De Blueberry VA Academy

Waar vrijheid en werk één worden

Creëer zelf de baan waarvan je altijd hebt gedroomd!
Vragen? Stuur ons een appje:
06-23813931

Een VA interview met:

Ingrid van Oosterom
Profielfoto van Thamara Zijlstra - eigenaar van Blueberry Dynamic
Door: Thamara Zijlstra

Begin met gemak je eigen goedlopende business als Virtual Assistant (VA)

Ik slikte 12 pillen per dag

Interview Ingrid van Oosterom

Deze week interview ik Ingrid van Oosterom, een veelzijdig virtual assistant die nu voor zichzelf doet wat ze altijd voor een baas deed. Haar gezondheid en geluk zijn sindsdien drastisch veranderd. 

Jij bent tot over je oren verliefd op Curaçao en sinds je online werkt als virtual assistant was het mogelijk voor je om je koffer te pakken en vier maanden te genieten van je lievelingseiland, terwijl je gewoon doorwerkte. Wat betekent het voor je om dit te kunnen doen?

Ja joh, vorig jaar heb ik gewoon vier maanden op Curaçao gewoond. Zo gaaf, a dream came true. Vakanties op het eiland zijn er heerlijk, maar we waren erg benieuwd of wonen en werken er net zo fijn zou zijn en dus gingen we er ‘proefwonen en -werken’. 

Vanaf daar dus aan de slag, iets wat bij het bedrijf waar ik in loondienst was nooit bespreekbaar zou zijn geweest. Mijn man werkt in de IT en voor hem was het gelukkig wél bespreekbaar en zo toogden we dus naar ons favoriete eiland.

We hadden er een geweldig huis gehuurd, met zwembad. We werkten alleen in de ochtend en dan lekker buiten op de veranda. Soms was het zo warm, dat we om 10.00 uur even gauw een duik in het zwembad namen om daarna gewoon weer in bikini verder te werken. Dat verzin je toch niet? Maar het kon gewoon. Ik heb daar trouwens ook nog met een Nederlandse collega VA, die toevallig ook op het eiland was, afgesproken en samen met haar op een terrasje aan zee zitten werken, sparren en chillen. Priceless.

Dat we de ochtenden werkten, betekende dat we de middagen en avonden vakantie konden vieren. We hebben heel veel leuke dingen ondernomen en zijn zelfs op Papiamentse les gegaan. Daarnaast wilde ik onderzoeken of er op het eiland als virtual assistant mogelijkheden zouden zijn. Ik heb daar de nodige mensen gesproken en er is me veel duidelijk geworden van hoe men op het eiland werkt en hoe je je contacten kunt vinden. Netwerken kan daar overigens ook vrij makkelijk op het strand of tijdens een Happy Hour. Geweldig om meegemaakt te hebben

Kan je je de dag nog herinneren dat je besloot je vaste baan achter je te laten om voor jezelf te beginnen?

Jazeker, die dag kan ik me nog goed herinneren. Het was eind oktober 2018. De directeur voor wie ik werkte was op vakantie en zou die maandag weer beginnen. Ik werkte er parttime. Ik zat in dubio, vertel ik het haar gelijk op de eerste werkdag na haar vakantie of op de laatste dag van de maand? Allebei qua timing niet echt chique, dus besloot ik het maar direct te doen. Om 9.00 uur had ik een overleg met haar en daar ging ik na 13 mooie jaren mijn ontslag aanbieden.

Wanneer wist je dat voor jezelf beginnen als virtual assistant was wat je wilde?

Het VA-schap heb ik in 2017 leren kennen, nadat ik op internet de term virtual assistant tegenkwam. Ik begon erover te lezen en wist direct dat dit was wat ik wilde doen. Wat een verademing zou het zijn om te kunnen werken op momenten dat het mij uitkomt, zoveel uur als het mij past. Met dit vak kan ik voor mijzelf doen wat ik altijd deed voor een baas, dat leek me zo te gek. Na nog wat verder googelen kwam ik “Be A Kickass Virtual Assistant” tegen (red. virtual assistant introductietraining), een korte training om te zien of werken als virtual assistant echt wat voor je is. Toen wist ik het helemaal zeker.

Je hebt je duidelijk niet laten tegenhouden. Heb je überhaupt getwijfeld?

Oh ja, ik had erg veel twijfels, er ging echt van alles door mijn hoofd. Zou het wel wat voor me zijn? Ik heb het ondernemerschap niet van mijn ouders meegekregen, dus kan ik het wel? Stel dat ik het doe, dan moet ik dus mijn baan opzeggen. Mijn baan, mijn zekerheid op inkomsten. Wat als mijn huwelijk ineens stuk loopt, dan heb ik geen baan, geen inkomsten, een huis dat ik dan niet kan betalen, een schoolgaand kind nog thuis. Vreselijke gedachten allemaal. Door een eerdere soortgelijke ervaring wist ik dat alles dan erg moeilijk zou worden, wilde ik dat risico nog een keer lopen? Ik stresste dus wat af, kreeg maagproblemen en de zin om naar mijn werk te gaan werd met de dag minder. Toen door onverklaarbare redenen de sfeer op de afdeling waar ik werkte ook minder werd, wist ik, ik moet hier nú iets mee doen. En zo geschiedde. 

Ik besloot een opleiding te doen om een succesvolle business als virtual assistant op te zetten, om in ieder geval enigszins beslagen ten ijs te komen. De opleiding besteedde veel aandacht aan zaken waar je als ondernemer mee te maken krijgt (van jezelf leren kennen tot aan marketing, boekhouden en verzekeringen) en was daarom erg prettig. Het gaf vertrouwen. 

Hoe heeft het zelfstandig ondernemerschap je leven verrijkt?

Wat ik nu doe voelt gewoon niet als werken. Mijn zoon zegt wel eens: ‘mam, het is al half zes geweest hoor’, maar ik vind het allemaal zo geweldig leuk om te doen. 

Het is echt zo leuk om een bedrijf op te starten. Het ontwikkelen, klanten zoeken, spontaan klanten vinden voordat je voelt dat je er klaar voor bent, al die dingen. Het beste aan een eigen bedrijf hebben is dat je zelf je eigen tijden bepaald. Je kiest je eigen locatie, je kiest met wie je werkt en wat voor werk je gaat doen. Jij bent nu de baas, je mag dat gewoon allemaal zélf bepalen. 

Doordat ik nu mijn eigen tijd indeel kan ik ook gewoon eens op een woensdagmiddag met een vriendin afspreken. Of toen bijvoorbeeld mijn autootje op een maandag niet startte, kon ik zonder ‘gezeur’ gewoon thuis blijven en wachten totdat meneer de Wegenwacht me kwam helpen.

Vaak zijn het zulke kleine dingen, die zoveel waarde hebben.

Natuurlijk is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Je vaste inkomen valt weg en voor geld op de plank moet je nu zelf op zoek naar klanten, en dan het liefst nog continue ook. Dat is niet altijd even makkelijk. Het kost tijd, bij de één meer dan bij de ander. Voor elk probleem ben je op jezelf aangewezen. Maar echt, ik zou niet anders meer willen.

Je hebt een hele reeks aan online trainingen bij Blueberry Dynamic gedaan. Waarom investeer je in trainingen?

Ik vind het belangrijk om te investeren in mijzelf. Door trainingen te volgen kan ik de juiste snufjes en methodes toepassen, zodat ik mijn klanten efficiënter kan helpen. Ook voor mijn eigen bedrijf is het belangrijk dat ik up-to-date blijf.

Dat veel trainingen tegenwoordig online zijn vind ik super fijn. Het scheelt reistijd en je kunt de trainingen vaak volgen op het moment dat het jou het best uitkomt. Vaak duren de trainingen ook niet al te lang, zodat je al snel profijt hebt van het geleerde. En vaak hangt er ook een online community aan, zodat je in de groep met medecursisten kunt sparren.

De trainingen die ik bij Blueberry Dynamic heb gevolgd voldoen precies aan wat ik hierboven schreef. Kort en krachtig. Blueberry heeft een verfrissende en toch wel unieke kijk op zaken, waardoor het echt prettig leren is. En het werkt ook echt! Neem daarbij het werkboek waarin je de lessen maakt, zo fijn om later nog eens door te bladeren.

Heb je het idee dat je een compromis hebt moeten doen om dit nieuwe leven mogelijk te maken voor jezelf?

Nee. Het daadwerkelijk opzeggen van mijn baan was niet niks natuurlijk, maar het was een geleidelijk proces. Toen ik op een gegeven moment onverklaarbare lichamelijke klachten kreeg en 12 pillen per dag slikte wist ik dat ik actie moest ondernemen. Sinds ik voor mijzelf werk heb ik nergens last meer van. Ik slik geen pillen meer en ben helemaal happy.

Wat is voor jou de kracht van online werken?

Dat het niet uitmaakt waar of wanneer je werkt. Je kan bijvoorbeeld om 4.00 uur ‘s nachts werken als dat voor jou een fijne tijd is of vanuit bed, op je dakterras of aan de andere kant van de wereld, whatever you want. Dat is echt heel bijzonder en fijn. Zolang je je afspraken met je klanten maar nakomt kan alles. 

Wat fijn dat je klanten er zo relaxed over doen. Hoe heb je je klanten gevonden?

Ik heb ze bijna allemaal via via gevonden. Meestal zijn dit connecties van me die me via social media doorverwijzen of aanbevelen bij anderen. 

Wat voor soort mensen zijn jouw klanten en wat doe je voor ze?

Ik heb niet zoals veel anderen een specifieke doelgroep, zoals bijvoorbeeld enkel vrouwelijke ondernemers of coaches. De mensen waarmee ik werk zijn heel divers. Ik bied secretariële- en juridische ondersteuning, lifestyle management en planning & organisatie. Op dit moment doe ik veel secretarieel werk en help ik anderen door samen te sparren en efficiënter werken mogelijk te maken. Overigens ben ik wel bezig met een marktonderzoek in een bepaalde branche, om te zien of daar behoefte is aan VA’s. Daarnaast heb ik mijn diensten inmiddels uit mogen breiden met het bouwen en onderhouden van websites en het maken van online leeromgevingen. Zo geweldig om te doen.

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit voor jou?

Gemiddeld sta ik rond 7.30/8.00 uur op. Ik ben lid van een online gym en probeer elke dag de oefeningen van de dag te doen, zodat ik lekker fit en wakker ben. Daarna wassen en aankleden. Soms trek ik makkelijke lekker zittende kleding aan, maar eerlijk gezegd kies ik meestal voor een representatieve outfit. Sommige dingen leer je gewoon niet af. Als ik aangekleed ben ga ik ontbijten, krantje lezen en dan aan de slag. Dat doe ik dan of aan de keukentafel of boven in mijn kantoortje. Eens in de zoveel tijd spreek ik ook met iemand af om samen te werken ergens buiten de deur, die afwisseling is leuk.

Heb je een gouden tip voor anderen die ook als virtual assistant willen starten, maar misschien nog twijfelen?

Lees je in en als het wat voor je is, gá ervoor! Als je, zoals ik, niet echt uit een ondernemersgezin komt, is het misschien goed om een cursus te doen zodat je meer snapt en weet. Maar vooral, volg je gevoel.

Mijn naam is Thamara

In de afgelopen 10 jaar hielp ik met de Blueberry VA Opleiding duizenden ambitieuze vrouwen bij het ontdekken van hun ware potentieel, het creëren van leuker werk, meer vrijheid en het waarmaken van hun dromen. Ben jij waar je wil zijn?

Profielfoto van Thamara Zijlstra - eigenaar van Blueberry Dynamic
Hoi, ik ben Thamara

Ik ben een eigenwijze avonturier en geboren optimist. Ik werk al meer dan 10 jaar online als Virtual Assistant Coach. Dankzij mijn positieve energie en vrije manier van leven ben ik een rolmodel en inspiratiebron geworden voor de duizenden ambitieuze vrouwen die ik heb begeleid naar een eigen onderneming, meer vrijheid en de ruimte om zonder excuses 100% zichzelf te kunnen zijn.

Ik hoop voor jou hetzelfde te kunnen betekenen!
Lees meer VA interviews:

Stephany Setoe

Ik heb een burnout voorkomen door als moeder vanuit huis te gaan werken​

Sjomara Specht

Sjomara Specht

Iets spannend vinden en het toch doen betekent dat ik mijn hart volg

Dorien Zwarthoed

Dorien Zwarthoed

Nu ik als zzp’er echt alles zelf mag bepalen kan ik ook 100% mezelf zijn​

Waarom ga je geen werk doen waar je energie van krijgt en waar je écht blij van wordt?

Begin met gemak je eigen goedlopende business als Virtual Assistant (VA)

Is Virtual Assistant worden iets voor jou?

Doe de professionele VA Beroepstest

Persoonlijk Whatsapp consult

Adviesprijs:
27,95
Prijs inclusief btw.
Nu GRATIS!

Waarom zou iemand zoals jij geen leuker werk kunnen creëren?

Vraag een gratis 1-op-1 gesprek aan met mij
In een dagdroomgesprek maak ik tijd voor jou. Een persoonlijk gesprek waarin jij en jouw dromen centraal staan. Stel al je vragen en ontdek of VA worden écht bij jou past.

Lees meer VA interviews:

Stephany Setoe

Ik heb een burnout voorkomen door als moeder vanuit huis te gaan werken​

Sjomara Specht

Sjomara Specht

Iets spannend vinden en het toch doen betekent dat ik mijn hart volg

Dorien Zwarthoed

Dorien Zwarthoed

Nu ik als zzp’er echt alles zelf mag bepalen kan ik ook 100% mezelf zijn​

Stuur mij een appje:

0630944036

Stuur een mailtje naar:

klantenservice@blueberrydynamic.nl

Vul het contactformulier in: