Moe van de focus op gelukkig zijn

‘Word jij ook moe, of zelfs juist doodongelukkig, van die focus op gelukkig zijn? Op het feit dat het altijd maar beter, meer, anders, verder moet?’

Dit zijn niet mijn woorden, maar die van iemand anders hier ergens op het internet. En sinds ik ze heb gelezen blijven ze maar in mijn hoofd hangen. Ik denk namelijk dat je nooit klaar moet willen zijn met geluk nastreven.

Kijk, het moet niet altijd beter, meer, anders en verder, maar heel vaak heb je baat bij meer en anders en verder. 

Als je dit niet wilt dan doet een bericht als dit ook helemaal niets met je. Maar wat als je het wel wilt?

De schrijver van de woorden doelt vermoedelijk op de onmogelijkheid van ‘het perfecte leven’ leiden en dat de energie die je steekt in dat willen proberen te realiseren vermoeiend is, omdat het gewoon niet haalbaar is. Maar, doodongelukkig worden van de focus op gelukkig zijn is echt heel wat anders dan het leiden van een perfect, Instagramwaardig, leven. En dit onderscheid is enorm belangrijk om te maken.

Niemand leeft een leven zonder zorgen, maar ik geloof er niks van dat niet iedereen op z’n minst gelukkig wil zijn.  

Kijk, het is een feit dat er meer dan genoeg moeilijke shit op je afkomt in het leven. C’est la vie. Maar weet je wat zo opvallend is? Dat juist de mensen die er bewust voor kiezen zich te focussen op hun eigen geluk daar zoveel makkelijker mee om kunnen gaan. Ik vind dat juist fantastisch.

We zijn allemaal bang voor iets, zijn onzeker over iets en hebben verdriet om iets, echt iedereen. Het zou stom zijn dat te ontkennen. Maar geluk is niet hetzelfde als nooit meer door de shit gaan.

Hoe zou je leven eruit zien als je ondanks al die ongemakkelijke ervaringen die horen bij ons mens-zijn óók je dromen achterna gaat? Als je ondanks alles wat je spannend vindt of ingewikkeld óók vrij kan zijn en blij met wie je bent en wat je doet? Het één sluit het ander niet uit, ze gaan hand in hand.

Ondernemers zijn hier zo’n mooi voorbeeld van. Ondernemen zelf is namelijk spannend en altijd vernieuwend en af en toe heel ongemakkelijk, omdat je niet goed weet hoe je moet doen wat je wil doen. Tegelijkertijd heb je alle vrijheid om te doen wat je wilt. Je kunt je dagen helemaal op je eigen manier zo ideaal mogelijk doorbrengen; wakker worden wanneer je wilt, buiten spelen wanneer je wilt en werken wanneer je wilt. Je kunt je werk vormgeven precies zoals jij wilt, in feite dus voor 100% je eigen baan creëren, met alles wat je wel en niet wilt. Kun je dit ook in loondienst? Meestal niet. 

Echt kiezen voor jezelf en je eigen geluk is nooit makkelijk in een wereld waarin iedereen verwachtingen en ideeën heeft over hoe je dingen moet doen. Maar ik heb nog nooit, nog nooit, gehoord dat iemand spijt heeft van zijn keuze zijn eigen geluk na te streven. 

Deze week werkte ik aan de testimonial pagina van Blueberry Dynamic en ik las weer wat verhalen door. Een testimonial pagina is geen pagina waarop ik ongegeneerd schouderklopjes kan ontvangen. Het is een pagina waar echte mensen hun levensverhaal delen. Waar mensen zoals jij en ik vertellen over de dromen die ze ooit hadden en de beren die ze op de weg zagen in het bereiken van die dromen. Waar ze vertellen over hun twijfels en onzekerheden en tot de conclusie komen dat ze hun leven niet willen leiden aan de hand van wat ze eng vinden, maar liever moedig willen zijn en waarmaken waar ze diep van binnen naar hunkeren. Ze zijn ervoor gegaan en vertellen nu dat het de beste beslissing is die ze ooit hebben genomen. 

Ondernemers zijn mensen die hun dromen achterna gaan, die zeggen ‘weet je wat, ik creëer mijn eigen geluk gewoon, op mijn manier’.

Dat, dat is levensgeluk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *