Je daginvulling bepaalt je mate van vrijheid en succes

“Ik knijp mijn linkeroog dicht en open daarmee mijn rechteroog op een kiertje. Ik ben wakker en vraag me af hoe laat het is. Een goud-geel licht schijnt de kamer in, langs de zijkant van het raam, daar waar ik het gordijn niet helemaal heb dichtgetrokken. ‘Goud-geel is de kleur van de zon die opkomt’, zeg ik onuitgesproken tegen mezelf en daarmee concludeer ik dat het vroeg is. Ik doe mijn rechteroog weer dicht en grinnik zacht om de automatische reactie van mijn linkeroog, die meteen snapt dat het nu ook kan ontspannen. Ik trek het dekbed over mijn hoofd en krul me op onder de deken, ik stel me voor dat ik in een tent lig. Ik hou van slapen in een tent. Net als dat ik hou van de zon die opkomt, en van slapen in het algemeen. ‘Wat nu?’, mompel ik van binnen. Heel even flitst mijn to-do list van die dag als een beeld voorbij. Maar als een diepe gaap langs mijn lippen naar buiten glipt besluit ik dat ik de zon liever een andere keer zie opkomen. Ik duw mijn rug tegen het matras en rol me op mijn andere zij. Met mijn vingers friemel ik een opening in de prop deken waaronder ik bedolven lig. Ik adem diep in en val weer in slaap.”

Er gaat een paar uur voorbij voordat ik in mijn schommelstoel in de woonkamer mijn koffie drink. Op dat moment denk ik terug aan die ochtend. Ik zie de glinstering van het goud-gele licht weer voor me en voel het matras tegen mijn billen en de deken over mijn lichaam. ‘Wat is het toch heerlijk om daar zo van te kunnen genieten’, denk ik, ‘en wat een luxe om de vrijheid te hebben zelf te bepalen wanneer ik opsta’.

De vrijheid om zelf te bepalen hoe je je dag invult is de vrijheid van een ondernemer, maar diezelfde vrijheid kan ook een enorme valkuil zijn. Lastig dus, want wat je doet met je dag bepaalt je succes als ondernemer.

Voordat ik ging ondernemen droomde ik ervan om zelf te kunnen kiezen hoe laat ik opsta ’s ochtends. Toen ik geen baan meer had en daadwerkelijk zelf kon bepalen hoe ik mijn dag invulde deed ik dat ook. Ik bleef regelmatig lang in bed liggen en ging overdag vaak op avontuur buiten de deur. Nu ik jaren verder ben spring ik ’s ochtends vroeg juist enthousiast uit bed, omdat ik zin heb om te werken. Alleen als ik er behoefte aan heb kies ik er soms voor om me ’s ochtends nog eens om te draaien, maar dat gebeurt eigenlijk niet vaak.

Tijdens het verloop van mijn carrière is er dus iets verandert in de manier waarop ik mijn dagen indeel. Ik heb me namelijk gerealiseerd dat alles waar ik eerst van droomde om te kunnen doen met mijn dag dingen zijn die niets zeggen over de werkzaamheden die ik elke dag uitvoer. Uitslapen bijvoorbeeld is lekker, maar het creëert geen diensten en producten. En een avontuur buiten de deur is inspirerend, maar ik verdien er geen geld mee. Het werk dat ik doe is een verzameling van verschillende activiteiten die ik elke dag herhaal. Dat geldt voor iedereen. Als je illustrator bent teken je voor je werk, als je blogger bent schrijf je en als virtual assistant organiseer je.

Elke dag kunnen uitslapen is dus geen doel, het is een resultaat van de keuzes die je op dagelijkse basis maakt. Om als ondernemer iets neer te zetten wat eigen is en waarmee je al die dingen kan doen die je graag wilt doen, moet je werk vinden dat je zo leuk vindt dat je ernaar uitkijkt om er het grootste deel van je dag mee te vullen. Je moet kijken naar de inhoud van je dagelijkse activiteiten, het proces dat je elke dag weer opnieuw herhaalt. Want het is in dat proces dat je echte vrijheid vindt.

Ik praat zo vaak met startende zelfstandig ondernemers die me vertellen dat ze dolgraag een populaire blogger willen zijn bijvoorbeeld, maar zichzelf niet kunnen aanzetten tot schrijven. Of mensen die een groot aantal volgers willen op Facebook, maar het helemaal niet leuk vinden om verhalen te delen. Bij alle twee deze voorbeelden ligt de focus op het eindresultaat, niet op de dagelijkse activiteiten die ervoor nodig zijn om tot dat eindresultaat te komen. Maar het zijn onze dagelijkse gewoontes die ons leiden naar succes. Dat betekent dat als je een blogger wilt zijn je zo verliefd moet zijn op schrijven dat je je niks leukers kan voorstellen dan elke dag te mogen schrijven. En als je wilt dat mensen je volgen online moet je ernaar uitkijken om elke dag verhalen te mogen maken en delen. Doe je dat niet? Dan moet je iets veranderen.

Wat ik het allerliefste doe is onderzoeken, analyseren en vertellen. Sinds ik dat prioriteit heb gemaakt wil ik helemaal niet in bed blijven liggen ’s ochtends, ik wil eruit om te mogen doen wat ik zo graag doe. En sinds ik dit weet en toepas zie ik Blueberry groeien, wordt ik een betere schrijver en coach, en leer ik om een steeds betere eigen baas te worden. Het helpt me te genieten van de ontelbare mogelijkheden die de vrijheid van ondernemen biedt, in plaats van dat ik mijzelf volledig verlies in die vrijheid.

Waar je je aandacht aan besteedt is waar je meer van creëert. En alles kunnen doen wat je graag wilt doen lukt dus alleen als je al je aandacht stort op het werk waar je je dag het liefste mee vult.

Thamara Zijlstra

Thamara Zijlstra

Thamara Zijlstra is de oprichtster van Blueberry Dynamic. Antropoloog, wereldreiziger en pionier in het opleiden van virtual assistants. Thamara verschijnt regelmatig met haar werk in de media. Haar standpunt is duidelijk: iedereen die dat wil kan aan de slag als zelfstandig ondernemer om een vrijer en blijer leven te creëren.