Virtual assistant is een relatief nieuw beroep in Nederland en al snel zo populair dat het het beroep van de toekomst wordt genoemd. De voordelen van werken als en met een virtueel assistent zijn zo groot en aan alle kanten zo gewild dat het snel groeit. Toch is het niet gek als je er vandaag voor het eerst van hebt gehoord en je afvraagt wat een virtual assistant precies is.
Een virtual assistant is iemand die uiteenlopende ondersteunende diensten aanbiedt aan zzp’ers en bedrijven en dit volledig online doet.
De meeste virtueel assistenten zijn zzp’er, werken vanuit huis of een andere zelfgekozen locatie en bepalen zelf met welke werkzaamheden ze anderen ondersteunen, zoals administratie, social media, websites, evenementorganisatie en meer.
Virtual assistant is een beroep dat vanwege de vrijheid en flexibiliteit ervan veel mogelijkheden biedt, zowel voor de VA zelf als de ondernemers en bedrijven. Als virtueel assistent bepaal je zelf wat voor werk je doet, voor wie je dat doet en waar je dat doet. We vertellen je er alles over.
Een virtual assistant is een gewilde ondersteuner
Het ondersteunen van bedrijven, specifieke personen binnen bedrijven en zzp’ers is eeuwenoud. Elk individu en elk bedrijf doet het nou eenmaal beter als iedereen doet waar hij goed in is en de werklast wordt verdeeld. De voorlopers van de virtual assistant zijn de secretaresse en de personal assistant, al zullen veel moderne VA’s zich hier al helemaal niet meer in herkennen.
Met de komst van moderne technologische ontwikkelingen zoals snel internet en de mogelijkheid om virtueel samen te werken in programma’s en documenten is het mogelijk geworden ondersteunende beroepen op een andere manier vorm te geven.
Ondernemers en (online) bedrijven hebben altijd hulp nodig, maar willen of kunnen niet per se iemand in dienst nemen of een bureau op kantoor aanbieden. Virtuele ondersteuning is daarom een fantastische uitkomst waar bedrijven tegenwoordig graag gebruik van maken.
Een virtueel assistent is vrij en flexibel
Wat het zo ontzettend aantrekkelijk maakt om zelf te werken als virtueel assistent zijn de vrijheid en flexibiliteit die het vak je bieden. Je kiest namelijk helemaal zelf hoeveel uur je werkt en op welke momenten van de dag je deze uren inplant. Dit is natuurlijk ideaal als je bijvoorbeeld kinderen hebt, maar ook als je gewoon geen ochtendmens bent en graag een paar uur later op de dag aan je werk begint dan wat vaak van je verwacht wordt in loondienst.
Als VA heb je ook de vrijheid om enkel de werkzaamheden te doen waar jij goed in bent en waar je energie van krijgt. Je kunt goed kijken naar wie je bent en met welk soort werkzaamheden je het meeste kunt bijdragen aan het succes van anderen en vooral je eigen leven. Je kan precies kiezen voor dat wat jij het liefste doet, omdat zowel jij als de ondernemers waarmee je werkt er op deze manier het meeste uithalen. Dat staat lijnrecht tegenover gebruiken die je vaak in loondienst ziet, waarbij je vaak onnodig werk moet doen of je uren vol moet maken simpelweg omdat dat zo ‘hoort’. De vrijheid om je werk en je dagen af te stemmen op noodzaak en behoefte is niet alleen logisch, maar ook een gezonde manier van werken en leven. Het helpt je je grenzen beter te bewaken en burnout te vermijden.
Een virtual assistant is locatie-onafhankelijk
Als virtual assistant werk je volledig online, wat in essentie betekent dat je enkel een laptop nodig hebt, deze kan openen waar je ook bent en ter plekke je werk kan doen. Zo kan je je geld verdienen aan de keukentafel of je eigen kantoor creëren boven op zolder. Maar je bent niet gebonden aan huis. Als je je laptop meeneemt kan je ook werken vanuit een fijn café, de bibliotheek of vanuit de voetbalkantine terwijl je kind voetballes heeft. Je kan zelfs de wereld rondreizen, een bijzondere mogelijkheid waar veel VA’s gebruik van maken. Werken vanuit Portugal, New York of Bali? Een trendy AirBnB of een houten huisje aan het strand? Het kan allemaal.
Een virtueel assistent bepaalt zelf zijn/haar werkzaamheden
Er wordt vaak gezegd dat je als virtual assistant een ondernemer met alles kan ondersteunen, behalve het brengen van een kopje koffie. Tot de dag dat er een koffie-bezorgservice komt waarbij je online je bestelling kunt doorgeven is dit waar.
Virtual assistants ondersteunen anderen met secretariëel of administratief werk of met marketing, social media of webtechnische diensten bijvoorbeeld. Evenementorganisatie is ook een optie, net als schrijven en vormgeving en heel, heel veel meer. Zoals gezegd, alles wat je online kan doen is tegenwoordig mogelijk en VA’s maken daar gretig gebruik van. Er zijn wel meer dan 100 werkzaamheden die je als VA kan doen.
Sommige virtueel assistenten specialiseren zich in hele specifieke vaardigheden. Zo kan je er als VA voor kiezen om alleen social media management te doen of alles rondom bloggen bijvoorbeeld. Je kan er ook voor kiezen om juist een allround VA te zijn, als je graag veel verschillende dingen oppakt. Ook zijn er VA’s die een gevarieerd takenpakket hebben en ervoor kiezen enkel binnen een specifieke branche te werken, zoals alleen voor coaches of advocaten bijvoorbeeld.
Een virtual assistant is meestal zzp'er
In Nederland zijn bijna alle virtual assistants zzp’er en dus eigen baas, werkend vanuit huis of welke plek dan ook ter wereld. Er bestaan enkele mogelijkheden om als VA in loondienst te werken, maar deze zijn minimaal. De vrijheid en de flexibiliteit van het zelfstandig ondernemerschap sluiten namelijk naadloos aan bij alles wat het beroep van een virtual assistant zo aantrekkelijk maakt.
Als zelfstandig virtual assistant bepaal je echt helemaal zelf wat je wel en niet doet en hoe je je werk en je dagen inricht. Dit kan elke dag hetzelfde zijn of elke dag verschillen, dat is helemaal aan jou en af te stemmen op je eigen wensen. Omdat je eigen baas bent heb je zelf de volledige controle over alles wat je doet.
Als zzp’er kan je ook meer verdienen dan in loondienst, want ook je tarieven bepaal je zelf en naarmate je ervaring groeit en je efficiënter wordt in je werk kun je keuzes maken waardoor je al snel veel meer overhoudt. Iets wat in loondienst vaak onmogelijk is.
Een virtual assistant is onderdeel van een online community
Met de vernieuwde mogelijkheden van virtueel werken kan je alles waarvoor je ooit op kantoor moest zijn nu online doen. Hetzelfde geldt voor contact met collega’s. Virtual assistants vinden snel hun weg binnen de uitgebreide mogelijkheden online en zo ook elkaar. Virtueel assistenten komen samen in de online community en stellen daar hun vragen, helpen hun collega’s waar ze kunnen en kletsen een eind weg zoals je dat op kantoor bij het koffieapparaat ook zou doen. VA’s staan erom bekend enorm behulpzaam en welwillend te zijn en altijd voor elkaar klaar te staan.
Regelmatig hoor je VA’s vertellen hoe bijzonder ze het vinden geen concurrentie te ervaren en al hun collega VA’s juist als een enorme steun in de rug te zien. Binnen de community komt het ook regelmatig voor dat virtual assistants nieuwe opdrachten aan elkaar doorgeven, wanneer ze er zelf geen tijd voor hebben of het gewoon niet bij ze past. Of ze helpen elkaar bij ziekte, tijdens zwangerschapsverlof of drukte. De community van VA’s zijn je collega’s waarbij je altijd terecht kan.