De Blueberry VA Academy

Waar vrijheid en werk één worden

Creëer zelf de baan waarvan je altijd hebt gedroomd!
Vragen? Stuur ons een appje:
06-23813931

Waarom er nooit een betere tijd was om zelfstandig ondernemer te worden

Profielfoto van Thamara Zijlstra - eigenaar van Blueberry Dynamic

Door: Thamara Zijlstra

Begin met gemak je eigen goedlopende business als Virtual Assistant (VA)

Denk je er over na om de sprong te wagen en zelfstandig ondernemer te worden? Dat lijkt een hele grote stap en het is niet moeilijk om argumenten te bedenken waarom je je baan beter niet kunt inruilen voor een freelance carrière. De waarheid is dat de meeste argumenten niet meer zijn dan een angst voor het onbekende. Succesvol starten als zelfstandig ondernemer is vandaag makkelijker dan het ooit is geweest.

De freelance economie in Nederland is booming en biedt op het moment zoveel voordelen dat het moeilijk is om zelfstandig ondernemerschap te negeren als volwaardig alternatief voor een baan in loondienst. Starten als zelfstandig ondernemer was in het verleden zeker een gecompliceerde en intimiderende aangelegenheid. Dat is gelukkig al lang niet meer het geval. Dankzij technologische vooruitgang, een enorme vraag naar zelfstandig personeel en de opkomst van het internet is het vandaag makkelijker dan ooit om voor jezelf te starten. Met een laptop, een wifi-verbinding en een mobiele telefoon kun je overal en op elk moment van de dag productief zijn. Wil je meer verdienen met minder uren? Wil je weg van de 9 tot 5 sleur en je eigen dag indelen zoals het jou uitkomt? Je hebt het perfecte moment uitgekozen om voor jezelf te beginnen. De freelance economie is nog nooit zo groot geweest en de vraag naar freelancers blijft voorlopig stevig door groeien.

Denk je er over om voor jezelf te beginnen? Hier zijn 7 redenen waarom dit absoluut het beste moment is:

Je bent je eigen baas

Zelfstandig ondernemer zijn betekent dat je geen baas hebt. Je bepaalt je eigen uren en je kunt werken waar en wanneer je wilt. Je bent je eigen baas en je hoeft nooit meer stressvolle werksituaties aan te gaan. Als een klant te moeilijk is om mee te werken kun je deze zonder probleem laten gaan, je bepaalt ten slotte zelf met wie je werkt. Als je naar de tandarts moet hoef je niet om een middag vrij te smeken en waardevolle vakantiedagen in te leveren, als eigen baas maak je je eigen planning en dagindeling. 

Veel zelfstandigen kiezen er daarnaast voor om vanuit huis te werken. Nooit meer ochtendspits in de trein, nooit meer files en nooit meer in de stromende regen wachten op de bus die altijd te laat is.

Persoonlijke vrijheid is voor veel mensen de grootste reden om zelfstandig ondernemer te worden. De 9 tot 5 mentaliteit en het constant moeten voldoen aan de verwachtingen van een werkgever kunnen je emotioneel, mentaal en fysiek op de lange termijn volledig opbranden. Het zelfstandig ondernemerschap geeft je de mogelijkheid om je eigen behoeften prioriteit nummer één te maken, goed voor jezelf te zorgen en je werk om je leven heen te bouwen.

Je hoeft je niet vast te leggen

Een van de meest gehoorde redenen dat we het niet aandurven om zelfstandig ondernemer te worden is de angst om te falen. Wat als je ontslag neemt, zzp’er wordt, en dan geen klanten kunt vinden? 

Dat klinkt als een rampscenario en het lijkt een heel goed argument om het niet te doen, maar wat we vaak vergeten is dat je je helemaal niet hoeft vast te leggen. 

Freelance werk is flexibel van aard, je hoeft niet direct je baan op te zeggen als je dat niet wilt. Je kunt makkelijk je baan aanhouden en daarnaast in de avonduren en weekenden op je gemak stap voor stap je nieuwe carrière als zelfstandig ondernemer opbouwen. 

Op het moment dat je bedrijf begint te lopen kun je met een veilig gevoel je baan opzeggen. Daarnaast bestaat er natuurlijk altijd de mogelijkheid om parttime in loondienst te blijven werken naast je eigen onderneming, als tijdelijk hulpmiddel of voor altijd. Er is geen goed of fout, wat jij fijn vindt is wat goed is. 

Er is een enorme vraag naar freelancers

Veel mensen geloven ten onrechte dat de markt voor zzp’ers verzadigd is. Niets is minder waar. Er is in het bedrijfsleven op het moment juist een grote vraag naar zzp’ers en zelfstandig professionals. 

Veel bedrijven creëren steeds meer nieuwe functies specifiek voor zzp’ers en zelfstandig professionals in plaats van fulltime werknemers in dienst te nemen. Dit is een trend die de komende jaren waarschijnlijk nog flink zal blijven groeien. 

Op het moment lijkt er door de populariteit van flexibel personeel in het bedrijfsleven een tekort te zijn ontstaan aan zelfstandig professionals en zzp’ers. Dit is een van de redenen waarom er geen betere tijd is om voor jezelf te starten. Het werk ligt voor het oprapen.

De zekerheid van een vaste baan is al tijden niet zo zeker meer

Het economische landschap verandert snel. Bedrijven creëren niet alleen nieuwe functies voor zelfstandig ondernemers, ze elimineren ook betaalde banen. Er is veel vraag naar freelancers en bedrijven hebben elk jaar minder en minder traditionele werknemers nodig. Tussen dat en de toenemende automatisering van zakelijke taken, is het vandaag moeilijk om echte werkzekerheid te krijgen.

Freelance opdrachten vinden is eenvoudiger dan ooit

Freelancen is geen nieuw fenomeen. Mensen doen het al eeuwen en vinden klanten en opdrachten via contacten uit eigen netwerk. Tegenwoordig is het creëren van een waardevol netwerk en het vinden van werk eenvoudiger dan ooit tevoren. Ontwikkelingen zoals social media maken het makkelijker dan ooit om als zzp’er aan opdrachten te komen. Er ontstaan ook steeds meer beroepsspecifieke marktplaatsen voor het verbinden van zelfstandig professionals met klanten en opdrachtgevers. De kwaliteit en vindbaarheid van deze platforms is de laatste jaren aanzienlijk verbeterd.

Traditionele werknemers kunnen hun hele inkomen verliezen met één ontslag

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat je als zelfstandig ondernemer niet ontslagen kunt worden? Je bent je eigen baas en je hebt volledige controle over je werk. Anders dan in loondienst bestaat het werk van een freelancer uit een natuurlijk verloop van opdrachten die komen en gaan. Het leven als freelancer betekent jongleren met meerdere klanten. En, werken voor verschillende klanten tegelijkertijd heeft één heel groot voordeel: meerdere klanten betekent ook meerdere inkomstenstromen tegelijkertijd. Natuurlijk kan een enkele opdrachtgever zijn budget verlagen en een samenwerking beëindigen, maar de kans dat je op die manier in een klap al je klanten kwijtraakt is praktisch verwaarloosbaar. Het verliezen van een opdracht is natuurlijk jammer, maar lang niet zo’n crisissituatie als ontslagen worden bij een fulltime baan waar je hele inkomen van afhangt. Als freelancer is het bijna onmogelijk om al je klanten van de ene op de andere dag te verliezen, terwijl elke werkgever met één simpele beslissing een einde aan je volledige inkomen kan maken.

Je bepaalt zelf hoeveel je verdient

Als zzp’er heb je het laatste woord over je eigen tarieven en de hoeveelheid werk die je aanneemt. Je hebt uiteindelijk de ultieme controle over je inkomen. Vergelijk dat met loondienst waar je nooit zelf bepaalt hoeveel je verdient. Je kunt vragen om een salarisverhoging en hopen op een promotie, and that’s it. Als zelfstandige neem je zelf de beslissing om je tarieven te verhogen zodat je inkomen omhoog gaat. Je beslist ook zelf over de hoeveelheid werk die je aanneemt en het aantal uren dat je werkt. Heb je een keer wat meer geld nodig dan neem je meer werk aan. Heb je een keer wat meer persoonlijke ruimte nodig dan doe je wat rustiger aan en zeg je wat vaker nee tegen een opdracht. Veel zelfstandig ondernemers geven aan dat hun carrière veiliger voelt dan toen ze in loondienst werkten omdat ze nu zelf in de hand hebben hoeveel ze verdienen in plaats van die macht uit handen geven aan een werkgever.

Mijn naam is Thamara

In de afgelopen 10 jaar hielp ik met de Blueberry VA Opleiding duizenden ambitieuze vrouwen bij het ontdekken van hun ware potentieel, het creëren van leuker werk, meer vrijheid en het waarmaken van hun dromen. Ben jij waar je wil zijn?

Profielfoto van Thamara Zijlstra - eigenaar van Blueberry Dynamic
Hoi, ik ben Thamara

Ik ben een eigenwijze avonturier en geboren optimist. Ik werk al meer dan 10 jaar online als Virtual Assistant Coach. Dankzij mijn positieve energie en vrije manier van leven ben ik een rolmodel en inspiratiebron geworden voor de duizenden ambitieuze vrouwen die ik heb begeleid naar een eigen onderneming, meer vrijheid en de ruimte om zonder excuses 100% zichzelf te kunnen zijn.

Ik hoop voor jou hetzelfde te kunnen betekenen!

Waarom ga je geen werk doen waar je energie van krijgt en waar je écht blij van wordt?

Begin met gemak je eigen goedlopende business als Virtual Assistant (VA)

Is Virtual Assistant worden iets voor jou?

Doe de professionele VA Beroepstest

Persoonlijk Whatsapp consult

Adviesprijs:
27,95
Prijs inclusief btw.
Nu GRATIS!

Waarom zou iemand zoals jij geen leuker werk kunnen creëren?

Vraag een gratis 1-op-1 gesprek aan met mij
In een dagdroomgesprek maak ik tijd voor jou. Een persoonlijk gesprek waarin jij en jouw dromen centraal staan. Stel al je vragen en ontdek of VA worden écht bij jou past.

Stuur mij een appje:

0630944036

Stuur een mailtje naar:

klantenservice@blueberrydynamic.nl

Vul het contactformulier in: