Website Review Loes Bazelmans
Deze week de Blueberry Website Review voor virtual assistant Loes Bazelmans (@powered_by_loes). Loes heeft haar website poweredbyloes.com zelf gebouwd en daar mag ze zeker trots op zijn.
Eerste indruk van de website
Direct bij aankomst op de homepage word ik verwelkomd door een vriendelijk lachende foto van Loes. Een goed begin van een website review en na wat rond gekeken te hebben een perfecte representatie van het warme en persoonlijke karakter van de rest van de website. De informele schrijfstijl samen met de leuke spontane foto's van Loes die op verschillende plaatsen op de website terugkomen, geven mij na het bezoeken van de website het blije gevoel alsof ik Loes persoonlijk ontmoet heb. De uitstraling van de website is warm, persoonlijk en zelfverzekerd.
Over het algemeen staat de website sterk in haar schoenen. Ik kwam echter een aantal verbeterpunten tegen waarvan ik zelf denk dat ze deze site een extra zetje in de rug kunnen geven.
Leesbaarheid
Een van de grootste verbeterpunten die mij direct opvallen op deze website is de algemene opmaak en de leesbaarheid van de teksten.
Inhoudelijk vind ik de teksten uitgebreid, helder en informatief. Inhoudelijk communiceren de teksten op professionele wijze waar de website over gaat, wat het aanbod is en hoe het allemaal werkt. Ook geeft de informele schrijfstijl meteen een goede indruk van de persoon die achter de website zit. Het is naar mijn mening niet de inhoud, maar alleen de opmaak die ten koste gaat van de leesbaarheid en duidelijkheid van de teksten. Dat is gelukkig simpel op te lossen met een paar kleine anpassingen.
1. Eén van de eerste punten die mij opvalt is de paginabrede teksten. Over het algemeen leest een brede tekstkolom minder prettig dan een smalle tekstkolom. Het advies van 'de experts' is om een tekstkolom nooit breder te maken dan 50 karakters. Persoonlijk denk ik dat het niet aankomt op een paar woorden meer of minder, ik ga hier zelf vrij losjes mee om als ik pagina's opmaak. Maar, het algemene advies om een tekstkolom smal te houden ter bevordering van de leesbaarheid is zeker goed advies.
Advies:
Je zou kunnen experimenteren met smallere (en langere) tekstkolommen of op de plekken waar dat niet werkt twee smallere kolommen naast elkaar.
2. Het tweede punt wat mij opvalt is het handgeschreven lettertype van de titels. Het handgeschreven lettertype voor de titels geeft de site een persoonlijk karakter en een warme uitstraling maar, aan de andere kant gaat het voor mijn gevoel ten koste van de leesbaarheid en toegankelijkheid van de website. Het lettertype maakt op mij een onnodig rommelige indruk. Ik merkte dat ik op verschillende momenten een titel een tweede keer terug moest lezen om te checken of ik het wel goed had gelezen. De titels zijn een heel belangrijk element van een webpagina en moeten in één oogopslag een duidelijk beeld geven van de inhoud van de pagina. Een makkelijk te scannen lettertype kan daarbij een grote rol spelen. De keuze van een lettertype gaat daarnaast niet alleen over uitstraling, sfeer en scanbaarheid van een website, maar heeft ook direct invloed op de toegankelijkheid van de website voor mensen met visuele beperkingen. Dat laatste alleen is voor mij genoeg om je te adviseren een ander lettertype te overwegen voor de titels.
Advies:
Er is natuurlijk helemaal niets mis met een sierlijk handgeschreven lettertype voor de titels. Maar, het is het overwegen waard om te kijken of er een lettertype beschikbaar is die een soortgelijke uitstraling heeft, maar tegelijkertijd iets beter leesbaar is. Onderstaande suggesties zijn wel handgeschreven, maar hebben eigenschappen waardoor ze worden gezien als makkelijker te lezen. De onderstaande voorbeelden komen uit de Google Fonts bibliotheek, zijn gratis en zijn door de integratie van Google in Elementor direct beschikbaar.
Een paar voorbeeld suggesties van handgeschreven lettertypes:
Handlee - door Joe Prince
Shadows Into Light - door Kimberly Geswein
Indie Flower - door Kimberly Geswein
Kalam - door Indian Type Foundry
3. Het laatste wat mij opvalt aan de opmaak van de teksten is het afwisselend gebruik van onderstreping en accentuatie in de huisstijlkleur in delen van de tekst. Dit geeft mij een onrustig gevoel terwijl ik aan het lezen ben. Ook schept het verwarring omdat beide overkomen alsof het links zouden kunnen zijn. Zowel onderstreping en accentuatie in kleur worden over het algemeen ingezet in teksten om een woord aan te duiden als link. Ik betrapte mijzelf meerdere malen op het klikken op geaccentueerde of onderstreepte woorden om te kijken of er toevallig een link achter zou zitten. De teksten zijn van zichzelf al erg helder opgezet met een duidelijk te lezen lettertype en zeer ruime regelhoogte. Accentuatie is naar mijn mening helemaal niet nodig en gaat in dit geval naar mijn idee juist ten koste van de leesbaarheid. De kans bestaat dat het benadrukken van steekwoorden gevoelsmatig een oplossing lijkt voor het verhelderen van de teksten terwijl de oorzaak van de onduidelijkheden ergens anders in ligt. Het kan zijn dat als de twee bovenstaande punten aangepast zijn, het benadrukken van steekwoorden meteen niet meer nodig blijkt te zijn.
Advies:
Probeer eerst de andere opmaak punten te verbeteren voordat je je afvraagt of het benadrukken van steekwoorden nog steeds aanvoelt als een goede keuze. Mocht je er op dat moment voor kiezen om toch woorden te blijven benadrukken, probeer dan één stijl te kiezen en zoek naar een stijl die duidelijk te onderscheiden valt van de links in de tekst.
Snelheid van de website
De prestatie van de website is zeker niet slecht, maar kan absoluut beter. De homepage geeft bij verschillende tests die ik gedaan heb een laadtijd van iets meer dan 4 seconden. Dat is voor een simpele website, zonder complexe elementen die veel laadtijd zouden verantwoorden, aan de hoge kant. De andere pagina's op de website laten een vergelijkbare prestatie zien. Dat betekent dat het huidige niveau van de laadtijden hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt wordt door de structurele opzet van de site. Dat is goed nieuws. Het zou betekenen dat met een paar kleine structurele aanpassingen de gehele site een stuk sneller zou kunnen worden. Hieronder een lijst van acties die zonder al te grote aanpassingen de algehele prestatie van de site aanzienlijk zou kunnen verbeteren.
1. Het formaat van de pagina's is aan de hoge kant. De home page is meer dan 4.5 MB en ook de about page is meer dan 4 MB. Dat is aan de hoge kant voor een simpele pagina die voor het grootste del uit tekstelementen bestaat.
Advies:
Bekijk welke onderdelen bijdragen aan het grote formaat van de pagina. Beoordeel per onderdeel of het een strikt noodzakelijk onderdeel van de pagina is of dat er een alternatief beschikbaar is. Een pagina met een kleiner formaat laadt sneller. Dit is één van de makkelijkste manieren om de prestatie van de website te verbeteren.
2. Een aantal afbeeldingen op de website lijken aan de grote kant. Het verkleinen en optimaliseren van de afbeeldingen kan het totale formaat van de website flink omlaag brengen en de laadtijd versnellen.
Advies:
Image compression met een gratis service zoals ShortPixel voordat je de afbeeldingen upload naar je website kan al heel veel verschil maken in het formaat van de afbeeldingen.
3. Er lijken op de achtergrond een heleboel ongebruikte elementen te laden vanuit het WordPress Theme.
Advies:
Het zou kunnen schelen om ongebruikte opties in het WordPress Theme uit te zetten. Als dat niet mogelijk is, dan zou het een optie kunnen zijn om over te gaan op een lichtgewicht WordPress Theme die goed samenwerkt met Elementor. Bekende voorbeelden hiervan zijn, Astra Theme of GeneratePress.
4. Als laatste het algemene advies om een optimizer plugin (zoals bijvoorbeeld Autoptimize) en een caching plugin te installeren. Beide kunnen met de juiste instellingen zorgen voor een aanzienlijke verbetering in laadtijden.
Voor een simpele website zonder complexe elementen, die voornamelijk tekstgebaseerd is, zouden laadtijden onder de 2 seconden realistisch en haalbaar moeten zijn.
Conclusie
De website van Loes is een zelfverzekerde en professionele vertegenwoordiging van haarzelf en haar virtual assistant bedrijf. De site heeft een warm en persoonlijk karakter en laat duidelijk zien wat Loes op professioneel vlak te bieden heeft. Een paar kleine aanpassingen zou de leesbaarheid en de snelheid van de site ten goede komen. Dat kleine zetje in de rug zou precies het verschil kunnen maken.
Wow @lior_mazliah wat een waardevolle feedback! Heel erg bedankt hiervoor. Leesbaarheid en snelheid waren de twee punten waar ik zelf nog een beetje mee in mijn maag zat, dus heel fijn om op deze punten zo'n uitgebreide feedback te krijgen. En ik word er helemaal blij van dat de feedback gepaard gaat met zo'n concrete acties. Het enthousiasme om aan mijn website te werken is weer helemaal terug :). Mocht ik tijdens het oppakken van de acties nog tegen iets aan lopen dan hoor je nog van me. Voor nu alvast bedankt voor deze input!
You are so welcome. Vond het echt leuk om te doen en ben blij te horen dat je enthousiast bent en er iets aan hebt. Hoor het graag van je als je nog vragen hebt.
Hi Lior,
Gezien de moeite die jij hebt gestoken in de feedback vind je het misschien leuk om te horen wat ik er mee gedaan heb. Afgelopen week ben ik druk bezig geweest op mijn site in een nieuw jasje te steken. Ik had al lange tijd wat nieuwe ideëen maar het kwam er eigenlijk nooit van om er echt voor te gaan zitten. En nu met jouw punten had ik een mooi handvat om te beginnen. Dankjewel!
Met jouw tips heb ik de paginagrootte flink kunnen verkleinen en door de Autoptimize, Async JavaScript, en W3 Total Cache plugins heb ik de snelheid ook kunnen verbeteren. Wanneer ik de Google speedtest doe zie ik wel grote verschillen tussen de mobiele site en de desktop site. Met name de mobiele site kan nog steeds wat verbetering gebruiken, enig idee hoe ik dat doe?
En nog een puntje waar ik niet uitkom ? , wanneer ik mijn site open in Safari dan laad het lettertype niet. Bij andere browsers heb ik dit probleem niet. Na wat rond googlen ben ik eigenlijk niet veel wijzer geworden, weet jij waardoor dit kan komen?
In ieder geval hartstikke bedankt voor al je input!
Groetjes Loes
Waaauw Loes! Wat heb jij hard gewerkt! Alles is anders!! Ziet er echt goed uit!!! En fijn om te horen dat de web review je heeft geholpen.
Ik zie inderdaad dat de paginagrootte gehalveerd is. Wauw, dat maakt een groot verschil, alles lijkt inderdaad sneller.
Het verschil tussen mobiel en desktop in Google Page Speed is normaal. Websites werken anders op mobiel en Google houdt daar rekening mee bij het simuleren. Een mobiele verbinding is bijvoorbeeld langzamer dan een highspeed WiFi verbinding thuis. In mijn persoonlijke ervaring is moeilijk (maar niet onmogelijk) om de mobiele page speed in het groen te krijgen. Ik zou me er zeker niet te druk om maken.
wanneer ik mijn site open in Safari dan laad het lettertype niet. Bij andere browsers heb ik dit probleem niet. Na wat rond googlen ben ik eigenlijk niet veel wijzer geworden, weet jij waardoor dit kan komen?
Dit kan helaas aan veel verschillende dingen liggen, maar dat helpt je natuurlijk geen stap verder. Een van de eerste dingen waar ik aan denk zijn de instellingen van het drietal plugins die je hebt toegevoegd aan je site. Autoptimize, Async JavaScript, en W3 Total Cache. Het zou kunnen dat er ergens in de instellingen een conflict ontstaat dat zich alleen manifesteert in Safari. De cache wissen en de website opnieuw laden heb je waarschijnlijk al geprobeerd.
Autoptimize en Async JavaScript werken in principe goed samen, maar de specifieke instellingen zijn wel belangrijk voor een goede samenwerking. Moeilijk om er zo iets specifieks over te kunnen zeggen. Je zou kunnen kijken of je meer kunt vinden over de juiste instellingen in deze plugins en door te experimenteren er misschien wat wijzer uit kunt worden. Er is gelukkig heel veel informatie te vinden over deze plugins.
Een makkelijke manier om erachter te komen of het met een specifieke plugin te maken heeft is om deze tijdelijk te deactiveren. Je kunt bijvoorbeeld alle plugins uitzetten (behalve Elementor natuurlijk) en dan kijken of het probleem zich nog steeds voordoet. Werkt alles dan wel zoals het zou moeten dan kun je daarna één voor één de plugins inschakelen en bij elke stap controleren of het probleem zich opnieuw voordoet. Op die manier kom je er snel achter waar de oorzaak ligt. Blijft het probleem bestaan als je alle pluigins hebt gedeactiveerd dan weet je dat de oorzaak helemaal ergens anders moet zoeken. Mocht ik er iets meer over tegenkomen dan laat ik het je zeker direct weten.
Hi Lior,
Bedankt voor het meedenken, de suggesties die je geeft ga ik eens uitproberen. Eens kijken of ik de veroorzaker dan kan vinden ?
Thanks!
De grootste VA community van Nederland:
- 185.000+ Bezoekers
- 3.765+ Leden
- 6.340+ Berichten

Hoi, ik ben Thamara
Ben je net zo eigenwijs als ik? Creëer dan zelf je eigen droombaan. Je eigen dag indelen, werken waar je maar wilt én zelf kiezen met wie je werkt. Als virtual assistant gaat het om wat JIJ belangrijk vindt. Het is tijd om te genieten van je vrijheid. Het is tijd voor jou!
Vraag een gratis dagdroomgesprek aan
Waarom ga je geen werk doen waar je energie van krijgt en waar je écht blij van wordt?
Begin met gemak je eigen goedlopende business als Virtual Assistant (VA)
Ook interessant voor jou:
- Wat is een Virtual Assistant?
- 100+ werkzaamheden die je als virtual assistant kan doen
- Waarom er nooit een betere tijd was om voor jezelf te beginnen
- Hoeveel verdient een zelfstandig Virtual Assistant?
- 80% van de VA's heeft meer werk dan voor de crisis
- 10 veelgehoorde misverstanden over het beroep virtual assistant
- 20+ interviews met Virtual Assistants
Is Virtual Assistant worden iets voor jou?
Doe de professionele VA Beroepstest
Persoonlijk Whatsapp consult
Adviesprijs:
€27,95
Prijs inclusief btw.
Nu GRATIS!
Waarom zou iemand zoals jij geen leuker werk kunnen creëren?
