80% van de virtual assistants heeft meer werk dan voor de crisis

Nederland is zwaar getroffen door de economische crisis en veel zelfstandig ondernemers ervaren een verlies in werk en inkomen. Eén beroepsgroep lijkt echter het tegenovergestelde te ervaren. De virtual assistant heeft al jaren de titel beroep van de toekomst en de huidige crisis bewijst dat dit niet zonder reden is. Die toekomst is in sneltreinvaart dichterbij gekomen. Waarom zijn virtual assistants juist nu zo populair?

De vraag naar expertise in automatisering en digitalisering is sterk toegenomen, virtual assistants kennen de online wereld als geen ander en weten precies hoe ze drukke en gestreste ondernemers het beste kunnen ontlasten. 

VA’s zijn onafhankelijke zelfstandig ondernemers, gewend om snel te schakelen en erg creatief. 80% van de ondervraagde virtual assistants geeft aan meer werk te hebben in deze crisis dan daarvoor.

Elke virtual assistant is een expert op het gebied van online werken en ondersteunt zzp’ers, organisaties en bedrijven bij een verscheidenheid aan werkzaamheden. Bedrijven die de afgelopen jaren niet voldoende hun bedrijfsplannen hebben gevormd met het oog op de toekomst en weinig of niet hebben geïnvesteerd in digitale technologieën maken nu gretig gebruik van de expertise van deze digitale alleskunners.

Dit zijn zes redenen waarom een virtual assistant zo gewild is nu:

6 redenen waarom VA's zo gewild zijn tijdens de crisis

VA's zijn expert in online werken

Met stip op nummer een is de virtual assistant een expert in organiseren en online werken. Een VA is tech-savvy en weet alles van digitalisering en automatisering. Voor de meerderheid van de andere ondernemers in ons land is dat nog lang niet het geval en daarin ligt nu een grote uitdaging voor ze waar ze graag hulp bij hebben.

Zzp’ers en bedrijven hebben het sinds de crisis of ontzettend druk of ontzettend rustig. In beide scenario’s liggen kansen voor de virtual assistant. Deze crisis laat zien wat Microsoft oprichter en groot denker Bill Gates lang geleden al wist: if your business is not on the internet, then your business will be out of business.

Dit lijkt nooit meer waar geweest dan nu. Ondernemers proberen in een stroomversnelling het online ondernemen te omarmen. Virtual assistants laten ze zien hoe dit moet of doen het voor ze. Ze zorgen dat anderen hun diensten op afstand kunnen aanbieden, helpen bij het bereiken van de doelgroep via online kanalen en organiseren op digitale wijze de volledige interne communicatie. 65% van de ondervraagde virtual assistants zegt er sinds de crisis nieuwe klanten bij gekregen te hebben.

Een virtual assistant staat bekend als tech savvy. Iemand die wel van aanpakken weet en goed met online tools overweg kan, juist omdat ze de gehele dag niet anders doet. Virtual assistant is echt het vak van de toekomst, juist omdat deze groep assistants zich blijft doorontwikkelen. Ze zijn leergierig en staan niet stil.

Caroline van Aart

Ik merkte dat opdrachtgevers verbinding zoeken bij hun klanten of bij een interne organisatie. Ik heb meer Mailchimp mailingen verstuurd in twee maanden dan in de afgelopen twee jaar.

Susan van Schooten

VA's zijn flexibel

Virtual assistants werken standaard online en zijn dus gewend om vanuit huis te werken. Nu we door deze crisis met z’n allen massaal thuis zitten wordt menig huishouden op zijn kop gezet, wat voor veel mensen al snel leidt tot stress en een lage productiviteit. Dat is niet gek, maar de virtual assistant heeft zich het thuiswerken zo eigen gemaakt dat het laveren tussen onverwachte omstandigheden een tikkeltje makkelijker is. Dit maakt de VA een sterk ijkpunt voor de zzp’ers en bedrijven die hier nu voor het eerst mee te maken krijgen.

Natuurlijk blijft ook het leven van de virtual assistant in deze tijd niet onaangeraakt, maar als beoefend thuiswerker verricht een VA zijn of haar werkzaamheden wanneer de thuissituatie dat het beste toelaat. En dat is dus lang niet altijd van 9 tot 5.

Naast flexibiliteit in werk is de virtual assistant ook flexibel in zijn of haar dienstenaanbod. Getroffen ondernemers hebben een krachtige aanpak nu het hardst nodig en in de praktijk betekent dat korte projecten met snel resultaat. Een virtual assistant kan snel inspelen op de behoefte van de ondernemer. Daarnaast is een VA al inzetbaar voor een paar uur per week of op projectbasis.

Ik denk dat ondernemers tijdens deze moeilijk te voorspellen tijd nu eerder een VA inschakelen dan een vaste kracht. Met een VA kun je makkelijker de samenwerking stoppen dan met een vaste kracht die je hebt aangenomen. Dat geldt natuurlijk altijd, maar ik denk dat tijdens dit soort tijden dit meer speelt bij bedrijven.

Elvira van Gastele

VA's kunnen snel schakelen

Op dagelijkse basis werken virtual assistants tegelijkertijd voor meerdere ondernemers, doen ze verschillende werkzaamheden voor iedereen en switchen ze continu tussen uiteenlopende programma’s. Ze kunnen dus snel schakelen.

Het ene moment leren ze een team te vergaderen met online conferentie software zoals Zoom en het andere moment bouwen ze aan een online leeromgeving zodat een ondernemer zijn trainingen digitaal kan aanbieden. Vervolgens installeren ze betaalmogelijkheden op een website om de klanten van een bedrijf diensten en producten online te kunnen laten kopen.

Virtual assistants zijn veelzijdige support professionals die er niet van op of om kijken als dingen anders gaan dan gepland of snel bijgesteld moeten worden omdat de situatie daarom vraagt.

Voor veel mensen is de stap van in-person naar online nu nodig, maar ook onbekend. Het is nu heel druk. We hebben ons dienstenaanbod aangepast en vernieuwd en betalingsregelingen kunnen treffen om bedrijven overeind te houden en ons eigen inkomen te waarborgen.

Mags Thompson

VA's zijn ondernemend

Een virtual assistant is een freelance ondernemer en heeft een eigen werkplek, en andere kosten zoals verzekeringen, zelf geregeld. Als je als zzp’er of organisatie kiest voor een samenwerking met een VA heb je daar dus geen omkijken naar. Als je als bedrijf door de crisis in een stroomversnelling moet handelen is het enorm voordelig dat je geen tijd kwijt bent aan het organiseren van zulk soort zaken. De meerderheid van de VA’s opereert onafhankelijk, is bekend met de risico’s van het ondernemerschap en daarop voorbereid. Voor bedrijven maakt dit de VA een makkelijk in te schakelen professional.

Aan het begin heb ik echt wel even gedacht 'oh straks heb ik geen werk meer' en in eerste instantie heb ik de tijdelijke uitkering voor zelfstandig ondernemers (red. ToZo) aangevraagd. Deze heb ik weer afgezegd, want het is niet nodig. Ik heb een goede relatie met mijn netwerk en klanten, en als er werk is denken ze altijd als eerste aan mij. Echt een fijn compliment.

Lotte Bos-Spitteler

VA's zijn werkzaam in gespreide sectoren

Waar veel ondernemingen door de crisis uit onverwachte hoek keihard geraakt worden en onderuit gaan, hebben virtual assistants het geluk standaard voor hele diverse sectoren te werken. Bewust of onbewust verspreiden ze hiermee hun risico’s. Elke week werkt een virtual assistant naast elkaar voor verschillende ondernemers, non-profits en bedrijven binnen verschillende branches. Zo kan een VA bijvoorbeeld elke dag twee uur de horeca bijstaan, 8 uur per week een coach ondersteunen en elke woensdag- en donderdagmiddag een onderneming in de gezondheidszorg. Om daarnaast nog losse projecten te doen voor een beautysalon, het vastgoed en een marketingbureau.

65% van de ondervraagde virtual assistants zegt dat bestaande klanten door de crisis tijdelijk werk hebben stopgezet, maar 80% zegt ondanks dat meer werk te hebben dan voor de crisis. 50% zegt dat bestaande klanten ze voor meer uren hebben ingezet.

Zo'n acute en grote crisis had niemand kunnen bedenken. Dus of je daar helemaal op kunt voorbereiden? Dat denk ik niet. Maar door met klanten in diverse sectoren te werken verspreid je je risico. Daarnaast is online ondernemen booming nu. Ik sprak vanochtend nog iemand in mijn netwerk die graag met mij wil werken, maar ik moest haar zeggen dat ik tot ver in de zomer vol zit.

Monique Mik-Kampman

VA's zijn creatief

Door te werken in een breed scala aan sectoren en met een variatie aan inspirerende ondernemers ontwikkelen virtual assistants zich snel. In het VA vak zie, leer en doe je per definitie veel. Virtual assistants zijn dan ook leergierig en altijd in beweging. Ze zijn continu voor hun klanten nieuwe programma’s en mogelijkheden aan het uitzoeken, zijn vaak onderdeel van de actieve community van de beroepsgroep en laten zich op regelmatige basis bijscholen. Door de variatie in hun werk en het snelle schakelen pikken ze veel op. Vanwege deze kennis en ervaring worden virtual assistants ook steeds vaker ingezet om mee te denken met processen en strategieën. De VA’s zelf geven ook aan hun opdrachtgevers bewust uit te kiezen en laten zich graag door deze mensen inspireren. Dit maakt de virtual assistant een creatieve partij. En laat creativiteit nou hard nodig zijn tijdens een economische crisis.

Sinds ik ondernemer ben denk ik veel meer in mogelijkheden. Als dit niet kan, wat kan dan wél? Daarbij word ik ook zeker geïnspireerd door mijn opdrachtgevers.

Irene van Duinhoven

Mijn klanten vinden het heel fijn dat ik ook meedenk over strategie, plannen en nieuwe acties die we kunnen doen. Ik denk dat dat meedenken in een crisistijd extra wordt gewaardeerd.

Jolanda van 't Erve

Empathische professionals

Virtual assistants zijn experts in online werken, kunnen snel schakelen en zijn creatief. Daarnaast zijn ze ondernemend en flexibel en laten ze zich dagelijks inspireren door de vele ondernemers binnen de verschillende sectoren waarin ze werken. In deze tijd zijn VA’s de aangewezen persoon om op te leunen. Want niet alleen de vraag naar kennis van digitalisering en automatisering is nu groot, de vraag naar behulpzame, meedenkende en empathische professionals ook. 


* De genoemde cijfers zijn afkomstig uit onderzoek dat Blueberry Dynamic in mei 2020 heeft verricht onder zelfstandig virtual assistants.

Thamara Zijlstra

Thamara Zijlstra

Thamara is de oprichter van Blueberry Dynamic. Pionier in de Nederlandse VA wereld, wereldreiziger en ambitieuze ondernemer. Haar standpunt is duidelijk: iedereen die dat wil kan aan de slag als zelfstandig ondernemer om een vrijer en blijer leven te creëren.