De Blueberry VA Academy

Waar vrijheid en werk één worden

Creëer zelf de baan waarvan je altijd hebt gedroomd!
Vragen? Stuur ons een appje:
06-23813931

Een VA interview met:

Sjomara Specht
Profielfoto van Thamara Zijlstra - eigenaar van Blueberry Dynamic
Door: Thamara Zijlstra

Begin met gemak je eigen goedlopende business als Virtual Assistant (VA)

Iets spannend vinden en het toch doen betekent dat ik mijn hart volg

Sjomnara Specht

Deze week interview ik Sjomara Specht. Een veelzijdig virtual assistant die als kersverse moeder werkt vanuit het zonnige  buitenland en daar online chaotische creatievelingen uit de brand helpt. 

Wat was voor jou de belangrijkste reden om voor jezelf te beginnen als virtual assistant?

Vrijheid, op alle vlakken. Na ruim 15 jaar in ondersteunende functies gewerkt te hebben had ik het gevoel dat ik het was ontgroeid, er ontbrak iets. Na de nodige zelfreflectie – uiteraard in een zonnig buitenland – kwam ik tot de conclusie dat ik zelf de inhoud van mijn dag wil bepalen in plaats van overgeleverd te zijn aan wat anderen van mij willen, zoals ik dat in loondienst ervaarde. Vanuit deze gedachte en wens ben ik daaraan gaan werken. Zo heb ik, slowly but surely, mijn VA-schap gecreëerd.

Vond je het spannend om te starten als zzp'er?

Jazeker, het was en is nog steeds erg spannend. Al zoek ik die spanning stiekem wel op hoor. Ik weet namelijk dat als ik de adrenaline die deze spanning me geeft niet voel, ik waarschijnlijk iets doe dat ik niet leuk vind. Iets spannend vinden en het toch doen is voor mij een teken dat ik mijn hart volg. 

Twijfels heb ik trouwens nooit gehad, ik wist heel zeker dat dit is wat ik wil doen. Onzekerheden daarentegen waren er wel, voornamelijk over mijn eigen kunnen. Ik werd geteisterd door vragen als: kan ik wel een goede service bieden als ik zelf nog zoekende ben in hoe ik mijn bedrijf wil vormgeven? Kan ik mezelf straks wel onderscheiden van al die andere virtual assistants? Moet ik deze sprong wagen of kan ik beter wachten totdat alles perfect is? Maar ik ik heb de sprong genomen gelukkig, en wat blijkt? Die onzekerheden, zoals wel vaker het geval is, waren helemaal niet nodig. 

Je hebt ervoor gekozen een virtual assistant opleiding bij Blueberry Dynamic te doen, waarom?

Ik was op zoek naar een no-nonsense coach om mij te begeleiden op mijn weg naar het zelfstandig virtual assistant zijn. Via via ontdekte ik Blueberry op social media en na wat cyberstalking heb ik contact gezocht. Na mijn eerste gesprek met Thamara wist ik meteen dat ik in goede handen was. And the rest is history.

Een paar jaar na B-Business heb ik ook de masterclass Be Different, Be You gedaan, over authentiek ondernemen. Enne… B.Business, Be Different, Be You is stiekem mijn mantra geworden.

Hoe heeft online werken je leven verrijkt? Wat kan je nu dat je eerder niet kon?

De grote toename van flexibiliteit is echt een verrijking, helemaal nu the little munchkin van 2 maanden bepaald hoe mijn dag verloopt. Voor de geboorte van mijn dochter Jaylah waren mijn dagen all over the place; de ene maand had ik routine, de andere maand was dat ver te zoeken. Het fijne aan het VA-schap is dat het een verlenging is van jezelf en dat het daarom met je meebeweegt. Elke keer als mijn privé situatie verandert kan ik mijn bedrijf daar omheen aanpassen en vice versa.

Jij reist graag. Hoe reageren klanten als ze horen dat je je werk voor hen doet vanuit het buitenland?

De ene helft vindt het geweldig en is mega jaloers dat werken en reizen op deze manier te combineren is en zou het zelf ook graag willen. De ander kijkt er niet van op, omdat zij zelf ook op deze of een soortgelijke manier leven. 

Maakt online werken vanuit het buitenland je werk makkelijker of moeilijker?

Geen van beiden. Ik denk dat het gaat om planning en goede communicatie. Als je goede afspraken maakt en open communiceert met je klanten als het gaat om je bereikbaarheid, komt niemand voor verrassingen te staan. Je kan tegenwoordig heel makkelijk nagaan waar in het buitenland er co-working plekken zijn bijvoorbeeld of dat de plaatsen die je bezoekt een betrouwbare internetverbinding hebben. En mocht dat een keer niet zo zijn dan is er nog steeds geen man overboord, op kantoor in Amsterdam kan er ook wel een een storing voorkomen waardoor je even niet bereikbaar bent. Je hoeft echt niet 24/7 aan te staan.

Met wat voor soort mensen werk je en wat doe je voor ze?

Coaches, marketeers, start-ups en angel investors, stichtingen, zelfstandigen, you name it. Ondanks dat het verschillende branches bevat, hebben de mensen waarvoor ik werk allemaal hetzelfde met elkaar gemeen; het zijn chaotische creatievelingen. Ik schep orde in hun chaos door structuur aan te brengen of taken bij ze weg te nemen, waardoor zij lekker hun chaotische zelf kunnen zijn.

Hoe heb je al deze klanten gevonden?

Niet, ze vinden mij. Tot nu toe zijn al mijn klanten via via bij mij gekomen, omdat vrienden of (voormalige) klanten ze naar mij hebben doorverwezen. Ik heb maar 1 klant via een andere weg gevonden, via het VA platform Regelhelden. 

Neem ons mee in hoe een gemiddelde dag eruit ziet voor jou.

Ha, nou dat wordt weer even uittesten. Ik ben net moeder geworden en heb nu nog verlof. Dat is bijna voorbij en in grote lijnen heb ik mijn werkweek nu gepland, de details en routine ga ik al doende finetunen. Maar als ik een routine-maand had (wat bij mij dus nogal wisselde) dan zag deze er zo uit:

Om 5:00 gaat de wekker; geen telefoon, dus geen invloeden van buitenaf. Mijn eerste gedachten, ideeën of planning worden meteen op papier gezet, oftewel mijn 3 morning pages. Zodra ik daarmee klaar ben begint mijn ochtendritueel van rustig wakker worden, koffie drinken, ontbijten, een podcast luisteren en mediteren.

Om 7:00 start ik mijn werkdag, wat begint met email en het maken van een dagplanning. Op de planning kunnen verschillende werkzaamheden voor mijn klanten staan of het uitwerken van nieuwe ideeën voor een van mijn eigen businesses. 

De ochtenden ben ik het meest productief als ik in een routine-maand zit. Ik plan dan ook het liefst mijn calls of F2F meetings in na 13:00 uur. Om 18:00 sluit ik mijn zakelijke dag af en start mijn privé planning. 

Wat vind je moeilijk aan eigen baas zijn?

Grenzen stellen en me er ook echt aan houden. In het begin was het echt gekkenwerk, ik wilde alles tegelijk en het moest tot in de puntjes zijn uitgewerkt voordat er ook maar iets de wereld werd ingegooid. Dat heeft wel eens geresulteerd in 2 dagen niet slapen om zo mijn website ‘op tijd’ af te hebben. Een deadline die ik mijzelf had opgelegd. Dit heb ik gelukkig afgeleerd, door te accepteren dat dingen soms anders lopen dan gepland en dat dit helemaal niet erg is.

Virtual assistants zijn hot. Hoe zie jij de VA over 5 tot 10 jaar?

Dat is een goede vraag. Er is veel beweging als het gaat om online werken en ik denk dat het straks meer dan normaal is dat mensen remote/virtueel gaan werken. Bedrijven staan er steeds meer voor open om met freelancers samen te werken of om personeel op afstand te hebben. Het VA-schap zal alleen maar meer gaan groeien dus en virtual assistants zullen zich steeds meer gaan specialiseren denk ik. 

Heb je een gouden tip voor anderen die ook als virtual assistant willen starten?

I love me some quotes, dus hierbij 3 die ik zelf erg motiverend vind en anderen kunnen helpen:

  1. Be fearless in the pursuit of what sets your soul on fire
    Weet wat het is waar je hart van in vuur en vlam gaat en ga daar voor de volle 100% voor. 
  2. Be flawsome
    Vraag om hulp wanneer nodig, je hoeft echt niet alles zelf te doen of in 1x onder de knie te hebben. 
  3. Be your beautiful self
    In alles wat je doet, blijf dichtbij jezelf. En doe wat het beste werkt voor jou en niet waarvan ‘men’ denkt dat het hoort.
Mijn naam is Thamara

In de afgelopen 10 jaar hielp ik met de Blueberry VA Opleiding duizenden ambitieuze vrouwen bij het ontdekken van hun ware potentieel, het creëren van leuker werk, meer vrijheid en het waarmaken van hun dromen. Ben jij waar je wil zijn?

Profielfoto van Thamara Zijlstra - eigenaar van Blueberry Dynamic
Hoi, ik ben Thamara

Ik ben een eigenwijze avonturier en geboren optimist. Ik werk al meer dan 10 jaar online als Virtual Assistant Coach. Dankzij mijn positieve energie en vrije manier van leven ben ik een rolmodel en inspiratiebron geworden voor de duizenden ambitieuze vrouwen die ik heb begeleid naar een eigen onderneming, meer vrijheid en de ruimte om zonder excuses 100% zichzelf te kunnen zijn.

Ik hoop voor jou hetzelfde te kunnen betekenen!
Lees meer VA interviews:

Stephany Setoe

Ik heb een burnout voorkomen door als moeder vanuit huis te gaan werken​

Sjomara Specht

Sjomara Specht

Iets spannend vinden en het toch doen betekent dat ik mijn hart volg

Dorien Zwarthoed

Dorien Zwarthoed

Nu ik als zzp’er echt alles zelf mag bepalen kan ik ook 100% mezelf zijn​

Waarom ga je geen werk doen waar je energie van krijgt en waar je écht blij van wordt?

Begin met gemak je eigen goedlopende business als Virtual Assistant (VA)

Is Virtual Assistant worden iets voor jou?

Doe de professionele VA Beroepstest

Persoonlijk Whatsapp consult

Adviesprijs:
27,95
Prijs inclusief btw.
Nu GRATIS!

Waarom zou iemand zoals jij geen leuker werk kunnen creëren?

Vraag een gratis 1-op-1 gesprek aan met mij
In een dagdroomgesprek maak ik tijd voor jou. Een persoonlijk gesprek waarin jij en jouw dromen centraal staan. Stel al je vragen en ontdek of VA worden écht bij jou past.

Lees meer VA interviews:

Stephany Setoe

Ik heb een burnout voorkomen door als moeder vanuit huis te gaan werken​

Sjomara Specht

Sjomara Specht

Iets spannend vinden en het toch doen betekent dat ik mijn hart volg

Dorien Zwarthoed

Dorien Zwarthoed

Nu ik als zzp’er echt alles zelf mag bepalen kan ik ook 100% mezelf zijn​

Stuur mij een appje:

0630944036

Stuur een mailtje naar:

klantenservice@blueberrydynamic.nl

Vul het contactformulier in: