De Blueberry VA Academy

Waar vrijheid en werk één worden

Creëer zelf de baan waarvan je altijd hebt gedroomd!
Vragen? Stuur ons een appje:
06-23813931

Een VA interview met:

Saskia Vandenbroeck
Profielfoto van Thamara Zijlstra - eigenaar van Blueberry Dynamic
Door: Thamara Zijlstra

Begin met gemak je eigen goedlopende business als Virtual Assistant (VA)

Als je geen risico neemt verandert er natuurlijk nooit wat

Deze week interview ik Saskia Vandenbroeck. Een speelse en goudeerlijke virtual assistant, die haar kinderen het goede voorbeeld wil geven door enorm te genieten van haar werk.

Meteen de belangrijkste vraag: waarom doe je wat je doet?

Ik wil mijn kinderen laten zien dat werken geen vervelende noodzaak is, maar dat je er energie van kunt krijgen. Het leven is te waardevol om je tijd te verdoen met dingen die te veel energie kosten. Ik wilde een verschil maken in het leven van anderen, maar ik heb lang het gevoel gehad dat er niks was waarmee ik dat kon doen. Ik wilde de wereld een stukje mooier maken, maar wie zat er nu op mij te wachten? En toen hoorde ik, of beter, las ik, over het bestaan van VA’s. En de puzzelstukjes vielen op hun plaats. Ik vind heel wat werkzaamheden leuk en leer ook graag voortdurend bij. Ik krijg er echt een kick van als ik anderen kan helpen.

Wat maakt het werken als virtual assistant zo ontzettend leuk?

De vrijheid, de flexibiliteit, de dankbaarheid van de ondernemers met wie ik samenwerk, de afwisseling, het continu blijven bijleren, dat ik m’n eigen keuzes kan maken. Dat ik in principe overal kan werken, de mensen met wie ik in contact kom. Ik heb eindelijk weer het gevoel dat ik er toe doe.

Wat deed je voordat je ging werken als virtual assistant?

Ik heb zo’n 10 jaar gewerkt in HR met focus op (Belgische) payroll (salarisadministratie). Maar een groot deel van die tijd ben ik op zoek geweest naar wat ik eigenlijk wilde op werkgebied. Als het me ergens niet beviel, ging ik op zoek naar een andere job, want ik vind dat je zelf het heft in handen moet nemen als je iets wilt veranderen. Het is makkelijk om te zeuren over je baas, collega’s, de directie, maar als je wilt dat er iets verandert, moet je toch echt bij jezelf beginnen. Als je geen risico neemt kan er niks veranderen, ook niet ten goede.

Na een aantal keren van werk veranderd te zijn ben ik op zoek gegaan naar de rode draad waar ik telkens tegenaan botste en nam ik job coaching. Mijn coach gelooft erin dat iedereen zijn kick in life kan vinden op werkvlak en dat die veel dichter bij jezelf ligt dan je vaak denkt. Ik heb vaak gedacht dat ik geen kick in life had, want van geen enkele vacature werd ik enthousiast.

Toen ik de virtual assistant ontdekte wist ik meteen dat dit is wat ik wil doen. Ik kan hier al mijn vaardigheden inzetten én mensen blij maken met wat ik doe, dus op die manier maak ik een verschil in het leven van anderen. En daarnaast kan ik de dingen op mijn manier doen. Mijn eigen bedrijf runnen is een enorme leerschool.

Hoe ben je gestart met het werken als virtual assistant?

Toeval bestaat niet, dingen gebeuren met een reden. Twee weken nadat ik m’n baan zou verliezen bij een reorganisatie las ik in het Volkskrant Magazine over Thamara van Blueberry Dynamic, die virtual assistants opleidt. Ik ben op de website gaan kijken en mijn enthousiasme werd alleen maar groter. Eind juni ben ik het B. Business programma gestart en begin oktober werkte ik met mijn eerste klant (eigenlijk de tweede, want in augustus kreeg ik al een toezegging voor later, wauw).

De eerste werkzaamheden die ik deed voor iemand anders vond ik spannend. Want zou ik wel kunnen waarmaken wat ik had beloofd? Mijn zelfvertrouwen zat toen tamelijk laag, na een dienstverband bij een werkgever waar ik helemaal niet op mijn plaats zat. Uiteraard ging het helemaal goed, en nog veel beter dan dat. Al snel kreeg ik van haar te horen dat ze veel beter sliep sinds ze met mij samenwerkte. Kicken!

Met wat voor soort mensen werk je?

Ik werk samen met mensen die positief in het leven staan en die een steentje bijdragen aan een mooiere wereld. Creatief zijn ze ook. Dat past helemaal bij wie ik ben.

Waarom is het voor anderen zo fijn om juist met jou samen te werken?

Ik sta op een positieve manier in het leven en ik ben allround, ik vind heel veel dingen interessant. Als ik iets niet weet ga ik op zoek naar antwoorden. Ik zoek graag dingen uit en denk graag mee. En mocht een ondernemer internationaal willen gaan dan kan ik mijn talenkennis inzetten (Nederlands, Frans, Spaans, Engels, Duits). Ik geef mijn klanten ook graag persoonlijke aandacht.

Wat voor soort werkzaamheden doe je?

Ik hou van dingen uitzoeken en van bedenken hoe processen en terugkerende taken efficiënter georganiseerd kunnen worden. Ik doe administratie (declaraties in het kader van de jeugdzorgwet, facturen sorteren, online boekhoudsystemen inrichten), ik werp een kritische blik op websites en geef suggesties voor verbetering (dit vind ik heel tof!), ik zet mijn talenknobbel in (dat hoop ik ook steeds meer te kunnen doen), ik doe de planning van gesprekken, ik schrijf blogposts voor ondernemers of lever een lijst met thema’s aan waarover geschreven kan worden.

Ik help met het inplannen van social media posts, ik help met het opzetten van e-mailmarketing via Active Campaign of Mailchimp. En ik ben fan van Squarespace.

Ik hou van afwisseling en van steeds nieuwe dingen leren. Ik ben ook van plan om mij de basisbeginselen van grafisch ontwerp eigen te maken en ik heb al een klant die daar gebruik van wil maken.

Hoe krijg je het voor elkaar om aan veel verschillende projecten te werken?

Dat is op dit moment mijn grote uitdaging. Maar oefening baart kunst, toch? Ik zet al mijn to do’s in Asana, ook mijn persoonlijke. En dat zorgt voor veel rust in mijn hoofd. Het enige is dat de takenlijst voor Office Confetti alleen maar langer lijkt te worden.

Ik probeer elke dag af te ronden met het maken van een planning voor de volgende dag(en), dan bepaal ik hoeveel tijd ik ergens aan ga besteden. Maar vaak genoeg loopt het toch anders. Soms zorgt dat dan voor onrust, maar dan pak ik Asana erbij en dan blijkt meestal dat alles prima gaat is te overzien. 

Neem ons mee in hoe een gemiddelde dag en week eruit zien voor jou. Waar werk je, hoeveel en wat doe je?

Ik sta op om 6:30 uur, douche me dan meteen en haal daarna de kinderen uit bed. Ik heb twee zonen, één van 5 en één van 2. Terwijl de jongens ontbijten, maak ik hun tassen klaar. Rond 8:00 uur gaan we deur uit en mijn streven is om rond 9:00 uur aan het werk te gaan. Ik probeer dan zo hard mogelijk te knallen tot iets voor 15:00 uur, dan is de school van mijn zoon uit. Daarna halen we zijn broertje op als die bij de gastouder is.

Twee dagen in de week komt mijn schoonbroer bij ons thuis oppassen, wat ’s ochtends meer rust geeft. Tussen 15:00 uur en 20:00 uur heeft mijn gezin prioriteit, dat communiceer ik ook zo naar klanten. Dat wil niet zeggen dat ik helemaal niet bereikbaar ben, maar als er echt iets dringend is kunnen ze me beter een appje sturen. Eén dag in de week blijft de jongste thuis bij mij. Dan werk ik alleen als hij zijn dutje doet.

Als het nodig is doe ik, nadat de jongens in bed liggen, de laptop ook nog open. En dat is vaak. ’s Avonds heb ik meer rust om aan Office Confetti zelf te werken. Er is nu wel minder ruimte voor mijn hobby’s (naaien, fotografie, en bloggen heb ik al een tijdje niet meer gedaan), maar dat heb ik er graag voor over. Ik vind mijn werk zo leuk, dat dat niet als een last voelt. Het enige gevaar is dat ik zo goed bezig ben, dat de tijd voorbijvliegt en ik te laat naar bed ga. Terwijl genoeg slaap voor mij essentieel is om goed te kunnen functioneren.

Je bent je eigen baas, dat is meestal heerlijk en soms ook lastig. Wat vind je er moeilijk aan?

Ik ben heel blij dat ik mijn eigen beslissingen kan nemen, maar soms mis ik collega’s om te overleggen. Door mijn gezin heb ik wel enigszins structuur in mijn werktijden, maar eigenlijk heb ik het gevoel dat er te weinig uren in een dag zitten. Ik wil zo veel.

Gelukkig is er een fantastische Facebookgroep, VA Lab, waar je terecht kunt met al je vragen, maar waar je ook successen en frustraties kunt delen. Het is echt een warme, positieve groep waar iedereen elkaar in haar (of zijn) waarde laat. Een tip voor beginnende VA’s is dat ze zich zeker moeten aanmelden voor deze groep.

De grootste uitdaging echter voor mij is toch wel het werven van klanten. Ik vind het moeilijk om mezelf op de voorgrond te zetten, maar ik zoek mijn eigen weg daarin.

Hoe blijf je dagelijks gefocust op wat je doet?

Door mijn kinderen ben ik toch wel enigszins gebonden aan uren en in die tijd wil ik zoveel mogelijk doen. Zeker als ik deadlines heb werkt dat goed. Maar er zijn zeker ook dagen dat het allemaal niet zo vlot. Dan helpt het om mijn takenlijst te bekijken en te beseffen dat ik alles wel (redelijk) onder controle heb en dat de wereld niet vergaat als ik even minder presteer.

Als een dag anders dreigt te verlopen dan ik me had voorgenomen, door bijvoorbeeld ziekte van één van de kids, sta ik even bewust stil bij waarom ik ook alweer gekozen heb om mijn eigen baas te zijn, namelijk de vrijheid en flexibiliteit om mijn eigen dagen in te delen. Dit heb ik me wel moeten aanleren, want zoveel jaren in loondienst bij werkgevers die hier niet altijd even soepel mee omgingen heb je er niet op 1,2,3, uit.

Wat mij echt goed helpt bij het gefocust blijven is het gebruik van Toggl. Hier hou ik al mijn werkzaamheden mee bij (ook die voor Office Confetti zelf, in verband met de urennorm). Als Toggl loopt voor een klant dan werk ik enkel voor die klant, want dat is dan hun tijd, en laat ik me niet afleiden door zaken als social media of binnenkomende mail.

Wat iedereen natuurlijk wil weten: hoe vind je mensen om mee samen te werken?

Ik ben niet iemand die zich graag op de voorgrond stelt en verkondigt hoe goed ze wel is, dus voordat ik klanten had, was het wel een vraag die me nogal bezighield. Het blijft een ding, maar ik krijg steeds meer vertrouwen in mezelf en merk dat ik het sterkst ben als ik dicht bij mezelf blijf.

Als ik kijk naar de klanten die ik heb en de leads die ik heb lopen, zijn zij of via mijn persoonlijk netwerk bij mij terechtgekomen of online. Persoonlijk contact is de sleutel. Zo heb ik via iemand, die ik volg op Facebook, een LinkedIn uitnodiging gekregen van een andere onderneemster. Ik heb haar daarop een persoonlijk bericht over haar bedrijfsnaam teruggestuurd en enkele dagen later contacteerde ze mij via mijn website. Binnenkort treffen we elkaar persoonlijk. Wie weet wat daar nog uit voortkomt.

Ik bedenk ook met wie ik eens een koffie kan gaan drinken, om te horen waar zij tegenaan lopen en te vertellen wat ik doe. Ik voel dan geen druk om mezelf te “verkopen” en dan ben ik op mijn sterkst, als ik gewoon enthousiast kan vertellen over wat ik doe.

Wat zijn de 3 online tools waar je echt nooit meer zonder kan?

  1. Evernote
  2. Asana
  3. Snapseed

Virtual assistants zijn hot. Hoe zie jij de VA over 5 tot 10 jaar?

Jeetje, bij sollicitatiegesprekken vond ik dit ook altijd zo’n moeilijke vraag. Er kan zoveel gebeuren in korte tijd. Er gaat een artikel rond op internet met de tien beroepen van de toekomst en de virtual assistant staat daar tussen, daar hou ik me graag aan vast. Doordat er steeds meer virtual assistant’s bijkomen, komen steeds meer mensen in aanraking met een VA en wordt het VA-schap dus steeds bekender. Ik merk dat, doordat ondernemers in mijn omgeving horen wat ik doe, ze getriggerd worden om na te denken wat ze aan mij zouden kunnen overlaten. Dat zouden ze niet gedaan hebben als ze niet over de mogelijkheid van een VA gehoord hadden.

Daarnaast denk ik ook dat, doordat er steeds meer mensen voor het ZZP-schap kiezen, er dus ook steeds meer behoefte zal zijn aan ondersteuning van deze mensen.

P.S. Het stoort me dat in de berichtgeving alle ZZP’ers over één – negatieve – kam geschoren lijken te worden, en dat het dus lijkt alsof niemand er bewust voor kiest om voor zichzelf te beginnen. Ik hoor niemand de vraag stellen waarom zoveel mensen teleurgesteld zijn in de bedrijven en dus liever voor zichzelf beginnen dan in loondienst te werken.

Heb je als laatste een gouden tip voor anderen die ook als virtual assistant willen starten?

Heb vertrouwen in jezelf én blijf dicht bij jezelf. Hou goed voor ogen waarom je dit wilt doen. Ik ben onlangs een paar keer deze quote tegengekomen op verschillende plekken en die past volgens mij bij heel veel VA’s: “If someone offers you an amazing opportunity and you’re not sure you can do it, say yes – then learn how to do it later.” – Richard Branson.

En de misschien wel belangrijkste les die ik de voorbije maanden geleerd heb, is dat je gewoon moet beginnen. Alles hoeft niet perfect voorbereid te zijn, want dan begin je nooit. En soms is gewoon goed, goed genoeg.

Mijn naam is Thamara

In de afgelopen 10 jaar hielp ik met de Blueberry VA Opleiding duizenden ambitieuze vrouwen bij het ontdekken van hun ware potentieel, het creëren van leuker werk, meer vrijheid en het waarmaken van hun dromen. Ben jij waar je wil zijn?

Profielfoto van Thamara Zijlstra - eigenaar van Blueberry Dynamic
Hoi, ik ben Thamara

Ik ben een eigenwijze avonturier en geboren optimist. Ik werk al meer dan 10 jaar online als Virtual Assistant Coach. Dankzij mijn positieve energie en vrije manier van leven ben ik een rolmodel en inspiratiebron geworden voor de duizenden ambitieuze vrouwen die ik heb begeleid naar een eigen onderneming, meer vrijheid en de ruimte om zonder excuses 100% zichzelf te kunnen zijn.

Ik hoop voor jou hetzelfde te kunnen betekenen!
Lees meer VA interviews:

Stephany Setoe

Ik heb een burnout voorkomen door als moeder vanuit huis te gaan werken​

Sjomara Specht

Sjomara Specht

Iets spannend vinden en het toch doen betekent dat ik mijn hart volg

Dorien Zwarthoed

Dorien Zwarthoed

Nu ik als zzp’er echt alles zelf mag bepalen kan ik ook 100% mezelf zijn​

Waarom ga je geen werk doen waar je energie van krijgt en waar je écht blij van wordt?

Begin met gemak je eigen goedlopende business als Virtual Assistant (VA)

Is Virtual Assistant worden iets voor jou?

Doe de professionele VA Beroepstest

Persoonlijk Whatsapp consult

Adviesprijs:
27,95
Prijs inclusief btw.
Nu GRATIS!

Waarom zou iemand zoals jij geen leuker werk kunnen creëren?

Vraag een gratis 1-op-1 gesprek aan met mij
In een dagdroomgesprek maak ik tijd voor jou. Een persoonlijk gesprek waarin jij en jouw dromen centraal staan. Stel al je vragen en ontdek of VA worden écht bij jou past.

Lees meer VA interviews:

Stephany Setoe

Ik heb een burnout voorkomen door als moeder vanuit huis te gaan werken​

Sjomara Specht

Sjomara Specht

Iets spannend vinden en het toch doen betekent dat ik mijn hart volg

Dorien Zwarthoed

Dorien Zwarthoed

Nu ik als zzp’er echt alles zelf mag bepalen kan ik ook 100% mezelf zijn​

Stuur mij een appje:

0630944036

Stuur een mailtje naar:

klantenservice@blueberrydynamic.nl

Vul het contactformulier in: