De Blueberry VA Academy

Waar vrijheid en werk één worden

Creëer zelf de baan waarvan je altijd hebt gedroomd!
Vragen? Stuur ons een appje:
06-23813931

Een VA interview met:

Sanne van der Velden
Profielfoto van Thamara Zijlstra - eigenaar van Blueberry Dynamic
Door: Thamara Zijlstra

Begin met gemak je eigen goedlopende business als Virtual Assistant (VA)

Wat denk je van een maandje Bali zonder vakantiedagen op te hoeven nemen?

Deze week interview ik Sanne van der Velden. Een energieke en eigengereide virtual assistant die opvalt met haar rake teksten.

Meteen de belangrijkste vraag: waarom doe je wat je doet?

Ik werkte sinds mijn 18e als secretaresse, management assistant of PA in loondienst en voelde al een hele tijd “dat het niet genoeg” voor mij was. Mijn ondernemersbloed kriebelde als een malle en ik had soms het gevoel dat ik gevangen zat in functieprofielen of bedrijven waar ik werkte. Ik wilde ondernemen, dat stond vast, maar… wat dan?! Destijds vond ik de vragen ‘wat is nou echt jouw passie’, ‘waar ben je het allerbeste in’ en ‘als alles mogelijk is, wat zou je dan doen’, zo verschrikkelijk, groots en doodeng, dat ik dichtklapte. Niet raar ook, want ik was echt nog jong (22 destijds)! Toen ik dat allemaal losliet en begon te snappen dat het leven zich stapje voor stapje ontvouwt en dat maar weinig keuzes voor eeuwig zijn, was de stap naar de Kamer van Koophandel zo gezet. Natuurlijk! Ik kon gewoon in mijn eigen vak (waarin 80% van mijn kwaliteiten samenkomen) zelfstandig verder gaan! Na een hoop interim- opdrachten bij grote bedrijven kwam de term virtual assistant op mijn pad. Als ik vertel dat mijn grootste waarde vrijheid is, zal het niemand verbazen dat ik direct wist dat dat de volgende stap zou zijn!

Wat maakt het werken als virtual assistant zo ontzettend leuk?

De vrijheid om samen te werken met te gekke, inspirerende ondernemers die perfect bij mij passen, de vrijheid om mijn werkdagen precies in te richten zoals het voor mij op die dag het beste werkt, de vrijheid om te werken waar en wanneer ik maar wil… (wat denk je van een maandje Bali zonder vakantiedagen op te hoeven nemen??) Omdat ik zoveel ruimte ervaar, voelt het vaak niet eens als werken. Dat is toch fantastisch? Als mijn ouders op jonge leeftijd tegen mij zeiden: “Sanne dat gaat niet”, was mijn antwoord steevast: “Sannewaaallll”. Jep, ik dacht dat ik alles kon. Dat zit er nog steeds wel een beetje in hoor. En, als ik het niet zélf kan, weet ik wel iemand die het wél kan. Vandaar dat zo’n afwisselend beroep als VA zo goed bij me past. Uit dit verhaal is ook mijn bedrijfsnaam ontstaan: Sannewel. Inclusief punt trouwens: rechttoe, rechtaan. Cut the crap. Straight to the point.

Wat deed je voordat je ging werken als virtual assistant?

Koffie halen en agenda’s vol plannen. Haha, oké, nee, ik chargeer. Ik heb in de 10 jaar die ik in loondienst heb gewerkt, bij 10 verschillende bedrijven in secretariële functies gewerkt. Het projectmatig werken vond ik toen al het leukst. Ik heb daar zowel geweldige tijden als zeer energiezuigende en (oké, ik zeg het gewoon) verschrikkelijke tijden gehad. Wat vooral de rode draad uit die tijd is, is dat ik snel uitgekeken was. Ik vond het geweldig om aan een nieuwe baan te beginnen, alles uit te zoeken, nieuwe mensen leren kennen, impact te maken en dingen op te zetten. Zodra ik alles wel een keer gezien en meegemaakt had, was het voor mij tijd voor iets nieuws. Dat werd me niet altijd in dank afgenomen moet ik heel eerlijk zeggen.

Hoe ben je gestart met het werken als virtual assistant?

Ik heb voor Adecco Topsecretaries gewerkt en heb altijd leuk contact gehouden met mijn eerste contactpersoon daar: Sara van Broekhoven. Zij wist van mijn instant verliefdheid op het VA vak en appte me op een zondagochtend (20 december 2015) “Vriendin van mij komt om in werk, bel haar, weet zeker dat jullie een match zijn, mag nu, ze heeft stress”. Drie dagen later zat ik met haar om tafel en na de kerst begon ik aan mijn eerste VA opdracht. Niet heel lang daarna volgde Sara zelf ook als klant.

Met wat voor soort mensen werk je?

Ik begin nu te merken dat ik vooral wil samenwerken met ondernemers wiens passie raakvlakken met mijzelf heeft. Ik heb veel affiniteit met persoonlijke ontwikkeling, coaching, training, softskills, online ondernemen, communicatie en reizen. Ik ben er afgelopen jaren achter gekomen, dat samenwerkingen in die hoek gewoon het meest succesvol zijn. Qua persoonlijkheid pas ik alleen bij ondernemers die positief denken, flexibel zijn, met passie vooruit willen en misschien nog wel het belangrijkste: ondernemers die mij zien als mede-ondernemer. Iemand met wie ze kunnen sparren over hun business en daarbij meteen iemand hebben, die met die ideeën aan de slag gaat en met een plan voor opvolging komt.

Wat voor soort werkzaamheden doe je?

Ik richt me vooral op online ondernemen, online marketing en communicatie. Websites beheren, mailingen versturen, social media onderhouden en online academies bouwen. In dat laatste ben ik me momenteel aan het specialiseren. Afgelopen maandag had ik een lunchdate (live) met een van mijn favoriete klanten. We hebben twee uur lang zitten brainstormen over hun trainingsaanbod, salesfunnels, webinars, schetsen van de nieuwe online academy, de marketing en communicatie daaromheen, etc. Te gek vind ik dat! Heerlijk om zo met hen mee te mogen denken en daarna alles om te zetten in een actieplan wat we samen gaan uitvoeren. Dan voel ik oprecht kriebels in mijn buik en ben ik de rest van de dag high van de energie!

Wat is het gekste of meest bijzondere dat je ooit voor iemand hebt gedaan als virtual assistant?

Het meest bijzondere wat ik voor iemand heb gedaan is het organiseren van een bruiloft. Dat was echter geen VA- klant, maar in loondienst. Als VA mocht ik voor een van mijn klanten online shoppen. Ze hield zelf totaal niet van winkelen, maar had echt een nieuwe tas nodig. Laat mij maar surfen! Ze had een aantal wensen en ik heb een selectie voor haar gemaakt waar ze uit kon kiezen. Wie zei dat shoppen altijd geld moet kosten?

Hoe krijg je het voor elkaar om aan veel verschillende projecten te werken?

Dat vraag ik mezelf ook wel eens af! Ik heb een grote betrokkenheid en denk veel mee met mijn klanten. Nog los van alles wat ik daadwerkelijk voor hen uitvoer, ben ik in mijn hoofd ook vaak met hun business bezig. Puur omdat ik het prachtig vind en de beste ideeën nu eenmaal onder de douche ontstaan. Ik werk het lekkerst en productiefst als ik niet mijn hele week vooruit plan, maar per moment mag bepalen in welke vibe ik zit en welk werk daar het beste bij past. Heel leuk als je op woensdagochtend hebt ingepland een blog te schrijven, maar als je een rotnacht hebt gehad is dat misschien toch een geschikter moment om lekker praktisch aan de slag te gaan met een sales pagina. Zodoende plan ik eigenlijk alleen werk wat een harde, korte deadline heeft. Verder lukt het me aardig om alles per moment te prioriteren. Ik start meestal ‘s ochtends met het maken van een dagplanning, de rest van de week is meer een to-do lijst.

Hoe blijf je dagelijks gefocust op wat je doet?

Zorgen dat je zoveel mogelijk werk doet wat je echt heel leuk vind. Natuurlijk zit er soms iets bij waarvoor je niet meteen zingend uit je bed komt, maar onthoud dat dat de uitzonderingen moeten zijn. Focus heeft bij mij vooral te maken met inspiratie. Als ik werk heb liggen wat ik een beetje saai vind, ga ik me snel vervelen (blijft mijn zwakste punt denk ik ;-)) en verlies ik focus. Dan moet ik mezelf echt vaak bij de les roepen. In de 2 jaar dat ik nu onderneem heeft me dat geleerd welke diensten ik wel en niet aanbied. Toen ik startte deed ik gewoon alles wat binnen mijn kunnen lag. Slaat nergens op! Nu bied ik het nog wel aan, maar zet ik andere VA’s in die juist wel laaiend enthousiast worden van die taken.

Neem ons mee in hoe een gemiddelde dag en week eruit zien voor jou. Waar werk je, hoeveel en wat doe je?

Volgens het ideale plaatje sta ik minimaal 2x per week ‘s ochtends om 8:00u in de sportschool. Met ontbijt, douchen en een bak koffie daarna, ga ik rond 10:00u aan het werk. Ik start de werkdag altijd met inventariseren wat er die dag per se gedaan moet worden en wat ik er daarnaast nog bij wil doen, afhankelijk van mijn vibe. Mijn werklocatie verschilt ook per dag. Soms vind ik het fijn om thuis te werken, lekker aan de keukentafel. Soms zoek ik liever een flexwerkplek of café op. Veel van mijn vrienden zijn ook ondernemer en flexibel. Ik vind het superleuk om dan bij elkaar te gaan zitten werken. In dat geval pauzeren we natuurlijk met een gezellige lunch! Dat je zelf de slingers op moet hangen, hoeft niemand mij nog te vertellen! Ik spreek ook graag met mijn opdrachtgevers af. Het hoeft van mij niet allemaal virtueel. Als ik gewoon in Nederland ben, tref ik klanten ook graag eens per kwartaal face to face.

Je bent je eigen baas, dat is meestal heerlijk en soms ook lastig. Wat vind je er moeilijk aan?

Ik vind het heerlijk en roep sinds dag één dat ik nooit meer anders zou willen. Wat ik het lastigste vind, is dat je niet alleen zelfstandig ondernemer bent, maar ook daadwerkelijk jouw eigen baas. Dat is helemaal top, maar soms ook moeilijk. Welke doelen stel je jezelf? Wanneer ben je te lief voor jezelf, wanneer te streng? Moet de lat hoger en is de balans werk / privé nog goed? In het begin voelde ik me schuldig als ik om 15u ‘s middags op het terras ging zitten. Ik werkte toch fulltime? Tot ik me tijdens een goed reflectiemoment afvroeg tegenover wie ik me dan precies schuldig voelde? Ik zat duidelijk nog een beetje vast in oude patronen. Want, het feit dat ik die zondagmiddag vervolgens offertes zat te maken herinnerde ik me even niet meer. En al deed ik dat niet. Dat is ook hartstikke oké, toch? Ik heb het nu allemaal wat meer losgelaten. Tegenover de dagen dat ik het wat rustiger aan doe, staan dagen waarop ik keihard knal. Lekker alles vanuit flow.

Welke compromissen heb je moeten doen om deze manier van leven mogelijk te maken?

Voor mijn gevoel echt helemaal geen. Ik zou niet weten in welke richting ik moet denken.

Wat iedereen natuurlijk wil weten: hoe vind je mensen om mee samen te werken?

Mijn eerste reactie: dat gaat vanzelf! Als ik wat dieper nadenk, komt het vanuit vertrouwen, zelfvertrouwen maar ook uit ‘het universum’ en vanuit in je eigen kracht staan. Ik geloof er heilig in, dat hetgeen je nodig hebt als een magneet naar je toe komt. Ik heb nu net een grote klus afgerond en sta op het punt om mijn laptop dicht te klappen voor een maand vakantie (ja, zonder laptop!). Als ik terugkom heb ik dus weer ruimte voor 1 of 2 nieuwe klanten. Ik weet zeker dat die gewoon weer op mijn pad gaan komen.

Wat zijn de 3 online tools waar je echt nooit meer zonder kan?

  1. Canva: fantastisch. Je hebt tegenwoordig overal beeldmateriaal voor nodig, maar ik heb niet de ambitie om te leren photoshoppen. Canva is perfect om in no time goed materiaal te maken.
  2. Google Drive: daar staan m’n hele hebben en houden.
  3. Toggl: perfect en simpel voor urenregistratie.

Virtual assistants zijn hot. Hoe zie jij de VA over 5 tot 10 jaar?

Het vak staat echt nog in de kinderschoenen. Ik merk dat er superveel interesse naar is, zowel van ondernemers als van mensen die overwegen als VA te gaan werken. Je ziet steeds meer VA’s zich specialiseren in een bepaalde skill. Ik denk dat zich dat nog verder gaat ontwikkelen. Daarnaast denk ik dat de drempel voor ondernemers omlaag gaat en dat ook steeds meer grotere bedrijven met VA’s gaan samenwerken. De flexibiliteit, die je hebt als je met VA’s werkt, past mijns inziens beter bij de toekomst van werken.

Heb je als laatste een gouden tip voor anderen die ook als virtual assistant willen starten?

Jazeker. Vraag jezelf goed af waarom je als VA wilt starten. Kijk naar de reden achter de reden en misschien ook nog naar de reden daarachter. Bekijk ook het volledige aspect en ga met VA’s in gesprek. Het klinkt als rozengeur en maneschijn en voor mij persoonlijk is het dat ook, maar het moet wel echt bij je passen. Ben je een teamplayer? Dan kan het best eenzaam zijn. Ben je een twijfelkont? Dan kan het je best tegen gaan staan dat je niet veel overlegmomenten met je opdrachtgever of collega’s hebt. Hou je van zekerheid? Hoe ga je reageren als je morgen een grote klant kwijtraakt? Het is echt van groot belang om altijd in je kracht te kunnen blijven staan. Ik geloof erin dat je enkel en alleen dan succesvol en gelukkig kunt zijn. Als je goed onderzoek hebt gedaan en je voelt in je hele wezen de GO, spring dan in het diepe, kick ass en onderneem vanuit liefde!

Wil jij ook doen wat Sanne doet?

Dan is dit het perfecte moment om samen even te kletsen, om te kijken hoe we van jouw dagdroom je droombaan kunnen maken. Vraag hier nu een gratis 1-op-1 dagdroomgesprek met mij aan.

Mijn naam is Thamara

In de afgelopen 10 jaar hielp ik met de Blueberry VA Opleiding duizenden ambitieuze vrouwen bij het ontdekken van hun ware potentieel, het creëren van leuker werk, meer vrijheid en het waarmaken van hun dromen. Ben jij waar je wil zijn?

Profielfoto van Thamara Zijlstra - eigenaar van Blueberry Dynamic
Hoi, ik ben Thamara

Ik ben een eigenwijze avonturier en geboren optimist. Ik werk al meer dan 10 jaar online als Virtual Assistant Coach. Dankzij mijn positieve energie en vrije manier van leven ben ik een rolmodel en inspiratiebron geworden voor de duizenden ambitieuze vrouwen die ik heb begeleid naar een eigen onderneming, meer vrijheid en de ruimte om zonder excuses 100% zichzelf te kunnen zijn.

Ik hoop voor jou hetzelfde te kunnen betekenen!
Lees meer VA interviews:

Stephany Setoe

Ik heb een burnout voorkomen door als moeder vanuit huis te gaan werken​

Sjomara Specht

Sjomara Specht

Iets spannend vinden en het toch doen betekent dat ik mijn hart volg

Dorien Zwarthoed

Dorien Zwarthoed

Nu ik als zzp’er echt alles zelf mag bepalen kan ik ook 100% mezelf zijn​

Waarom ga je geen werk doen waar je energie van krijgt en waar je écht blij van wordt?

Begin met gemak je eigen goedlopende business als Virtual Assistant (VA)

Is Virtual Assistant worden iets voor jou?

Doe de professionele VA Beroepstest

Persoonlijk Whatsapp consult

Adviesprijs:
27,95
Prijs inclusief btw.
Nu GRATIS!

Waarom zou iemand zoals jij geen leuker werk kunnen creëren?

Vraag een gratis 1-op-1 gesprek aan met mij
In een dagdroomgesprek maak ik tijd voor jou. Een persoonlijk gesprek waarin jij en jouw dromen centraal staan. Stel al je vragen en ontdek of VA worden écht bij jou past.

Lees meer VA interviews:

Stephany Setoe

Ik heb een burnout voorkomen door als moeder vanuit huis te gaan werken​

Sjomara Specht

Sjomara Specht

Iets spannend vinden en het toch doen betekent dat ik mijn hart volg

Dorien Zwarthoed

Dorien Zwarthoed

Nu ik als zzp’er echt alles zelf mag bepalen kan ik ook 100% mezelf zijn​

Stuur mij een appje:

0630944036

Stuur een mailtje naar:

klantenservice@blueberrydynamic.nl

Vul het contactformulier in: