Maak van je dagdroom je droombaan

Heb je een opleiding nodig om virtueel assistent te worden?

Virtueel assistent is een relatief nieuw beroep dat ontstaan is door recente technologische ontwikkelingen. De belangrijkste ontwikkeling die heeft bijgedragen aan het ontstaan van dit nieuwe beroep is natuurlijk het ontstaan van het internet en de vanzelfsprekendheid waarmee we hier tegenwoordig gebruik van maken. Omdat het een nieuw beroep is, is het nog sterk in ontwikkeling en zijn er maar een handjevol opleidingen beschikbaar. Een van de vragen die wij regelmatig krijgen is of je wel een opleiding nodig hebt om virtueel assistent te worden.

Om virtueel assistent te worden heb je officieel geen opleiding of diploma nodig, het is een beroep dat vrij beoefent kan worden. Ook is een vooropleiding niet noodzakelijk. Maar, een opleiding of training kan je carrière als VA wel een enorme voorsprong opleveren. Vooral als starter kan je met een opleiding voorkomen dat je vastloopt in een van de drie grootste uitdagingen:

  • Hoe kom je aan klanten
  • Hoe werk je op afstand met klanten
  • Hoe ga je om met de uitdagingen van het zelfstandig ondernemerschap

Overweeg je te starten als virtueel assistent en vraag je je af of je hiervoor een opleiding moet volgen, dan zijn de volgende punten belangrijk om een goed overwogen keuze te maken.

Waarom zou je een opleiding doen als het officieel niet nodig is?

Natuurlijk kun je zonder opleiding het beroep al doende in de praktijk oppakken. Met behulp van Google en YouTube kun je tegenwoordig werkelijk alles leren. Dat betekent echter niet dat het ook een goed idee is. Het gaat hier tenslotte om je werk en je inkomen, een belangrijk onderdeel van je leven. Het volgen van een opleiding is naar jezelf en naar je toekomstige klanten een duidelijk signaal dat je je werk en je vak serieus neemt. Daarnaast kan het je jaren onnodig aanklooien besparen door niet zelf voor alles opnieuw het wiel te hoeven uitvinden.

Een goede opleiding geeft je in een korte tijd een grote hoeveelheid gestructureerde informatie en kennis mee en stimuleert je om die kennis direct toe te passen in de praktijk. Ook daagt een opleiding je uit op punten waarvan je nu nog niet eens weet dat het uitdagingen zijn. Een degelijke opleiding geeft je in een geconcentreerde vorm de kennis en jarenlange ervaringen van vele vakdeskundigen mee. Dat maakt het nog steeds niet noodzakelijk om een opleiding te volgen, maar het kan je nieuwe carrière wel een heel stuk makkelijker maken.

Wij zien in de praktijk dat virtual assistants die wel een opleiding volgen zelfverzekerder van start gaan, veel sneller hun eerste klanten vinden, meer verdienen en op de lange termijn succesvoller en blijer zijn met hun eigen onderneming.

Wie heeft er baat bij het volgen van een VA opleiding?

Iedereen die erover denkt een carrièreswitch te maken en graag als zzp’er vanuit huis wil gaan werken, maar niet de kennis en ervaring heeft om dit ‘zomaar even te doen’ kan baat hebben bij het volgen van een opleiding tot zelfstandig virtual assistant. Het is niet makkelijk om voor jezelf te beginnen. Zelfstandig ondernemerschap brengt een aantal behoorlijk specifieke uitdagingen met zich mee. Een van de grootste uitdagingen die wij herkennen bij beginnende virtual assistants zijn niet de belastingdienst of online werken. De grootste moeilijkheid voor starters is het omgaan met de dagelijkse onzekerheden van het ondernemerschap en het continu moeten zoeken naar de persoonlijke motivatie die nodig is om vooruit te komen. En maak je geen zorgen, direct daarna volgt natuurlijk alsnog de belastingdienst als struikelblok.

Een goede opleiding leert je meer dan alleen de technische kennis om virtueel assistent te worden. Wij maken er daarom altijd een punt van om in onze opleiding naast de specifieke vakkennis een heleboel extra aandacht te besteden aan persoonlijke ontwikkeling en je te leren omgaan met de onzekerheden en uitdagingen die het zelfstandig ondernemerschap met zich meebrengt.

Wanneer raden jullie aan om geen opleiding te volgen en gewoon te beginnen?

Het komt maar zelden voor dat wij mensen echt aanraden om geen opleiding te volgen. Dat wil echter niet zeggen dat er geen succesvolle virtual assistants zijn die zonder opleiding begonnen zijn. Wat wij vaak zien in de praktijk is dat de mensen die een succesvolle carrière opbouwen als virtueel assistent zonder vooraf een opleiding te volgen eigenlijk alle benodigde kennis en ervaring al in huis hadden voordat zij begonnen.

Is een opleiding een goede investering?

Een goede opleiding kost je zowel in tijd als in geld best wel wat. Ik zie die kosten zelf het liefst als investering. In de praktijk zie ik dat de virtual assistants die ervoor kiezen een opleiding te volgen in eerste instantie wat meer tijd besteden aan het leerproces in plaats van zich direct in te schrijven bij de kvk en dan op goed geluk maar beginnen. Dat leerproces betaalt zichzelf in de praktijk echter direct terug. Het verschil valt enorm op. De virtual assistants die een opleiding volgen hebben veel sneller betalende klanten en creëren voor zichzelf sneller een stabiele situatie, omdat ze niet bij elke stap het wiel hoeven uit te vinden.    

Thamara Zijlstra

Thamara Zijlstra

Ik reis al vanaf mijn 16e de wereld rond en werk al meer dan 10 jaar online. Ik ben pionier en grondlegger van de Nederlandse virtual assistant wereld. Ervaring is de basis van mijn succes. In mijn blog lees je al mijn virtual assistant avonturen en leer ik je hoe ook jij een succesvolle business kunt starten als virtual assistant.

Hoi, ik ben Thamara

Ik ben een eigenwijze avonturier en geboren optimist. Ik reis al vanaf mijn 16e de wereld rond en werk al meer dan 10 jaar online als Virtual Assistant, Business Coach en Virtual Assistant Opleider. Ik ben de pionier en grondlegger van de Nederlandse virtual assistant wereld. Dankzij mijn positieve energie en vrije manier van leven ben ik een voorbeeld, een rolmodel en een inspiratiebron geworden voor duizenden ambitieuze vrouwen.

Van dagdroom naar droombaan in 10 weken

Ben je al lid van de grootste virtual assistant community van Nederland?