De Blueberry VA Academy

Waar vrijheid en werk één worden

Creëer zelf de baan waarvan je altijd hebt gedroomd!
Vragen? Stuur ons een appje:
06-23813931

10 belangrijkste lessen van een succesvol ondernemer

Profielfoto van Thamara Zijlstra - eigenaar van Blueberry Dynamic

Door: Thamara Zijlstra

Begin met gemak je eigen goedlopende business als Virtual Assistant (VA)

Zelfstandig ondernemen is een avontuur dat al je dromen waar kan maken, maar wat je niet lukt zonder het nodige vallen en opstaan. Na wat voelt als een lifetime in business heb ik de nodige wijsheid opgedaan, jullie vragen er vaak naar. Bij deze deel ik 10 van mijn wijste lessen met je, in de hoop dat je ze met beide handen vastgrijpt en zelf gebruikt. Geloof me, het zal je leven makkelijker maken en je dromen dichterbij halen.

Les 1: Luister naar de Experts

My oh my, wat ben ik eigenwijs geweest. Alles wilde ik op mijn manier doen, ik wist het wel beter. Zeiden de experts dat je doelgroep zus en zo van je verwacht? Deed ik het anders. Legden ze in detail uit welke marketingmethode veel potentiële klanten aantrekt of welke exacte stappen je kan nemen zodat iemand graag ja zegt tegen je aanbod, deed ik het tegenovergestelde.

Vanaf dag één heb ik ontzettend veel gestudeerd op de beste manieren om een super succesvolle online business neer te zetten en vanaf dag één heb ik veel van al die mogelijkheden ook nooit gebruikt.

Na wat voelt als een lifetime in business doe ik nu wel al die dingen die de experts me bij mijn start hebben verteld. En ik kan je vertellen dat het verschil in vrijheid, inkomen en groei gigantisch is. Je weet niet wat je overkomt.

Je eigen stem vinden en je werk op jouw manier doen is het allerbelangrijkste. Maar dingen doen omdat jij het per se zo wilt doen, terwijl je ziet dat het niet werkt, is gewoon oenig.

Leer van de mensen die jou zijn voorgegaan. Zij stonden ooit precies waar jij nu bent, maar hebben het vallen en opstaan al gedaan en kunnen je dus precies vertellen wat werkt en wat niet. Experts stellen hun tijd en kennis beschikbaar om jou te helpen je doelen te behalen. Maak daar gebruik van.

Les 2: Ondernemen is een werkwoord

Zelfstandig ondernemen is een vak dat je kan leren. Opleidingen, trainingen en workshops helpen je enorm. Social media berichten, blogs en YouTube video’s ook. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, leer van anderen zoveel als je kunt.

Maar al deze kennis is waardeloos als je er niets mee doet. Ondernemen is een werkwoord, het is een doe-vak.

Intensief nadenken over je doelen en de strategieën om daar te komen is essentieel. Wilde plannen uitwerken op papier ook. Vervolgens vast blijven hangen in beide helpt je alleen geen stap vooruit. Been there, done that.

Het enige dat je katapulteert naar succes is door te doen wat je zegt dat je gaat doen.

Les 3: Het punt waarop je alles echt weet en snapt komt nooit

Als je net begint met zelfstandig ondernemen is het één grote jungle out there en realiseer je snel dat je aan het begin staat van iets groots, maar dat je nog ontzettend veel moet leren. De ene dag is dat enorm opwindend, de andere dag overweldigd het je totaal, am I right?

Toen ik begon geloofde ik dat als ik maar veel zou leren, veel zou doen en de jaren zouden verstrijken er vanzelf een punt zou komen waarop ik precies wist wat ik aan het doen was en alles wist wat er te weten valt in mijn tak van sport. Dat ik een soort van eindpunt zou bereiken zeg maar waarop ik een volledig gestroomlijnde business zou hebben, dat chaos niet meer zou bestaan en ik nu een echte professional was.

Nou, ik kan je vertellen, dat is dus niet zo. Die proffessional ben ik zeker en ik weet dat ik meer weet dan heel veel mensen die nog niet zijn waar ik nu ben. Maar zo goed georganiseerd als alles is op het moment, zo veel gaat ook nog niet zoals ik het zou willen en jeetjemineetje wat kan ik nog veel leren zeg.

En wat blijkt? Zo gaat het bij iedereen. Dit. Is. Ondernemerschap.

Ondernemen is als dat voorbeeld van een intensieve trektocht door de bergen. Elke keer als je denkt dat je de top hebt bereikt ontdek je een nog hogere top. Je wilt er dolgraag heen, maar bent er nog nooit geweest en weet nog niet hoe je er moet komen. Maar je denkt dat je het wel kan, dus met je gebruikelijke enthousiasme ga je er weer 100% voor.

Toen ik dit doorhad gaf dat een enorme rust. Ik hoefde me niet meer onzeker te voelen over het feit dat iedereen bovenop leek te zijn, behalve ik. Ik weet nu dat je altijd ergens bovenop bent en nooit overal.

Het betekent vooral dat als je je best doet en in beweging blijft, je altijd op de goede plek bent.

Zolang je ervoor kiest jezelf te blijven ontwikkelen en verbeteren, om nieuwe paden te bewandelen en nieuwe avonturen te beleven, en om hogerop te komen, zal je het gevoel hebben niet alles te weten wat je zou willen weten of ‘hoort’ te weten. Omarm het en geniet ervan, het is de weg naar succes.

Dus deze is voor iedereen die soms twijfelt of je wel genoeg weet of bent waar je ‘hoort’ te zijn.

Les 4: Onzekerheid hoort erbij

In al die jaren in business ben ik nog nooit een ondernemer tegengekomen die niet ergens onzeker over is.

We laten ons vaak tegenhouden door onzekerheid, denken al snel dat als we onzekere gevoelens hebben we misschien geen goede zelfstandig ondernemer zijn. Ik weet nu dat dit onzin is. Iedereen is ergens onzeker over, ook Beyoncé en ieder ander waar je ook maar een beetje tegen opkijkt.

Onzekerheid is in en in verbonden met ons mens-zijn, het hoort bij het leven. Het zijn de ideeën die we in ons hoofd hebben, over onszelf of een situatie. Maar wat ik nu weet is dat onzekerheid vaak ontstaat omdat we niet genoeg informatie hebben, of niet het juiste.

Toen ik startte als zzp’er had ik geen idee waar ik aan begon. Ik kende niemand die ook ondernemer was en had totaal geen ervaring. In mijn geval bestond het virtual assistant vak nog niet eens in Nederland, dus toen ik VA wilde worden heb ik echt alles zelf moeten uitzoeken.

De magic? Ik merkte al snel dat met elke dag dat ik meer leerde en elke dag dat ik meer ervaring opdeed, de onzekerheid minder werd.

En hoe kan het ook anders? Door te leren en te doen, door actie te ondernemen, neem je zelf de touwtjes in handen. Ik zie het in mijn eigen leven en dat van iedereen waar ik de afgelopen jaren naast heb mogen staan: in beweging komen is de ultieme onzekerheid-killer.

Er is niets dat je zoveel zelfvertrouwen geeft als de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven en geluk.

Les 5: Je netwerk is goud waard

Netwerk, netwerk, netwerk, en had ik al gezegd netwerk?

Ondernemen gaat niet in isolement, je hebt elkaar nodig.

Voor een succesvolle business heb je mensen nodig die je diensten en producten afnemen, je hebt mensen nodig om mee te sparren en mensen om van te leren. En waar vind je deze mensen? Yes, via je netwerk.

Ik hoor starters vaak zeggen dat ze 0 netwerk hebben, maar dat is simpelweg niet waar. Iedereen heeft een netwerk, de een alleen groter en waardevoller dan de ander.

Het goede nieuws? Iedereen kan zijn netwerk uitbreiden. Het beste nieuws? Het is gratis en een van de beste investeringen die je in jezelf en je business kan doen. Al is het trouwens niet iets wat alleen voor ondernemers is, ook als je in loondienst werkt of een uitkering ontvangt is je netwerk vergroten een goede move waar je jezelf in de toekomst eeuwig dankbaar voor zal zijn.

Wist je dat de meeste ondernemers hun klanten via via vinden? Soms is dit een logische connectie, maar veel vaker komt het uit onverwachte hoek. Want weet jij welke freelancer de moeder van het vriendinnetje van de zoon van je buurman zoekt? Ik bedoel maar.

Een sterk netwerk opbouwen is een van de beste dingen die ik ooit heb gedaan. The secret ingredients? Openstaan voor andere mensen en de moeite nemen om met iemand te kletsen en af en toe aan elkaar te denken en dat te laten weten, meer is het niet.

Dus of je nou net begonnen bent, al jaren bezig of er nog stilletjes over droomt, je netwerk vergroten en onderhouden is de weg naar succes.

P.S. Een nieuwe sexy liefde vinden schijnt ook het meeste via via te gaan. Dus als ik je nog niet genoeg reden heb gegeven 😉

Les 6: Alles is een experiment

Het grootste deel van ondernemen is experimenteel. Je besteedt veel tijd aan dingen doen die je nooit eerder hebt gedaan. Voor sommigen klinkt dit eng, maar het is net als het leven zelf; verandering is het enige constante en alleen als je meebeweegt kom je vooruit.

Voor mij zit hierin juist het avontuur en de uitdaging van het ondernemerschap. De vrijheid om niet vast te zitten in een strak format, maar de speelruimte te hebben om creatief te zijn en dingen uit te proberen. Om iets te doen met de ideeën waar je enthousiast van wordt en te kijken hoe je alles wat je wil mogelijk kan maken. Om te leren van wat niet goed gaat en dat gebruiken om het een volgende keer beter te doen.

Ze zeggen dat Edison niet de enige was die experimenteerde met de gloeilamp, maar dat hij de enige was die bleef experimenteren totdat het werkte. Zijn succes is natuurlijk ongeëvenaard. 

“Genius is often just persistence in disguise”.

Les 7: Het grootste risico ben je zelf

We denken vaak dat het grootste risico van ondernemen financieel is, zijn bang om in onszelf te investeren en bang om geen zekerheid te hebben. Want, wat als…?

Uit eigen ervaring of door af en toe de krant te lezen of te luisteren naar de mensen om je heen heb je waarschijnlijk allang geleerd dat je je baan kwijt kan raken, door een re-organisatie, economische crisis of wat dan ook. Daar gaat je zekerheid.

Wat als je zelf kan bepalen hoe hoog je salaris is en hoeveel uren je werkt om dat geldbedrag te verdienen? Wat als je er zelf voor kan zorgen dat je werk hebt, in plaats van afhankelijk te zijn van iemand anders die dat voor je bepaalt?

We hebben geen controle over wat anderen denken en doen, maar we hebben volledige controle over de keuzes die we zelf maken. Toen ik me dit realiseerde ging er een wereld voor me open.

Het grootste risico van online ondernemerschap is vaak dan ook dat je niet in jezelf gelooft. Als jij erop vertrouwt dat je een zekere toekomst voor jezelf op kan bouwen als ondernemer dan heb je de fantastische mogelijkheid dat waar te maken voor jezelf.

Les 8: Ondernemen kan je leren

Om de een of andere mysterieuze reden lijken we het er wereldwijd unaniem over eens te zijn dat ondernemen iets is wat je kan of niet.

Dat is onzin.

We vinden het heel normaal dat als je dokter wil worden je daarvoor leert. Voor timmerman of bakker ook.

Voor dokter doe je een universitaire opleiding, om timmerman of bakker te worden kan je naar school of het leren van je opa. Hoe je het ook doet, je wordt niet geboren met kennis over meel en gist of wat de sterkste houtverbinding is voor het bouwen van een pergola.

Waarom zou het voor ondernemen anders zijn?

Ik heb er nooit in mijn leven over nagedacht om voor mezelf te beginnen en had geen ondernemers om mij heen. Maar ik ben het gaan doen, verdien er al het grootste deel van mijn werkende leven succesvol mijn geld mee en reis met mijn werk de hele wereld over.

Toen ik net begon wist ik helemaal niets, maar ik ben gaan leren van mensen die dat wel wisten.

Het maakt niet uit waar je vandaan komt, als een eigen business beginnen en werken op jouw voorwaarden is waar je van droomt kan je leren een succesvolle ondernemer te worden.

Les 9: Je staat er niet alleen voor

Om te ondernemen moet je een ondernemend persoon zijn, iemand die graag dingen uitzoekt en oplost, altijd in beweging is en blijft leren en ontwikkelen. Een grote valkuil is te denken dat omdat jij degene bent die altijd het voortouw neemt je ook #allthethings alleen moet doen. Dat is niet zo.

Ik was nooit zo succesvol geworden zonder de ontelbare keren dat ik hulp heb gevraagd en gekregen. Zonder de mensen om mij heen die hun tijd, energie en enthousiasme aan mij hebben gegeven. De mensen die mijn vragen hebben beantwoord als ik niet wist waar ik mee bezig was, mij geholpen hebben een keuze te maken als ik teveel aan het twijfelen was en de mensen die mij een spiegel hebben voorgehouden als ik het mezelf weer eens veel te moeilijk zat te maken.

Ondernemen doe je niet in isolement, het is een samenwerkingsvorm tussen jou en een heleboel andere mensen. Omarm dat, het maakt alles makkelijker en leuker.

Les 10: Investeren is de beste weg naar rijkdom

We zijn allemaal op zoek naar rijkdom; naar financiële onafhankelijkheid, persoonlijke gezondheid en innerlijk geluk.

De weg daarnaartoe doen we allemaal anders.

Als ik iets heb geleerd in al die jaren is het wel dat investeren in jezelf  en je business de beste manier is om zo snel als het kan je doelen te bereiken.

Door altijd in beweging te blijven en jezelf te blijven ontwikkelen beïnvloed je wat je denkt, wat je doet en wat je kunt. Als je werkt aan je mentale flexibiliteit maak je jezelf sterk om alles aan te kunnen wat er op je afkomt, en hoe meer je leert en kunt, hoe meer mogelijkheden je voor jezelf creëert. Wat er dan ook gebeurt in je leven of in de wereld, als je je zelfkennis, ervaring en vaardigheden vergroot heb je altijd de capaciteit om rijkdom te creëren en te behouden.

Door het maken van deze ene keuze voor jezelf, elke keer weer, kan je je leven veranderen. Door te investeren in zelf-educatie en persoonlijke groei hebben mensen gezondheidsproblemen laten verdwijnen, onverwachte financiële groei ervaren en geluk gevonden dat ze nog niet kenden.

Investeren in jezelf is de weg naar een rijk leven en ondernemen is een van de beste manieren die ik ken om jezelf te blijven uitdagen in jezelf te investeren.

Mijn naam is Thamara

In de afgelopen 10 jaar hielp ik met de Blueberry VA Opleiding duizenden ambitieuze vrouwen bij het ontdekken van hun ware potentieel, het creëren van leuker werk, meer vrijheid en het waarmaken van hun dromen. Ben jij waar je wil zijn?

Profielfoto van Thamara Zijlstra - eigenaar van Blueberry Dynamic
Hoi, ik ben Thamara

Ik ben een eigenwijze avonturier en geboren optimist. Ik werk al meer dan 10 jaar online als Virtual Assistant Coach. Dankzij mijn positieve energie en vrije manier van leven ben ik een rolmodel en inspiratiebron geworden voor de duizenden ambitieuze vrouwen die ik heb begeleid naar een eigen onderneming, meer vrijheid en de ruimte om zonder excuses 100% zichzelf te kunnen zijn.

Ik hoop voor jou hetzelfde te kunnen betekenen!

Waarom ga je geen werk doen waar je energie van krijgt en waar je écht blij van wordt?

Begin met gemak je eigen goedlopende business als Virtual Assistant (VA)

Is Virtual Assistant worden iets voor jou?

Doe de professionele VA Beroepstest

Persoonlijk Whatsapp consult

Adviesprijs:
27,95
Prijs inclusief btw.
Nu GRATIS!

Waarom zou iemand zoals jij geen leuker werk kunnen creëren?

Vraag een gratis 1-op-1 gesprek aan met mij
In een dagdroomgesprek maak ik tijd voor jou. Een persoonlijk gesprek waarin jij en jouw dromen centraal staan. Stel al je vragen en ontdek of VA worden écht bij jou past.

Stuur mij een appje:

0630944036

Stuur een mailtje naar:

klantenservice@blueberrydynamic.nl

Vul het contactformulier in: