Dit is het logo van Blueberry Dynamic
Maak van je dagdroom je droombaan

Hoeveel verdient een freelance virtual assistant?

Virtual assistant is een relatief nieuw beroep. Veel mensen kiezen ervoor om dit beroep zelfstandig te beoefenen als zzp’er. Zelfstandigheid biedt vele voordelen. Een van die voordelen is dat je als zelfstandige voor een groot deel je eigen prijzen kunt bepalen. Dat klinkt heel mooi, maar de echte vraag is natuurlijk: wat verdient een freelance virtual assistant?

Een freelance virtual assistant in Nederland verdient gemiddeld €45,- per uur. Uitgaande van een 32-urige werkweek zou je dan €5.760,- per maand verdienen (bruto). Als zzp’er zijn je inkomsten echter sterk afhankelijk van je eigen specialisatie, de afspraken die je met je klanten hebt en kosten die je maakt.

Als zelfstandig ondernemer heb je alle vrijheid om je tijd en je werk in te delen zoals jij dat zelf graag wil. Hoeveel geld je uiteindelijk aan het eind van de maand overhoudt bepaal je voor een groot deel zelf en is afhankelijk van verschillende factoren.  

Welke factoren zijn van invloed op je salaris als virtual assistant

Als zzp’er heb je een grote invloed op hoe jouw werkdag eruit ziet. Dat geeft een enorme flexibiliteit en vrijheid. Hoeveel je verdient als zelfstandig virtual assistant hangt echter sterk af van de volgende factoren:

  • Ervaring en specialisatie
  • Type opdrachtgever waar je voor werkt
  • De vaste kosten die je maakt om je onderneming draaiend te houden
  • Aantal betaalde uren die je werkt

Je hebt weinig kosten waardoor je netto een hoger salaris overhoud

Als virtual assistant heb je maar heel weinig nodig om je werk te kunnen doen. Het belangrijkste wat je nodig hebt is een simpele computer en een goede internetverbinding. Je bespaart op veel kosten die je in andere freelance beroepen wel zou maken. Je levert een digitale service vanuit huis en dat levert je een enorme winst op in je maandelijkse lasten:

  • Je hoeft geen dure kantoorruimte te huren.
  • Je hebt geen auto nodig en je maakt geen reiskosten omdat je de deur niet uit hoeft.
  • Je hebt geen grote investeringen of leningen nodig om dit beroep te kunnen beoefenen, je hoeft dus ook niets maandelijks af te lossen.
  • Je hebt geen inkoop of opslag van spullen nodig omdat je een digitale service verleent.

Met andere woorden, als je vanuit huis werkt zijn je internetverbinding en telefoonabonnement waarschijnlijk je grootste maandelijkse kosten. Dat betekent dat na aftrek van de belasting een groot deel van je omzet ook daadwerkelijk je netto salaris wordt. 

Met welke specialisaties verdien je het meest

Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat een functie met een hoog niveau van verantwoordelijkheid beter verdient. Als jij de kennis en ervaring hebt om verantwoordelijke taken op je te nemen kun je van je klanten een hoger uurtarief vragen. De virtual assistants die zich bezighouden met projectmanagement of een grote beslissingsbevoegdheid krijgen van hun opdrachtgevers vragen vaak bedragen die op kunnen lopen tot €75,- per uur. 

Wat ook vaak voorkomt is dat een opdrachtgever je vraagt om te leren werken met specialistische software of een uniek bedrijfssysteem. In sommige gevallen betaalt een opdrachtgever een training of opleiding voor jou om specifieke kennis op te doen. Als een opdrachtgever eenmaal in jou heeft geïnvesteerd om je op te leiden dan is het logisch dat ze je ook niet zomaar kwijt willen. Je bent voor je opdrachtgever meer waard door je specialisatie, waardoor je vaak een veel hoger uurtarief kunt vragen dan de gemiddelde €45,- per uur.  

Wat zijn de best betalende opdrachtgevers

De opdrachtgevers die het beste betalen zijn de opdrachtgevers die het meeste te winnen hebben bij jouw diensten. Wat een opdrachtgever of klant uit wil geven aan een virtual assistant hangt voor een groot deel af van de winst die je als virtual assistant op kan leveren. Als je bijvoorbeeld voor een CEO van een groot bedrijf werkt en dagelijks belangrijke taken uit handen kunt nemen dan bespaar je het bedrijf waarschijnlijk al snel duizenden euro’s per week. Zelfs als je als virtual assistant een uurloon van €75,- per uur vraagt is dat nog steeds een fractie van de kosten die jij het bedrijf bespaart met jouw diensten. Zou je daartegenover voor een kleine eenmanszaak werken dan is de te behalen winst voor je klant lager en is het logisch dat je uurtarief eerder rond de gemiddelde 45,- euro per uur uitkomt.  

Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat je als virtueel assistent het meest verdient door te werken voor opdrachtgevers met een hogere functie in het bedrijfsleven.             

De vrijheid die dit beroep met zich meebrengt is niet in geld uit te drukken

Het salaris dat je kunt verdienen als freelance virtual assistant is voor veel mensen een belangrijke reden om voor dit beroep te kiezen. Maar, de vrijheid en flexibiliteit die ontstaan door zelfstandig vanuit huis te werken zijn soms meer waard dan de harde euro’s op je bankrekening. Je eigen ritme kunnen bepalen zonder baas op je dak, s’ochtends in alle rust nog een tweede kopje koffie kunnen drinken en nooit meer in de spits naar je werk te hoeven haasten. Je kunt je gezinsleden de voorrang geven die ze verdienen en als je helemaal los wil gaan pak je gewoon je laptop op en ga je in Zuid-Spanje op een mooi strand verder met je werk zonder dat iemand het door heeft. 

Profielfoto van Thamara Zijlstra - eigenaar van Blueberry Dynamic

Hoi, ik ben Thamara

Ik ben een eigenwijze avonturier en geboren optimist. Ik reis al vanaf mijn 16e de wereld rond en werk al meer dan 10 jaar online als Virtual Assistant, Business Coach en Virtual Assistant Opleider. Ik ben de pionier en grondlegger van de Nederlandse virtual assistant wereld. Dankzij mijn positieve energie en vrije manier van leven ben ik een voorbeeld, een rolmodel en een inspiratiebron geworden voor duizenden ambitieuze vrouwen.

Van dagdroom naar droombaan in 10 weken

Ben je al lid van de grootste virtual assistant community van Nederland?

Wil je voor jezelf beginnen als VA maar mis je het overzicht?

Ontdek samen met mij de kracht van dagdromen!

In een persoonlijk één op één gesprek gaan jij en ik op zoek naar de antwoorden die je zoekt en creëren we een helder inzicht in jouw unieke situatie.

Stuur mij een appje:

0630944036

Stuur een mailtje naar:

klantenservice@blueberrydynamic.nl

Vul het contactformulier in: