Stress is je vriend...
 
Notifications
Clear all

[Gesloten] Stress is je vriend en dit is waarom  


Shorombo Mooij
Berichten: 1
(@shocoach)
Nieuw
Lid geworden: 5 maanden geleden

Stress, we kennen het allemaal en misschien in deze tijden meer dan normaal. Maar stress is niet je vijand. Chronische stress is je vijand maar stress kan je beste vriend zijn.

 

De 3 vragen die je je altijd moet stellen bij stress

Stress is pijnlijk, het is niet leuk maar het kan je wel helpen. De eerste stap is stress erkennen en de bron identificeren. Dit klinkt logisch maar in praktijk onderdrukken we stress, rennen we weg van stress en ontkennen we stress om maar een paar strategieën te noemen.

Dit zijn de vragen die jij je kunt afstellen

1) Ervaar jij voortdurend een gevoel van stress, spanning of prikkelbaarheid?

2) Wat is de bron van jouw stress?

 

Is dat bijvoorbeeld:

Werkstress?

Geldstress?

Relatiestress?

 

Of misschien wel stress die voortkomt uit het feit dat je niet happy bent met hoe je leeft maar niet weet hoe je daar verandering in kunt brengen? Dit is ook een hele heftige stressbron die je misschien wel kent?

 

Er zijn vele bronnen van stress en de eerste stap is om eerlijk te zijn tegen jezelf en je vinger erop te leggen waar dit vandaan komt. De volgende vraag is of jouw stress acute of chronisch is. Stel jezelf daarom de volgende vraag:

3) Hoe vaak heb je last van stress? Is het er altijd? Of is het er soms? Komt het altijd door dezelfde dingen?

 

Chronische stress is schadelijk en maar de oplossing is "simpel"

Wanneer jij stress ervaart zijn er twee dingen die je wilt weten. Je wilt weten wat de bron van jouw stress en of er sprake is van chronische stress. Met deze simpele vragen kun je daar al snel een idee van krijgen.

Stress is niet het probleem maar aanhouden stress wel. Dit noemen we chronische stress. Acute stress is natuurlijke, chronische stress is niet en het is heel schadelijk. Misschien herken je dit wel. Wanneer je onder druk staat dan geef je eerder toe aan slechte gewoontes. Naast dat chronische stress slechte gewoontes als alcoholgebruik, drugsgebruik, zoete dingen eten, roken, etc in de hand speelt heeft het op zichzelf ook al een schadelijk effect op je lichaam en geest. Je begrijpt dat de negatieve impact enorm is wanneer dit jaren voortduurt. En dit is helaas de realiteit voor veel mensen. 

Maar dit hoeft niet zo te zijn. De oplossing is eigenlijk makkelijk maar soms pijnlijk. Maar stress is namelijk een enorm waardevol instrument, het probeert je wat te vertellen en dat is wat ik je vandaag wil meegeven.

 

Stress is een signaal
Het is een signaal van je geest dat er iets is waar je aandacht aan moet besteden. Je geest communiceert via gedachten en via sensaties in je lichaam. Piekergedachten? Een signaal. Chronisch spierpijn? Een signaal. Je lichaam communiceert eigenlijk best duidelijk maar wij zijn vergeten dat dit signalen zijn. We ervaren dit als ongemak en doen er alles aan om dit te bestrijden. We zijn druk met bestrijden maar vergeten dat we ons eigenlijk moet richten op de oplossing. Zolang je dat niet doet blijft stress aanhouden. Je lichaam en geest zullen alleen maar harder gaan roepen tot je luistert. Dit is wat we chronische stress. Chronische stress komt dus voort uit passiviteit en de oplossing voor stress is vaak een actie nemen richting de oplossing. Dit klinkt misschien logisch maar doe jij dit wel altijd?

De volgende keer dat jij aanhoudend stress ervaart, vraag jezelf dan af, waar komt jouw stress vandaan en wat voor actie kun je nemen om daar wat aan te doen?

 

-- Promotie verwijderd door admin @thamarazijlstra --