3 tips om je uitstelgedrag en perfectionisme te verminderen
“Wat doe jij voor werk”?
“Ik ben productiviteitscoach”
“Wat moet ik me daarbij voorstellen?”
“Ik help ondernemers die in hun eentje worstelen met uitstelgedrag door twijfel en onzekerheid”
Mijn gesprekspartner grinnikt, heft haar wijnglas en zegt: “Uitstelgedrag in uitvoer, as we speak, hahaha”
Dit is zo’n beetje de standaard reactie die ik kreeg tijdens netwerkborrels (pre-Corona) als ik vertelde wat ik doe. De laatste maanden is dat natuurlijk online netwerken geworden. Maar ook dan krijg ik veel smileys via priveberichten of email over dit onderwerp.
Kortom: elke ondernemer herkent zich in uitstelgedrag.
Uitstelgedrag is het structureel uitstellen van werkzaamheden die je bedrijf verder brengen door het aantrekken van bijvoorbeeld klanten, omzet of andere groei. De werkzaamheden die je moeilijk of lastig vindt, stel je uit.
Wat zijn eigenlijk redenen om uit te stellen?
In 2019 hield ik een onderzoek onder 100 ondernemers en daar kwam deze top 5 uit:
- Te weinig tijd
‘Daar heb ik allemaal geen tijd voor’ - Twijfel aan zichzelf en/of aanbod
‘Wie zit er eigenlijk op mij en mijn aanbod te wachten’ - Onzekerheid/onduidelijkheid
'Dat zoek ik nog wel een keer uit’ - Geen zin in zich ongemakkelijk voelen
‘Eerst de afvinkdingen die weinig moeite kosten’ - Geen focus of geen keuzes (durven) maken
‘Daar moet ik nog een keer voor zitten, ik wil eigenlijk alles doen’
Met uitstelgedrag bedoel ik niet de werkzaamheden die vandaag niet afkomen, naar morgen verzetten. Daar is niks mis mee. Zo loopt het ondernemersleven nu eenmaal. Er is te veel te doen en te weinig tijd. Dus gaat het om prioriteiten stellen en die ook uitvoeren.
Nog een achterliggende reden: Perfectionisme
Uit de top-5 redenen kwam ook nog een achterliggende reden: perfectionisme.
Er is een directe link tussen uitstelgedrag en perfectionisme.
Perfectionisten vinden goed niet goed genoeg. Het moet perfect en anders is het falen. Als ondernemer en als mens. Dus worden er de meest fantastische plannen gesmeed in hun hoofd. Dan wordt er nog eens over nagedacht. En nog eens. Net zo lang totdat het perfecte plan er is, voordat er aan begonnen kan worden. Uitstelgedrag in uitvoering dus.
Perfectionisme is naar mijn mening een vorm van onzekerheid. Jezelf niet goed genoeg vinden en voelen. Jezelf minderwaardig vinden als je ‘maar gewoon’ goed werk aflevert. En fouten maken is gewoon ‘not done’. Perfectionisme is ook een kwaliteit, want je zorgt ervoor dat je altijd streeft naar kwaliteit en dat is een positieve eigenschap die je klanten en samenwerkingspartners zeker zullen waarderen. Het mag alleen niet ten koste gaan van jezelf: je energie, je humeur, je gevoel van eigenwaarde en je tijd.
Wat zou je eigenlijk zeggen als een vriend(in) of collega ondernemer zo hard en streng voor zichzelf is?
3 tips om je uitstelgedrag en perfectionisme te verminderen
Als voormalig uitstelkoningin en perfectionist weet ik hoe moeilijk het is om deze gedragspatronen te veranderen.
Daarom geef ik hierbij 3 tips:
- Het begint bij anders denken
Als je een ander resultaat wilt zul je anders moeten doen. En anders doen begint met anders denken.
Even een heel simpel voorbeeld:
Stel je wilt een nieuwe website (gewenst resultaat)
Dan zul je moeten bepalen wat je wilt uitstralen, de keuze moeten maken tussen zelf doen of uitbesteden, en wat er dan op moet komen (anders doen)
Je vertelt jezelf dat deze website belangrijk is voor je zichtbaarheid en dat je ondanks dat je nog niet weet wat erop moet komen, je wel vandaag begint met onderzoek doen (anders denken)
- Deel het op in mini stappen
Anders denken geldt zeker ook voor uitstelgedrag. Jouw brein wil altijd een veilige, comfortabele situatie voor jou, zonder gedoe. Maak het daarom je brein zo makkelijk mogelijk om ergens aan te beginnen.
Denk eens aan een klus/project/taak die je al weken uitstelt (Ik weet dat je die hebt?)
Welke mini stappen moet je zetten zodat je deze klus kan afvinken? Schrijf deze eens op. Welke mini stap moet je eerst zetten? Welke daarna? Overzicht van de te nemen stappen geeft rust en haalt de prestatiedruk van de ketel.
Vaak zie je dan dat je aan de eerste ministap kunt beginnen. Dat kan iets voorbereiden zijn, iets uitzoeken, iets kleins regelen of een afspraak met iemand plannen zijn. Als je eenmaal bezig bent, zit je vaak in de flow en blijkt het helemaal niet zo moeilijk, lastig of ingewikkeld als je in je hoofd hebt bedacht.
- Schrijf elke dag op wat je goed hebt gedaan
Hier komt dan de meest on-Nederlandse tip ooit: geef jezelf elke dag 3 complimenten voor wat je goed hebt gedaan.
Ja, ik weet het. Braakneigingen alom. Jezelf een compliment geven? Doe even normaal. En toch helpt het.
Perfectionisten zijn een kei in focussen op wat niet goed gaat of wat ze niet zijn. Alleen de pest is: alles wat je aandacht geeft, groeit. Dus hoe meer jij focust op wat je fout doet of wat voor kwaliteiten je niet hebt, hoe meer je bevestiging ziet van je overtuiging (‘zie je nou wel dat ik het niet kan’) en hoe meer je een vervelend gevoel over jezelf hebt waardoor je nog perfectionistischer wordt.
Focus je je echter op wat jij goed hebt gedaan (ja jij!) dan verhoog je na een tijdje een steeds positiever gevoel over jezelf. Dat levert niet alleen een beter humeur maar ook energie op. Energie die je in je bedrijf kunt steken.
Herken je jezelf (in de top-5 redenen van)uitstelgedrag? Met welke tip ga jij aan de slag?
Ik ben benieuwd naar je reactie
@marenspanjer
Hahaha, uitstelgedrag. Zouden er echt mensen zijn het niet hebben?
Ik weet heel goed van mijzelf dat ik het wel heb. Maar als ik dan aan die klus begin...
Wat jij zegt, met een break down process werken, dus in stapjes werkt super. Soms spring ik ook gewoon, ogen en neus dicht en gaan. Mijn motto is wel: de weg kan nooit helemaal glad zijn. Af en toe struikel je, dan weet je dat je daar volgende de keer je voeten beter moet optillen.
Makkelijk is het niet, maar oefening baart kunst.
Bij mijn vorige werkgever hadden we een afspraak. Als iemand zei "je mag het zeggen", dan zei je: "wat ben JIJ goed bezig!" Daarna moest de persoon die het compliment ontvangen had uitleggen waarom hij of zij dat verdiende. Ook een soort borstklopperij, maar het leert je wel weer even zien dat je niet alles al 'gewoon je werk doen' hoeft weg te zetten.
Super tips. Ik denk dat ik een papier op ga hangen met mijn doel en de weg er naar toe er op. Thanks.
@nicole-curacao
Wat heerlijk jouw reactie! Ik vraag me ook af of er mensen die geen uitstelgedrag hebben. Denk van niet. Uitstelgedrag op zich is geen probleem vind ik. Zo lang het je niet in de weg zit. We hebben allemaal denk ik wel dat ene rommelkamertje thuis wat we nog wel een keer gaan opruimen;-). Daar ga je pas mee aan de slag als je erover struikelt (of als er logees komen). Zo is dat ook met uitstelgedrag in het ondernemerschap: als het de groei van je bedrijf of je omzet tegenhoudt, dan is het tijd voor actie.
Mooi dat jij die stapjes-methode al toepast. Een papier ophangen met je doel en de weg ernaar toe is ook een goed idee. Een mooie reminder waar je het allemaal voor doet. En die reminders kan ons brein niet vaak genoeg krijgen.
Ik benieuwd naar de klussen die je uitstelt. Wil je daar iets over delen?
@marenspanjer
Mijn grootste uistelklus is wel mijn Facebook pagina vullen. Vooral het vinden van een onderwerp is lastig. Omdat ik per 1 juli ga starten ben ik nu bezig alles op te zetten. Daar was ik al mee bezig maar nu moeten de puntjes op de i. Het schrijven van een blog en nog wat andere workshops die ik heb gedaan afgelopen weken maken wel dat ik meer inspiratie heb. Meestal eindigt dat bij mij in een hele nacht klaar wakker zijn omdat mijn hoofd overloopt. En dan blijk ik het allemaal in een paar uur af te kunnen hebben.
Yup, team opruimen als de logés komen hier 🙂
P.S. Ik heb net twee weken geleden geleerd dat er een verschil is tussen logés en logees. Je gelooft het bijna niet, maar de eerste is meervoud en mannelijk of neutraal. De tweede betekent dat je meerdere vrouwelijke logees over de vloer hebt. Waddayaknow....
Wat een fijne tips! Mijn uitstelgedrag komt in fases en heeft - oh really - bijna altijd te maken met het werken aan mijn bedrijf.
klanten gaan voor... beetje kip-ei verhaal ?.
Sinds begin dit jaar probeer ik, met nadruk op probeer, iedere week mezelf als klant in de planning mee te nemen
Ik moet zeggen dat ik uiteraard best nog wel eens n keertje verzaak (joh?!?) maar al minder dan voorheen. Kleine stapjes ?
@nicole-curacao
Oh ja erg is dat he? Hele nacht wakker liggen of er overdag tegenop zien en als je denkt 'ik begin gewoon eens met het invullen van de bedrijfsgegevens op mijn FB pagina' dan is het voor je het weet helemaal af. Of je deelt het op in stapjes en dan is het ook nog een keer af. Hoe dan ook, dat brein van ons...
Leuk dat je 1 juli gaat starten! Ik wens je alvast veel succes. Als ik je ergens mee kan helpen, graag
@thamarazijlstra
Hahaha ja dat onderscheid in neutraal of vrouwelijk ook echt;-)
@ingrid-s
Dat zie ik vaker, dat ondernemers het werken aan hun bedrijf uitstellen. Evalueren wat misschien niet goed ging of beter kan, of doelen stellen en keuzes maken in waar je naar toe wilt als bedrijf. Dan komen de gevoelens van ongemak toch wel naar boven.
Ik denk dat het een hele goede stap is om jezelf in de planning mee te nemen.
Lukt dat ook (bijna) iedere week?
@marenspanjer
Ja, tot nu toe wel. Lukt zelfs om trainingen te volgen die bijdragen aan de groei en waar ik straks naartoe wil met mijn bedrijf. ?
YES! Lekker hoor
De grootste VA community van Nederland:
- 185.000+ Bezoekers
- 3.765+ Leden
- 6.340+ Berichten

Hoi, ik ben Thamara
Ben je net zo eigenwijs als ik? Creëer dan zelf je eigen droombaan. Je eigen dag indelen, werken waar je maar wilt én zelf kiezen met wie je werkt. Als virtual assistant gaat het om wat JIJ belangrijk vindt. Het is tijd om te genieten van je vrijheid. Het is tijd voor jou!
Vraag een gratis dagdroomgesprek aan
Waarom ga je geen werk doen waar je energie van krijgt en waar je écht blij van wordt?
Begin met gemak je eigen goedlopende business als Virtual Assistant (VA)
Ook interessant voor jou:
- Wat is een Virtual Assistant?
- 100+ werkzaamheden die je als virtual assistant kan doen
- Waarom er nooit een betere tijd was om voor jezelf te beginnen
- Hoeveel verdient een zelfstandig Virtual Assistant?
- 80% van de VA's heeft meer werk dan voor de crisis
- 10 veelgehoorde misverstanden over het beroep virtual assistant
- 20+ interviews met Virtual Assistants
Is Virtual Assistant worden iets voor jou?
Doe de professionele VA Beroepstest
Persoonlijk Whatsapp consult
Adviesprijs:
€27,95
Prijs inclusief btw.
Nu GRATIS!
Waarom zou iemand zoals jij geen leuker werk kunnen creëren?
