal staan. Stel al je vragen en ontdek of VA worden écht bij jou past.

Stuur mij een appje:

0630944036

Stuur een mailtje naar:

klantenservice@blueberrydynamic.nl

Vul het contactformulier in: